Gögüste kist neden olur belirtileri nasıldır ?

Uzman SühaN

Administrator
Gögüste kist neden olur belirtileri nasıldır ?
Göğüs kistleri benign kanser olmayan bir rahatsızlıktır. Meme kistleri kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Çoğu zararsızdır fakat ağrılı olduğunda kişiyi rahatsız edebilir. Özellikle süt kanallarında gelişen meme kistleri çok ağrılı olabilmektedir. Kistler memenin birinde yada her ikisinde görülebilir. Kişi memesinde ki kisti eliyle hissedebilir. Her ne kadar meme kistleri zararlı değilse de ilerde kansere dönüşme riski vardır ve mutlaka meme kistleri düzenli aralıklarla takip edilmelidir. Makalemizin devamın da meme kistleri ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

memede kist.jpg





Meme kistleri kadınlarda yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Kadınların çoğunda bu kistler mevcuttur. Kimisinde rahatsızlık yaratır , kiminde de hiç bir septom görülmez. Meme kistleri genelde hormonal bir durumdan kaynaklanmaktadır. Kullanılan hormon ilaçları aşırı stres meme kistlerine neden olabilir. Meme kistinin ortak septomu gögüslerde ağrı sızı ve hassasiyet olmakla birlikte elle hissedilen topaklardır. Meme kistleri çok büyüdüğü zaman müdahale gerekebilir kistin içindeki sıvı alınabilir. Kistte ki sıvı daha sonra patolojide incelenir ve riskli bir durum tespit edilebilir.

Meme kistlerinin nedenleri

Fibrokistler zararlı veya tehlikeli değildir, ancak bazı kadınlar için rahatsız edici veya rahatsız edici olabilir. Göğüs dokusu, yumurtalıklar tarafından yapılan hormonlara tepki olarak değişir . Eğer fibrokistik bir durum varsa, bu hormonlara tepki olarak daha belirgin değişiklikler olabilir. Bu, şişmiş ve veya ağrılı göğüs yumruları ile sonuçlanabilir. Semptomlar, döneminizden hemen önce veya sırasında yaygın olarak görülür.

Kimler fibrokistik meme hastalığına yakalanır?

Herhangi bir kadın fibrokistik meme hastalığına yakalanabilir, ancak çoğunlukla 30-50 yaşlarındaki kadınlarda görülür. Doğum kontrol hapları semptomlarınızı azaltabilir ve hormon tedavisi onları artırabilir. Belirtiler genellikle menopozdan sonra düzelir veya geçer. .

Fibrokist kansermi ?

Fibrokistik meme hastalığı kanser alma riskinizi arttırmaz, ancak göğüslerindeki değişiklikler meme muayenelerinde ve mamogram sırasında kanserli topakları belirlemeyi zorlaştırabilir . Kistler genellikle göğüste yumruluk olarak göze çarpar veya rutin bir tarama mamografisinde veya başka nedenlerden dolayı göğüs kliniğinde araştırmalar yaparken tesadüfen bulunur.

Göğüs kistleri hissedebilir ve birkaç milimetre ile birkaç santimetre arasındaki herhangi bir boyutta olabilir. Göğüsteki her yerde hızlı bir şekilde gelişebilirler. Eğer fibrokistik meme hastalığınız varsa, aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilirsiniz:

şişme
hassaslık
Ağrı
dokunun kalınlaşması
bir veya her iki göğüsteki topaklar

Yukarıda yer alan belirtiler genelde adet dönemine yaklaşınca sıklıkla görülür. Fakat bazı durumlarda daha uzun süre bu septomları yaşayabilirsiniz.

Meme kistleri genelde zararsızdır. Bir genel cerrah kisti eliyle muayene ederek tespit edebilir. Ultrason taraması yapabilir. Gerekirse pataloji için biyopsi yapabilir. Meme kistlerini banyo yaparken kendinizde tespit edebilirsiniz. Banyodayken gögüslerinizi iyice sabunlayın ve saat kadranı yönünde parmak uçlarınızla gögüsünüzü yoklayın. Elinize her hangi topak yumuru geliyorsa en kısa zaman da doktora görünün.

