Hafızayı güçlendirmek için egzersizin ve beslenmenin önemi

Uzman SühaN

Administrator
Hafızayı güçlendirmek için egzersizin ve beslenmenin önemi
Güçlü bir bellek, beyninizin sağlığına ve canlılığına bağlıdır.Öğrenme ve hafıza söz konusu olduğunda beynin kendisini yeniden şekillendirmesi inanılmaz bir yetenek taşıyor. Bilişsel yeteneklerinizi arttırmak, yeni bilgiler öğrenme yeteneğinizi geliştirmek ve herhangi bir yaşta hafızanızı geliştirmek için nöroplastinin doğal gücünü kullanabilirsiniz. Bu makale ; hafıza,hafıza geliştirme,beyin egzersizi,bellek geliştirme ile ilgili bilgiler vermektedir.


hafıza güçlendirme.jpg




İnsan beyni vücudun çeşitli fonksiyonlarını gerçekleştirmek sorumludur milyarlarca sinir içeren büyüleyici bir organdır.Çoğumuz hafıza zafiyeti yaşarız ve bu olayları yalnızca zamanla kötüye gitmeyi sağlayacak normal bir yaşlanma belirtisi olarak kabul ederiz. Ancak keskin olmamız için yapabileceğimiz şeyler var. Yeni çalışmalar, egzersizin aslında bellek ve bilişsel yeteneği geliştirdiğini göstermektedir. Araştırmalar, fiziksel uygunluğun zihinsel zindeliği olumlu etkilediğini gösteriyor. Hafızayı iyileştirmek için yapılan düzenli egzersiz, güçlü bir stratejidir ve hafıza kaybına yol açabilecek hastalık risklerini de azaltır..Araştırmalar tutarlı egzersize demans ve Alzheimer gelişim riskini azalttığını gösteriyor.

Egzersiz ve beyin

Egzersiz hem anlık hem de dolaylı yollarla bellek ve düşünmeye yardımcı olur. Egzersizin faydaları doğrudan insülin direncini azaltma, iltihaplanmayı azaltma ve büyüme faktörlerinin serbest bırakılmasını uyarma yeteneğindedir. Dolaylı olarak, egzersiz ruh sağlığını olumlu etkiler . Stresi azaltır ve uyku problemlerine iyi gelir.

Beyin çeşitli görevleri yerine getirebilecek derecede akıllı bir organ olmasına rağmen, her seferinde bir teste tabi tutmak iyidir. Ne kadar çok meydan okursanız, o kadar çok şey öğrenecek ve gelişecek ve bu şekilde de aktif kalacaksınız. Beynin bazı kısımları, özellikle frontal lob bölgesi (prefrontal korteks) ve hipokampüs, öğrenme, bellek ve diğer karmaşık zihinsel aktivitelerde hayati bir rol oynamaktadır . Ortalama olarak, beyin kapasitemizin sadece yüzde 25ini kullandığımız söyleniyor. Zihinsel egzersiz, beyin sağlığı için önemlidir. Egzersiz ayrıca yararlı beyin kimyasallarının etkilerini arttırır ve stres hormonlarını azaltır. Belki de en önemlisi, egzersiz büyüme faktörlerini artırarak ve yeni nöronal bağlantıları uyararak nöroplastide önemli bir rol oynamaktadır.


Hafızayı güçlendirmek için yapılması gerekenler

Çoğu çalışma, egzersizin bilişsel düşüşü önlemeye yardımcı olduğunu ve bunamanın önüne geçtiğini doğrulamıştır . Son araştırma, yeni şeyler öğrentikten dört saat sonra egzersiz yapmanızın, uzun süre öğrendiklerini korumanıza yardımcı olduğunu gösteriyor.

Uyku, öğrenme ve bellek için daha da köklü bir şekilde kritiktir. Araştırmalar, uykunun bellek konsolidasyonu için gerekli olduğunu, en önemli uyku aşamalarında önemli hafıza arttırıcı aktivitenin bulunduğunu gösteriyor.

