Hamile kalmak için ne yapmalıyım ?

Uzman SühaN

Administrator
Hamile kalmak için ne yapmalıyım ?
Bir aile için gebelik planlama, muhtemelen bir çiftin hayatındaki en heyecanlı zamanlardan biridir. Burada, hamilelikteki bu önemli yolculuğa hazırlanmak için yapabileceğiniz temel şeylerle ilgili daha fazla bilgi bulacaksınız. Hamile kalmadan önce yapılması gerekenler,hamile kalmadan önce nasıl bir adım atmalı, gebelik planı öncesi nelere dikkat etmeli ? Tüm bu soruların yanıtlarını makalemizin devamın da bulabilceksiniz.


HAMİLE KALMA.jpg






İyi beslenme, egzersiz ve sağlıklı yaşam tercihleri gebelik öncesi ve sırasında önemlidir . Gebelik öncesi hekim muayenesin den geçmek gerekir.Hamilelik öncesi ziyaretler özellikle hamileliği zorlaştıracak belirli koşullara sahip kadınlara fayda sağlar . Aşağıdaki ipuçları bebeğinize hayatta iyi bir başlangıç yapmasına yardımcı olacaktır.



Folik Asit Alın

Gebe kalmadan önce folik asit kullanmanız son derece önemlidir. Bir folik asit takviyesi almak beyninizdeki sinir tüpü kusurlarını önlemeye yardımcı olur. Folik asidin erken alınması, sinir tüpü kusurlarını (spina bifida gibi omurganın gelişimindeki problemleri) önleyebilir.


FOLİK ASİT.jpg


Folik asit ne zamana kadar kullanılmalı?



Egzersiz

Yeterli egzersiz yapın Bu, kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olur ve bebeğinizi taşımayı kolaylaştırır..Egzersiz ruh halinizi ve enerji seviyenizi iyileştirmenize yardımcı olur, ayrıca stres azaltır, bu da gebe kalmayı kolaylaştırır.

EGZERSİZ.jpg



Fazla kilolarınızı verin

Hamilelik vücudunuza aşırı yük bindirir, bu nedenle gebelik öncesi uyum sağlamanız zamana geldiğinde size yardımcı olacaktır. Sağlıklı bir kilo alın Zayıf kilolu veya kilolu olmak, gebelikte zorluklara neden olabilir.İdeal kilonuzu öğrenmek için hekiminize danışabilirsiniz Aşırı kilolu olma hamile olma şansınızı engelleyebilir.Kilolu kilolu olmak , bir kadının hamilelik süresini geciktirebilir .

FAZLA KİLO.jpg



Sağlıklı nasıl kilo verilir ?



Sağlıklı beslenin

Karbonhidratlar kepekli ekmek, makarna, pirinç ve tahıl beyaz ekmekten, keklerden ve bisküvilerden daha iyidir
Meyve ve sebzeler Günde beş porsiyon yemeye çalışın
Protein İhtiyacınız olan proteini et, balık, yumurta, bakliyat ve baklagillerden elde edebilirsiniz.
Süt ve süt ürünleri Bunlar, kemik gelişiminde önemli olan çok sayıda kalsiyum içerir
Yağ Zeytinyağı gibi sebze kaynaklarından ya da somon, ringa balığı uskumru gibi yağlı balıklardan yağ almaya çalışın

Alkol ve sigaradan uzak durun .

Sağlıklı bir gebelik süreci için nasıl beslenmeli?



sağlıklı beslenme.jpg



Hamile Olma Oranı

Sıkça sorulan bir soru: Bu ay hamile kalacağım oran nedir? Gebe kalmaya çalışan çoğu çift için bir kadının hamile olma ihtimali herhangi bir ayda% 15 -% 25 arasında olur.Ama şansınızı etkileyebilir bazı faktörler vardır.30 yaşına eriştikten sonra, herhangi bir ayda gebe kalma şansınız azalır

Ne kadar sıklıkla ilişkiye girsem hamile kalırım ?

İşte gebe kalmaya çalışan çiftlerin ortak bir başka sorusu .Hangi sıklıkta ilişkiye girmeliyiz ? Yumurtlama olduğunda ve yumurtlama gününden beş gün öce birlikteliği sağlamak gebe kalma şansınızı artırır.Yumurtlama, olgun bir yumurta yumurtalıktan salınan süreçtir. Bu altı gün önemlidir, çünkü yumurtanın salınmasından yaklaşık 12-24 saat sonra döllenmesi mümkün olmaktadır. Buna ek olarak, sperm doğru koşullar altında cinsel ilişkiden beş gün sonra kadın üreme kanalının içinde yaşayabilir. Ovulasyon sırasında fallop tüplerinde canlı sperm bulunduğunda hamile olma şansınız en yüksektir.Cinsel ilişkiyi yumurtlamaya mümkün olduğunca yakın tutmak kesinlikle yardımcı olur.

