Hamile kalmadan önce nelere dikkat etmeliyim?

Uzman SühaN

Administrator
Hamile kalmadan önce nelere dikkat etmeliyim?
İdeal olarak hamile kalmak istediğiniz zamandan üç ay öncesinde, hekiminizle bir ön görüşme yapmanızda önemli faydalar vardır. Doktorunuz, sizin sağlık ve sosyal yönden özgeçmişinizi değerlendirecek, muayenenizi yapacak, türlü testler yapacak bu şekilde gebelik esnasında oluşabilecek anormal haller karşısında hem sizi hem de kendisini hazırlayacaktır. Ayrıca, gebelik öncesi vitamin (folik asit) desteği ile bebekte ortaya çıkabilecek sakatlıklara karşı tedbir alacaktır.

Doktorunuzun yapacağı test ve muayeneler, önereceği tedaviler yanında sizin de yaşam tarzında değiştirmeniz gereken şeyler olacaktır.




1.Jpeg



GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE

https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/



Kendini hamile kalmaya hazır hissedip, korunmayı bırakmayı planlayan bir kadın artık sadece kendini değil aynı zamanda bebeğini düşünmelidir. Dünyaya kendinden bir parça getirmeden önce bazı şeylerden fedakarlık etmeli ve aynı zamanda pek çok konuya özen göstermelidir. Gebelik planlayanlara öneriler aşağıda sıralanmıştır.



Sigara derhal bırakılmalıdır. Çünkü sigara içen kadınlarda daha fazla oranda kısırlık, düşük, dış gebelik, ölü doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğumu görülmektedir.
Alkol gibi bağımlılıklar en kısa zamanda bırakılmalıdır.
Hamile kalmadan 3 ay öncesinden günlük 0,4 miligram folik asit takviyesine başlanmalıdır.
İdeal kilo şartları gebelik öncesi sağlanmalıdır. Gebelik sırasında fazla kilolu olanlara zayıflama önerilmez. Aşırı kilo, gebe kalmayı zorlaştırmak dışında gebelik süresince birçok riskin artmasına neden olur. İdeal kilonuzu vücut kitle endeksine (VKİ, BMI) göre hesaplayabilirsiniz.
Beslenme düzenlenmelidir.(Çiğ et, iyi yıkanmamış salata, pastörize edilmemiş süt veya süt ürünlerini tüketmemek ve kafein alımını kısıtlamak gerekir.)
Kronik bir hastalık nedeniyle ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışınız.
Tetanoz ve bağışıklık yoksa kızamıkçık ve Hepatit B aşısı önerilmelidir.
Test sonuçlarında kızamıkçık için bağışıklık tespit edilmediyse gebelik öncesi dönemde aşı önerilebilir. Aşıdan sonra 3 ay süreyle gebe kalmamak gerekir.
Stresten mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır. Spor gebelik sürecinin daha rahat geçirilmesine yardımcıdır.
Doktora danışmadan ilaç kullanılmamalıdır. Kullanılan tüm ilaçlar gözden geçirilerek gerekli olanlar kesilir veya gebelik dönemine uygun alternatifleri ile değiştirilir.
Radyasyondan uzak durulmalıdır.
Gebe kalmayı kolaylaştırmak için yumurtlama günlerine yakın zamanlarda ilişkiye girilmelidir. Yumurtlama zamanınız hesaplamak için Otomatik Yumurtlama Tarihi Hesaplayıcısını kullanabilirsiniz.
Bir yıl korunmadan düzenli ilişkiye rağmen gebelik oluşmamışsa bu duruma kısırlık (infertilite) denir. Sebeplerinin araştırılması ve tedavi planı için mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurunuz.
 
Geri
Üst