Göz tansiyonu belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Göz tansiyonu belirtileri ve tedavisi
Karasu hastalığı halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen bu hastalık, görme sinirinin zarar görmesiyle olur.Göz tansiyonu görme kaybına kadar gidebilmektedir.Bu yüzden erken teşhis ve tedavi önemlidir.İlk başlar da herhangi bir belirti vermeyen göz tansiyonu nadir de olsa bulantı kusma, görmede bulanıklık ve ağrı gibi belirtileri gösterebilir.Göz tansiyonu ile ilgili tüm çarpıcı detayları yazımızın devamın da bulabilirsiniz öncesi , Göz tansiyonu nasıl tedavi edilir,Glokom göz tansiyonu adlı konularımızı da inceleyebilirsiniz.


Göz tansiyonu bu hastalığı ilk olarak ailemizin en küçük bireyinden kuzenim de gördüm.Henüz 4 aylıkken göz tansiyonuna yakalanan küçük kuzenimin gözleri erken teşhis ve tedaviyle iyleşti.Lakin aynı hastalığa bir başka yakınım daha yakalandı ve o bukadar şanslı değildi.Hayatının baharında gözlerini kaybetti 19 yaşında dünyası aniden karardı.Hiç bir belirti yaşamayan bu yakınımın ailesinde ablası ve bir diğer kardeşi de kör.Allah kimseye yaşatmasın diyerek göz tansiyonun ihmale gelmeyeceğini belirtilerim.Genetik ile ilişkisi olduğu düşünülen göz tansiyonu , ailesin de glokom olan kişilerde gelişme riski nin daha yüksek olduğu belirtiliyor.Ayrıca şeker hastalığı ve guatr olanların bu hastalığa yakalanma riskinin yüksek olduğu söyleniyor.Sevgili okurlar göz ihmale gelmez.Şayet ailenizde ,yakınlarınızda glokom var ise ,gözlerinizde ağrı kanlanma gibi şikayetler söz konusu ise mutlaka hekime görünün.Muayenede göz tansiyonunuz ölçülecek olabilecek riskler erken teşhis ve tedavi ile önlenecektir.Göz tansiyonu ile ilgili tüm detayları uzmanların dan derleyerek sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.Göz tansiyonu ile ilgili yorumlarınızı bu başlık altından paylaşabilirsiniz.





göz tansiyonu.jpg







Göz Tansiyonu, Hastanın ilk zamanlarında herhangi bir belirti vermez. Göz tansiyonu hastalığı yavaş yavaş ilerlediğinden görme alanındaki kayıp hasta tarafından hemen fark edilmez. Erken teşhis ile ilerlemesi durdurulabilir. Ama bunun için hastanın sürekli göz muayenesi oluyor olması gerekmektedir. Yoksa göz tansiyonunun kişi tarafından erken teşhis edilmesi zordur. Göz tansiyonunda bazen nadir olarak bulantı, ağrı kusma, görmede bulanıklık ortaya çıkabilir. Bu belirtiler he hastada ortaya çıkmayabilir.



Göz tansiyonunun diğer adı glokomdur. Eğer bir yakınınızda, glokom rahatsızlığı var ise; gözlerinde yorgunluğa bağlı hafif bir ağrı, gözlerde kanlanma gibi şikayet olduğu zaman bunun göz tansiyonu belirtisi olduğundan şüphelenip, göz muayenesi olup göz tansiyonunun ölçülmesi doğru bir davranış olacaktır. Göz tansiyonunda kimi zaman gözde hafif ağrılar, günün bazı saatlerinde bulanık görme gibi belirtiler belirebilir.


Açık açılı ve kapalı açılı olmak üzere iki göz tansiyonu türü vardır. Açık açılı göz tansiyonunun belirtisi çok net olmadığı için kişinin bunu anlaması kapalı açılı göz tansiyonuna göre daha zordur. Bu en az belirti veren göz tansiyonu türüdür. Kapalı açılı göz tansiyonunun belirtileri; sabahları belirginleşen baş ağrısı, geceleri ışık etrafında halkalar görmedir.

Göz tansiyonu ani bir şekilde yükseldiğinde çarpıcı belirtiler ortaya çıkar. Görme bulanıklığı, kusma, bulantı, gözün arka tarafında şiddetli ağrı hissedilmesi en belirgin şikayetlerdir. Ani olarak yükselme az sayıda hastada meydana gelir, genel olarak göz tansiyonu yavaş yavaş artar bundan dolayı ağrı çok hissedilmez. Bu yüzden çoğunlukla hastalığı durdurma tedavisi için geç kalınmış olur.