Ortalama bir 28 günlük adet döngüsünde, ovülasyon tipik olarak bir sonraki adet döneminin başlamasından yaklaşık 14 gün önce gerçekleşir. Ancak çoğu kadında ovulasyon menstrüel siklüsün orta noktasından önce veya sonra dört gün sürer. Birçok kadın gibi, 28 günlük adet döngüsüne sahip değilseniz, menstrual takvim tutarak döneminizin uzunluğunu ve orta noktasını belirleyebilirsiniz.


ilişki sıklığı.jpg


Birlikteliğin sıklığı gebe kalmada önemlimi?



Gebeliği kolaylaştıran besinler

Sağlıklı bir vücuda ve üreme sistemine sahip olmak konusunda beslenme büyük bir rol oynamaktadır. Hormonların yapı taşları, yediğimiz yiyeceklerde bulunur. Yumurtayı ve spermleri serbest radikallerden korumaya yardım eden antioksidanlar, yediğimiz yiyeceklerde bulunur. Bir çok beslenme uzmanı, iyi bir diyetin sperm ve yumurtanın sağlığını, hatta karşılamadan önce etkileyebileceğini savunuyor.


besinler.jpg


Doğurganlığı pozitif etkileyen beslenme önerileri




AVOKADO

mineraller, vitaminler, esansiyel yağlar, protein, karbonhidrat ve lif bakımından oldukça zengindir. Döllenmiş yumurtanın implantasyonuna yardımcı olur. Ayrıca mükemmel folat kaynağıdır. Folattan yüksek gıdaların tüketilmesinin yanı sıra bir folik asit takviyesi almak spina bifidanın önlenmesine yardımcı olabileceği bilinmektedir.

PANCAR

Yaşa bağlı infertiliteye karşı mücadeleye yardımcı olduğu düşünülenpancar harika bir antioksidan. Nitrat bakımından zengindir. Özellikle IVF tedavisi gören kadınlar için embriyo implantasyonuna yardımcı olmak için uterusa kan akışını artırmanın bir yolu olarak pancar suyu öneririm.
SOMON
Somon, besleyici maddeler bakımından zengindir fakat özellikle anti-inflamatuar omega 3 ün bulunduğu zengin bir protein kaynağıdır. Araştırmalar, kadın infertilitesinin yönetiminde omega 3 ün optimal seviyelerinin önemli olduğunu göstermiştir.

NAR

Antik İran da, nar, doğurganlığın sembolü olarak görülüyordu ve bu hala bazı ülkelerde mevcut bir görüştür. Araştırmalar, gebelik sırasında nar suyunun içilmesinin bebeklerde beyin hasarını önleyebileceğini gösteriyor . Nar C vitamini, K vitamini, folik asit ve diğer pek çok vitamin ve mineral de dahil olmak üzere pek çok besin maddesi bakımından zengindir.

KİNOA

Bu küçük tohum çok besleyici, eksiksiz bir proteindir. Glutensizdir ve pek çok mineral ve vitamin ile yağ asitleri ve elyaf açısından zengintir.Kadınlarda yumurtlama problemlerine iyi geldiği savunulmaktadır.

CEVİZ

Ceviz hem sperm saysını çoğaltır hemde endometriyal sağlığa iyi gelmektedir. Ayrıca prostat ve meme kanseri riskini azalttığı bilinmektedir

KUŞKUNMAZ

Kuşkonmaz folik asitt bakımından yüksektir, bu da kadınlarda ve erkeklerde doğurganlık için önemli olduğu bilinmektedir. Kuşkonmaz, güçlü antioksidan C vitamini ve folat (folik asit) bakımından diğer sağlıklı besinler arasında ve diyetinize değerli bir katkı sağlar. Folatın önemi hem erkek hem de kadın doğurganlık için yapılan araştırmalarda iyi belgelenmiştir.
 