Teşhis

Doktorunuz fizik bir göğüs muayenesi yaparak fibrokistik meme hastalığını teşhis edebilir.Göğüslerindeki değişikliklere daha iyi bir bakış sağlamak için doktorunuz mamografi, ultrason veya MR görüntüleri isteyebilir..Doktorunuz memenizde bir kist veya başka bir bulgunun ortaya çıkması konusunda endişe duyuyor ise kanserli olup olmadığını anlamak için bir biyopsi isteyebilir. Bu biyopsi genellikle ince iğne aspirasyonu, küçük bir iğne yardımıyla sıvı veya dokuyu çıkarmak için uygulanan cerrahi bir işlemdir. Fibrokistik meme hastalığı olan çoğu kadın invazif tedavi gerektirmez. Doktorunuzun tavsiyeleri olabilir. Çok çay ve kahve içiyorsanız bunları sınırlandırmanız gerekebilir. Aşırı sigara içiyorsanız sigarayı azaltmanız yada bırakmanız önerilebilir. Meme kistleri için evde uygulanan en etkili bitkisel tedavi brokoli kürüdür. Brokiliyi haşlayıp suyunu için , haşlanan sebzeyide yiyerek tüketin.

Ek bilgi :

Çoğu zaman, fibrokistik değişikliklere meme yumruları, şişme veya hassasiyet veya ağrı gibi belirtilere dayanarak teşhis konur. Menstrüel dönem başlamadan hemen önce bu belirtiler daha da kötüleşir ve menstrüel döngünün farklı evrelerinde ilerledikçe değişebilir.


Meme başınızdan kırmızı yeşil sarı akıntı geliyorsa bu ciddi bir tıbbi koşuldan kaynaklanabilir. Bu durumda yapmanız gereken zaman kaybetmeden hekime görünmektir. Biliyorsunuz günümüzde meme kanserine kadınlarda sıklıkla rastlıyoruz. Meme kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Düzenli olarak hekim ziyaretleri bu olumsuz hastalığı erken teşhis ve tedavi ile ekarte edebilir. Sevgili okurlar meme kistleri ile ilgili makalemizi incelediniz . Konuya dair soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilir, sorularınıza en kısa sürede yanıt alabilirsiniz.
 
Benimde her iki gögüsümde de kist var. Birinde belirti hissetmedim diğerinde bariz belirti oldu. Dış kadranda olduğu için şişlik elime geldi ve aşırı ağrı yapıyordu. Doktora göründüğümde zararsız olduğunu ama 6 ayda bir kontrole gitmem gerektiğini söyledi. Sol gögüste 14 sağda 21 kistim varmış. Hepside kullandığım hormon ilaçların dan kaynaklanmış. Gögüste olan değişimler dikkate alınmalı her ne kadar bu kistler zararsız olsada gögüs kanserine de işaret edebilir. Bu nedenle kadınların yılda bir defa mutlaka meme muayenesi olması gerekiyor.
 
Ben banyo yaparken kistimi farkettim. Gögüsleri iyice banyo jeliyle ovun daha sonra saat yönünde parmaklarınızla yoklayın. Kaygan olduğu zaman daha iyi anlaşılıyor. Elime ilk geldiğinde nohut kadardı daha sonra bayağı bir büyüdü. Doktorum enjektörle kisti boşalttı koyu yeşil bir sıvı çıktı. Sonra aynı yere alkol enjekte etti. Sıvıyı patolojiye yolladı beni de usg ye . Sonuç fibrokistti. Yıllar sonra gögüslerimden ameliyat oldum kistlerin çoğu temizlendi ama yine çıkmaya devam ediyor.
 
Göğüsteki bir kist bir yumru gibi hissedilebilir, ancak incelemenin ardından topak kanserli veya selim bir hücrelerden ziyade sıvı ile dolu, küçük, genelde zararsız bir kesedir. Birlikte görülen bir kist veya birçok kist olabilir.Bir sağlık uzmanı, topak kist veya tümör olup olmadığını belirleyebilir.Çoğu kist hızla gelişir ve aynı boyutta kalır.Daha büyük kistler göğüs dokusunda hissedilebilir. Sert ya da yumuşak olabilirler. Kistler zararlı veya tehlikeli değildir, ancak bazen rahatsız edici olurlar ya da ağrılıdırlar.Araştırmacılar kistlere neyin neden olduğunu bilmiyorlar. Çok yaygın olduklarını ve herhangi bir yaştaki kadınları etkileyebileceklerini belirtiyorlar.
 
Geri
Üst