Göz kuruluğu nedenleri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Göz kuruluğu nedenleri belirtileri ve tedavisi
Göz kuruluğu, gözün , gözyaşını düzgün şekilde üretmediğinde veya gözyaşının doğru kıvamda olmadığı ve çok hızlı buharlaştığı zaman oluşur.Ek olarak, göz yüzeyinin iltihaplanması göz kuruması ile birlikte ortaya çıkabilir. Tedavi edilmediği takdirde, bu durum ağrıya, ülserlere veya korneadaki yaralara ve bazı görme kaybına neden olabilir. Bununla birlikte, kuru gözle kalıcı görme kaybı nadirdir.Göz kuruluğu , bir bilgisayar kullanarak veya uzun bir süre okumak gibi bazı faaliyetlerin gerçekleştirilmesini zorlaştırır.



göz kuruluğu.jpg





Göz kuruluğu gözyaşlarınız gözlerinize yeterli yağlama sağlayamadığında ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Gözyaşı pek çok nedenden dolayı yetersiz olabilir. Kuru göz sendromu, kronik ve tipik olarak ilerleyici bir durumdur. Sebep ve ciddiyetine bağlı olarak, tamamen iyileştirilemeyebilir. Ancak çoğu vakada, kuru gözler başarıyla idare edilebilir, bu da genellikle göz konforu, daha az kuru göz semptomu ve bazen daha keskin görme ile sonuçlanır.Kuru göz hastalığının çeşitli nedenleri olabileceği için, çeşitli tedavi yaklaşımları kullanılır.

Göz kuruluğu rahatsız edicidir . Göz kuruluğunuz varsa, gözleriniz yanabilir . Bir uçakta, klimalı bir odada, bisiklet sürerken veya birkaç saat boyunca bir bilgisayar ekranına baktıktan sonra göz kuruluğu yaşayabilirsiniz.

Kornea nedir?

Kornea, gözün renkli kısmı olan irisin önündeki gözü örten kubbe şeklindeki dış yüzeydir. Kornea gözlerin geri kalan kısmını mikroplardan, tozdan ve diğer zararlı maddelerden korur. Kornea, göze giren ışığı büker veya kırar ve gözün toplam odak gücünün çoğunu oluşturur. Ayrıca, güneş ışığında zararlı ultraviyole (UV) dalga boylarının çoğunu filtrelemek için bir filtre görevi görür.

Kornea, bir grup hücrenin ve proteinin tam katmanlar halinde düzenlenmiş, oldukça örgütlenmiş ve berrak bir yapıdadır, ancak enfeksiyona karşı besleyecek veya koruyacak hiçbir kan damarı yoktur. Bunun yerine, beslenme, gözyaşlarından ve arkasındaki bölmeyi dolduran sulu sıvıdan alır.

Gözyaşları nedir ve kuru göz ile nasıl ilişkilidir?
Göz yüzeyini yıkamak, beslemek ve korumak için sürekli gözyaşı üretilir. Gözyaşları, gözyaşı bezi tarafından yapılır, genel göz sağlığı ve net görüş için gereklidir. Gözyaşları göz yüzeyini yıkayarak nemlilik sağlar ve toz ve pislikleri temizler. Ayrıca bakteri ve diğer enfeksiyon türlerinden göz korumaya yardımcı olurlar.

Belirtiler

Genellikle her iki gözü de etkileyen belirtiler ve semptomlar şunları içerebilir:

Gözlerinizde acı veren, yakan bir durum
Gözlerde çapaklaşma
Işık hassasiyeti
Göz kızarması
Gözlerinde bir şeyler olması hissi
Bulanık görme veya göz yorgunluğu

Kırmızı, tahriş olmuş, yorgun veya ağrılı gözler gibi uzun süren kuru göz belirtileri ve semptomları varsa doktora görünün.

Sebepler

Kuru gözler gözyaşı eksikliğinden kaynaklanır.Bazı insanlar için kuru gözlerin nedeni gözyaşı üretiminin azalmasıdır.Yeterince gözyaşı üretemediğinizde kuru gözler ortaya çıkabilir.Ayrıca gözyaşının buharlaşması.

Risk faktörleri

Göz kuruluğuna neden olan faktörler arasında şunlar bulunur:

50 yaşından büyük olmak. Yaşlandıkça gözyaşı üretimi azalmaya eğilim gösterir. Kuru gözler 50 yaşın üzerindeki insanlarda sık görülür.
Kadın olmak. Göz yaşı eksikliği kadınlarda daha sıktır, özellikle hamilelik nedeniyle hormonal değişiklikler yaşarsa, doğum kontrol haplarının kullanımı ve menpoz
Kontak lens takma da göz yaşı kuruluğuna yolaçabilmektedir.

Komplikasyonlar

Göz kuruluğu olanlar bu komplikasyonları yaşayabilirler:

Göz enfeksiyonları. Gözyaşlarınız gözlerinizin yüzeyini enfeksiyona karşı korur. Yeterli gözyaşı olmadan, göz enfeksiyonu riski yüksek olabilir.
Gözlerin yüzeyinde hasar olması. Tedavi edilmediği takdirde, şiddetli kuru gözler, göz enflamasyonuna, korneal yüzeyin aşınmasına, kornea ülseri ve görme sorunlarına neden olabilir.
Yaşam kalitesinin azalması. Kuru gözler, okumak gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmeyi zorlaştırabilir.