çok güzel bir yazı olmuş beyza adminim valla kilo vermekte çok önemli kilolu bayanlara tüp bebek bile yapılmıyor bazen kilo vermesi isteniyor. Sağlıklı beslenmekte bir o kadar önemli tabii
 
Yorumun için teşekkür ederim lavişim. Aşırı kilolu olmakta aşırı zayıf olmakta kısırlık nedeni. Vücut indeksi kontrol altında olmalı.Boy yaş ve alınacak kilo önemli. Sağlıklı beslenme sadece gebelikte değil yaşamın her alanın da gerekli . Ama maalesef çoğumuz buna dikkat etmiyoruz.Hazır ambalajlı yada fast food yiyeceklere eğilim gösteriyoruz. Yeni bir hayatın temellerini atmadan önce anlaşılacağı üzre bir çok kriteri göz önünde bulundurmak gerekli.
 
Selamlar Beyzahanım inanılmaz güzel bir yazı olmuş tek tekte anlatmışsın. 29 yaşındayım ve yaklaşık 3 yıllık evliliğim var burada yazılanlara bu saatten sonra dikkat edeceğim. Hani her türlü olur diye doktora gitmiş değiliz eşimle, önce kendime bi bakmak lazım diye düşünüyorum. Son derece bilgilendirici bir yazı olmuş. Özellikle bu domatik kullanımından vazgeçmem gerektiğini düşünüyorum. Düşünün bi 5on yirmi yıl öncesine kadar böyle domaties neyin bulamıyorduk. Yani yetiştirilmiyordu. Hale hazırda bir tohum fabrikamızda yok bunu düşündüğümde tüm tohumların da yurt dışı özellikle İsrail üzerdinden geldiğini biliyorum. Adamlar allah bilir nelerimizle oynuyorlar. Yani menşeini bildiğim ürünleri tüketerek başlayayım diyorum.

Özellikle doğurganlıkla alakası olduğunu okuduğum ve sitenizden takip ettiğim bu domates olayına ve salatalık gibi turfanda çıkacak ürünlere son derece dikkat edeceğim. Mis gibi köylü pazarlarında yapılmış her türlü ürünü kullanacağım.

Yiyecek ile alakalı son derece önemli şeylerin olduğunu biliyorum. Bu yüzden buradaki yazılarda anlatılan herşeyin başı olan gıda işi ile başlayacağım.

Sonsuz teşekkür ediyorum. Özverili şekilde güzel yazmışsınız. Allah razı olsun. Tuğçem Asan
 
Merhaba tuğçe hanım.Öncelikle olumlu ve güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Çok önemli bir noktaya değinmişsiniz. İnfertilite nin beslenmeyle ilgisi gerek direkt gerekse dolaylı olmakta.( Direk hamile kalmayı engelleyen besinler vardır .Yediğiniz ekmek , içtiğiniz süt gibi .Dolaylı etkileyenler ise GDO lu, hormonlu besinler , ambalajlı ürünler vs.) Mevsim dışı tükettiğimiz besinler yoğun hormon içermekte ve bu hormonlu besinler biz kadınların da hormonlarını alt üst etmekte. Sadece biz yetişkinlerin değil henüz gelişme aşamasında olan çocukları da etkilemekte. Kız çocukların da ve erkek çocukların da ergenlik çok erken yaşlara çekilmiş durumda. Kız çocukları nerdeyse 10 -11 yaşın da regl olmaya başladı. Kız çocuğunun erken regl olması demek , erken menepoza girmesi demek . Bu konu o kadar çok detay gerektiriyorki.. Kısacası mevsim dışı sebze meyve asla ve asla tüketmeyin. Tüketttiğinizher besinin faydasını kalorisini ne kadar tüketilmesi gerektiğini inceleyin. Sevgiyle kalın..
 
Gebe kalmaya çalışmak bazen beklenenden daha zor olabilir.Adet döngüsü bir kadının döneminin ilk gününden (birinci gün) sayılır. Onun döneminden bir süre sonra yumurtlayacak ve ondan sonra yaklaşık 12-14 gün içinde bir sonraki dönemine geçecektir. Ortalama döngü 28 gün sürer, ancak daha kısa veya daha uzun döngüler normaldir.Bir yumurta, bırakıldıktan sonra yaklaşık 12-24 saat yaşıyor. Hamilelik gerçekleşmesi için, bu süre içerisinde yumurta bir sperm tarafından döllenmelidir. Sperm bir kadının vücudunda yedi gün yaşayabilir. Dolayısıyla, yumurtlamadan önceki günlerde birliktelik yaşadıysanız gebelik söz konusu olabilir.
 
Geri
Üst