Yüksek Tansiyon Kimlerde Görülür ve Belirtileri Nelerdir?

Toplumda 40 yaş üzerindeki kişilere %2, 60 oranında yaş üzerinde ise %10 oranında görülür. Bebeklik ve çocukluk çağlarında görülen türleri de vardır. Başlangıçta genellikle belirti vermez, görmede bozukluk ve ağrı olmaz. Hastalık erken teşhis edilmez ve ilerlerse, görme sinirindeki hasara bağlı olarak görme alanında kör noktalar oluşur. Glokomun seyrek görülen kapalı açılı türünde göz tansiyonu çok yüksek değerlere ulaşır ve şiddetli ağrı, bulanık görmeye sebep olur. Bu genellikle hipermetrop hastalarda görülür.


Açık Açılı Glokom Tedavi Yöntemleri

İlaç Tedavisi: En sık kullanılan tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Fakat ilaçların yan etkilerinin görülmesi ve bazen de göz tansiyonunu düşürememe durumu olabilir. Bununla birlikte hastanın damlalarını düzenli olarak kullanamama riski de vardır.
Lazer Tedavileri: Argon Laser Trabeküloplasti, önceden yaygın kullanılan bir lazer tedavi yöntemidir. Selektif Laser Trabeküloplasti yeni, zararsız, etkili ve neredeyse sonsuz defa uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Bilinen diğer bir Lazer işlemi olan Yttrium Aluminium Garnet Lazer ise dar açılı göz tansiyonların da ve açı kapanmasına bağlı oluşan göz tansiyonu krizinde tedavi amaçlı ya da krizin oluşumunu önlemek amacıyla uygulanır.

Ameliyat: Göz sıvısının kan damarlarına ulaştırılabilmesi için yeni bir boşaltım yolu sağlanarak göz içi basıncının düşmesinin amaçlandığı bir tedavi yöntemidir. Hastayı yoran, enfeksiyon, kanama riski olan bir tedavi yöntemidir. Tedavide bu yöntemlerden birisi kullanılır. İstenilen sonuca ulaşılamaz ise diğer tedavi yöntemlerine geçilir. Göz tansiyonu hastalarının büyük çoğunluğu ilaçlarını düzenli olarak kullanmamakta ve kontrol için hekime gelmeden birkaç gün önce ilaçlarını düzenli kullanarak göz tansiyonlarını normal düzeye getirerek hekimlerini yanıltmaktadırlar. Sonuç olarak, hastanın göz tansiyonu ilerlemekte ve körlüğe kadar giden görme kayıpları meydana gelmektedir.

Göz Tansiyonu Riskini Arttıran Faktörler

Ailede glokom varlığı
Göz içi iltihabı (Üveit)
Uzun süren kortizon tedavisi
İleri yaş şeker hastalığı
Göz yaralanmaları
Yüksek ya da düşük vücut tansiyonu
Migren
Yüksek miyopi ya da hipermetropi
Kansızlık

Tanı ve Tetkik Yöntemleri

Glokom erken dönemde hatta en ileri seviyede dahi belirti vermediği için kişi hastalığının farkına varamayabilir. Mutlaka bir göz muayenesi ile tanı koymak gerekir.

Göz tansiyonu ölçülmesi,
Gözün ön kamara açısının incelenmesi,
Görme alanı gibi yöntemler ile görme siniri işlevlerinin değerlendirilmesi,
Görme sinirinin muayenesi
Görme sinir başı ve sinir liflerinin incelenmesi,
Gözün kornea tabakasının ölçülmesi.
Klasik göz tansiyonu muayenelerinde yapılan göz tansiyonu ölçümlerinde hastanın gözünün kuru veya aşırı sulu olması, hastanın gözünü sıkması gibi nedenlerden dolayı ölçüm sonuçları değişkenlik gösterebilmektedir. Kornea kalınlığı ve tepki verme süresi de sonuçları değiştirebilir.

Göz Tansiyonunda Erken Tanı

Glokom tedavisi ile glokom hastalığı ortadan kaldırılamaz. Tedaviler ile hastalığın ilerlemesi, tansiyonun görme sinirine vereceği zarar durdurulabilir. Bu yüzden erken tanı hastalıktan az zarar görmek bakımından önemlidir. Glokom tedavisi, glokom hastalarında yaşam boyu devam eder.

Tedavi Yöntemleri
Tedavi yöntemleri, hastalığın nedenine ve derecesine bağlı olarak farklılık gösterir.

İlaç tedavisi
Çeşitli lazer tedavileri
Cerrahi yöntemler
 
Geri
Üst