Yapay Gözyaşları

Bilgisayar kullanımı, okuma, okul işleri ve diğer durumsal durumlardan kaynaklanan hafif kuru göz problemleri için en iyi kuru göz tedavisi sadece suni gözyaşlarının veya diğer yağlayıcı göz damlalarının sıklıkla kullanılması olabilir.Yapay gözyaşları, hafif kuru göz belirtilerini kontrol etmek için ihtiyacınız olan her şey olabilir.

Testler ve teşhis

Göz kuruluğunun nedenini belirlemek için kullanılabilecek testler ve prosedürler şunları içerir:
Kapsamlı bir göz muayenesi. Genel sağlığınız ve göz sağlığınızın tam bir geçmişini içeren göz muayenesi, Gözyaşlarının hacmini ölçmek,Gözyaşlarının kalitesini belirlemek göz kuruluğunun nedenini ortaya koyabilir.

Tedaviler ve İlaçlar

Ara sıra görülen veya hafif göz kuruması semptomları olan çoğu insan için, göz damlalarını (suni gözyaşlarını) düzenli olarak kullanmak yeterlidir.Belirtileriniz kalıcıysa ve daha ciddi ise, başka seçenekleriniz var demektir. Bazı tedaviler, göz kuruluğuna neden olan bir durum ,faktörün tersine çevrilmesine veya yönetilmesine odaklanır. Diğer tedaviler göz yaşı kalitenizi artırabilir veya gözyaşlarınızı hızlı bir şekilde boşaltmaktan alıkoyabilir. Bazı durumlarda, altta yatan bir sağlık sorununun tedavisi, kuru gözlerin belirtilerini ve semptomlarını temizlemeye yardımcı olabilir. Örneğin, bir ilaç göz kuruluğuna neden oluyorsa, doktorunuz bu yan etkiye neden olmayan farklı bir ilaç önerebilir.

Antihistaminikler, antidepresanlar, doğum kontrol hapları, belirli kan basıncı ilaçları ve daha birçok ilaç içeren birçok ilaç kuru göz semptomlarına neden olabilir veya kötüleşebilir. Alerjiler ve diğer koşullar için reçetesiz ilaçlar bile kuru gözlere neden olabilir. Göz kuruluğu problemi yaşıyorsanız , aldığınız tüm ilaçları hekiminizle paylaşın. Bazı durumlarda, aldığınız ilaçların türünü ve sayısını ayarlamak, olumsuz sağlık etkileri yaratmadan kuru göz belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Kısacası Kuru göz nedenlerine bağlı olarak, doktorunuz belirtileri hafifletmek için çeşitli yaklaşımlar uygulayabilir.
 
Gözler kuruyunca, görme kaybına neden olabilecek bir durum olan enfeksiyona ve inflamasyona karşı savunmasızdırlar. Göz kuruluğu gözde yanma batma gibi yakınmalara yolaçabilir. Aynı zaman da gözler de kızarıklık görülebilir. Göz kuruluğu olanlar da genelde gözler bulanık görebilir ve kaşıntı oluşabilir. Göz kuruluğunun nedeni çoktur fakat ana etken gözün nemsiz kalmasıdır. Bu durumun teşhis ve tedavisi önemlidir. Makalede yer alan komplikasyonlara sahipseniz en kısa zaman da bir göz doktoruna görünün.
 
Gözün ön yüzeyinin sağlığını korumak ve net bir görüş sağlamak için gözyaşıları gereklidir. Kuru göz, özellikle yaşlı erişkinlerde sık görülen ve genellikle kronik bir sorundur. Gözyaşları yağlanmayı sağlar, göz enfeksiyon riskini azaltır, gözdeki yabancı maddeleri yıkar ve göz yüzeyini pürüzsüz ve berrak tutar. Gözyaşı üretiminin normal miktarı azaldığında veya gözyaşları gözlerden çok hızlı buharlaştığında, göz kuruması semptomları gelişebilir.Gözyaşları üç kattan oluşur: yağ, su ve mukus. Her bileşen göz ön yüzeyini korur ve besler.Kuru gözlerin en yaygın şekli, gözyaşlarının su tabakası yetersiz olduğunda görülür. Makale de yer alan komplikasyonlara sahipseniz hemen bir doktora görünün.
 
Kuru gözler doğal yaşlanma sürecinin bir parçasıdır. 65 yaş üstü insanların çoğunluğu kuru göz belirtilerine sahiptir.Kadınların hamilelikten kaynaklanan hormonal değişiklikler, oral kontraseptif kullanımı ve menopoz nedeniyle kuru gözler geliştirmesi daha olasıdır.Romatoid artrit, diyabet ve tiroid sorunları olan insanlarda kuru göz belirtileri görülme olasılığı daha yüksektir. Duman, rüzgar ve kuru iklimlere maruz kalmak gözyaşı buharlaşmasını artırabilir; bu da göz kuruması semptomlarına neden olur. Kuru gözler kapsamlı bir göz muayenesi ile teşhis edilebilir .Hastanın semptomlarını belirlemek ve kuru göz problemine katkıda bulunan genel sağlık sorunları, ilaçlar veya çevresel faktörleri göz önüne almak için hasta geçmişi irdelenir..
 
Geri
Üst