Düzenli uyku programına girme

Her gece aynı saatte yatın ve her sabah aynı saatte kalkın.

Yatmadan önce en az bir saat boyunca tv izlemekten kaçının

TV ler, tabletler, telefonlar ve bilgisayarlar tarafından yayılan mavi ışık uyanıklığı tetikler ve melatonin gibi sizi uykulu hale getiren hormonları bastırır.

Kafeinleri kesin

Kafein insanları farklı şekilde etkiler. Bazı insanlar çok duyarlıdır. Kahve uykunuzu kaçırabilir. Uyumadan önce kahve tüketmekten kaçının.

Sosyalleşin

Araştırmalar, anlamlı dostluklara ve güçlü bir destek sistemine sahip olmanın sadece duygusal sağlığa değil aynı zamanda beyin sağlığına da vazgeçilmez olduğunu gösteriyor.Sosyalleşme hafızayı güçlendirir.

Stresten uzak durun

Stres beynin en büyük düşmanlarından biridir. Zamanla, kronik stres beyin hücrelerini yok eder .Mümkün mertebe stresten kaçının..

Meditasyon yapın

Meditasyonun zihinsel sağlık yararları için bilimsel kanıt yığını devam ediyor. Araştırmalar, meditasyonun depresyon, kaygı, kronik ağrı, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi birçok farklı durumun iyileşmesine yardımcı olduğunu gösteriyor. Meditasyon odağı, konsantrasyonu, yaratıcılığı, hafızayı ve öğrenme ve akıl yürütme becerilerini de geliştirebilir.

Sık sık gülün

Gülmenin sağlığa olan faydasını mutlaka duymuşsunuzdur.Komik ve eğlenceli filmler izleyin kitaplar okuyun. Bu durum beyninizi olmlu yönde etkileyecektir.

Meyve ve sebze tüketin

Beyni geliştiren ve besleyen besinler tüketin. Meyveler, sebzeler tahıllar yemişler ve faydalı yağlar hafızanızın güçlenmesine yardımcı olucaktır.Meyve ve sebzeler antioksidan bakımından , beyin hücrelerini hasardan koruyan maddelerle doludur. Renkli meyveler ve sebzeler özellikle iyi antioksidan süper gıda kaynaklarıdır.

Alkolden uzak durun

Alkol, beyin hücrelerini öldürdüğünden alkol tüketiminizi kontrol altında tutmak önemlidir.

Bunlara dikkat edin !

Menopoz giren kadınlar, östrojen seviyesi düştüğünde genellikle hafıza sorunları yaşarlar. Erkeklerde düşük testosteron sorunlara neden olabilir. Tiroid dengesizlikleri unutkanlığa, düşünme zorluğuna veya karışıklığı da tetikler.

Birçok reçeteli ve reçetesiz ilaçlar bellek ve net düşünmeyi engelleyebilir.Uyku ve antidepresanlar gibi .

Araştırmalar, diyabetli kişilerin hastalığa yakalanmayan kişilerden daha fazla bilişsel gerileme yaşadığını gösteriyor.

Kardiyovasküler hastalık ve yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon da dahil olmak üzere risk faktörleri, hafif kognitif bozuklukla bağlantılıdır.


Modern yaşam tarzımızın bilişsel gerilemeye katkıda bulunmasında önemli bir rol oynadığı biliniyor; bu nedenle toksinlere, kimyasallara, zayıf beslenme, uyku eksikliği, stres ve çok daha fazlasına maruz kalma aslında beyninizin işleyişini engelleyebilir. Sağlıklı bir yaşam tarzının beyin sağlığınızı destekleyebileceği ve beyne yeni nöronlar yetiştirmesini sağlar.Beyninizin hipokampusu, yani hafıza merkezi, özellikle yeni hücreler geliştirebilir. Egzersiz , sinir hücrelerini çoğalmaya teşvik ederek, bağlantılarını güçlendirerek ve hasar görmelerini önleyerek beyninizi optimum kapasitede çalışmaya teşvik eder. Egzersiz sırasında sinir hücreleri, nörotropik faktörler olarak bilinen proteinleri serbest bırakır. Beyninizin potansiyelinin tamamını açmak için onu aktif tutmanız gerekir. Beyindeki toplam ağırlığın yüzde 50 ila 60 ı, milyarlarca sinir hücresini izole etmek için kullanılan saf yağdır. Bir hücrenin izolasyonu ne kadar iyi olursa, o kadar hızlı mesaj gönderir ve daha hızlı düşünürsünüz. Bu yüzden günde iki kaşık hindistan cevizi yağı tüketin..
 
Sağlıklı bir yaşam tarzı beyninizin sağlığını destekleyebilir. Yeni bir beceri öğrenme, zeka oyunları oynama , bulmaca çözme, kitap okuma gibi etkinlikler belleğinizi güçlendirebilir. Günümüzde modern yaşamın benimsenmesi bir çok sağlıksız besini tüketme ve kimyasallara maruz kalma akıl sağlığımıza zarar verebiliyor. Sağlıklı bir hafızaya sahip olmak için düzenli olarak temiz havada yürüyüş, kaliteli uyku ve sağlıklı beslenme önemli unsurlardır. Özellikle B 12 ve omega -3 açısından zengin besinleri diyetinize dahil edin. Bol su için . Stresten kaçının. Sigara ve kafein alımını azaltın. Yaşam şeklinizi iyileştirerek beyin sağlığınızı koruyabilirsiniz.
 
Sağlıklı beslenme diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalığı riskinizi azaltır aynı zamanda belleğinizi güçlendirir.Güçlü bir antioksidan olan E vitamini, nöronları veya sinir hücrelerini korumaya yardımcı olabilir. Alzheimer hastalığında, beynin belirli bölgelerindeki nöronlar ölmeye başlar, bu da bilişsel bozulmaya yol açar. Balık tüketimi nöronların normal işleyişi için çok önemlidir. Bu nedenle somon uskumru, ton balığı ve diğer balıkları mutlaka tüketin.Hem K vitamini hem de folat içeren avokado bilişsel işlevlerin, özellikle hem bellek hem de konsantrasyonun iyileştirilmesine yardımcı olur. Yaban mersini C vitamini ve K vitamini bakımından zengin olduğu gibi yüksek miktarda lif içerir. Belleğinizi güçlendirmek için yaban mersini tüketin. Hindistan Cevizi Yağı en iyi zihni koruyan ve geliştiren besinlerden biridir. Özellikle Alzheimer olanlar, unutkanlığa sık sık maruz kalanlar hindistan cevizi yağı tüketmelidir.
 
İyi beslenmeye ek olarak, düzenli egzersizler beyin dokusunun korunmasına yardımcı olmak için vasküler sağlığı destekleyebilir . Hafıza kaybı yaşlanmanın normal bir parçasıdır, ancak bu onu yavaşlatmak elimizdedir.Bazı şeyleri zaman zaman unutmak, muhtemelen yaşlanmayla veya altta yatan koşullardan kaynaklanan beyin değişiklikleriyle ilişkilidir. Temel koşulların iyileştirilmesi hafızayı artırmaya yardımcı olabilir. Diğer stratejiler de yardımcı olabilir. Uykusuzluk, ishal, yüksek tansiyon, depresyon ve idrar kaçırma gibi problemleri tedavi etmek için kullanılan ilaçlar unutkanlığa neden olabilir. Akıl yaşlanma ile değişir, ancak tüm değişiklikler negatif değildir. Bellek ve zihinsel keskinlik azalır, ancak yaşlı insanlar orta yaşlı insanlardan daha az kaygı ve depresyon yaşarlar. Egzersiz, hafızayı ve problem çözmeyi geliştirerek beynin sağlıklı kalmasına yardımcı olur ve hatta bunama riskini azaltabilir. Makalede yer alan önerileri dikkate alarak hafızanızı güçlü tutabilirsiniz.
 
Geri
Üst