Hamile kalmayı engelleyen problemler

Uzman SühaN

Administrator
Hamile kalmayı engelleyen problemler
Bazı insanlar doğurganlık problemi yaşamayacak kadar şanslı birkaç kez deniyorlar ve bebek geliyor! Bazıları ise defalarca denemesine rağmen çocuk sahibi olamıyor. Bir bebeğe sahip olmak, birçok çiftin hayalidir. Ancak günümüzde hem erkek hem de kadınlar infertilite ile ilgili sorunlar yaşıyor. Bir çok koşul hem erkekte hemde kadında doğurganlık sorunlarına yol açabilir. Peki bu konuda yapabilcekleriniz varmı ? Doğurganlık problemi engellenebilir mi ? Makalemizin devamın da merak edilen bu soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

gebe kalma problemi.jpg




Doğurganlığı etkileyen bazı faktörler vardır ve bazıları sizin kontrolünüz dışındadır. doğurganlıktaki en önemli faktör yaştır . Kadınlar sahip oldukları bütün yumurtalarla doğarlar ve yaşlandıkça yumurtaların miktarı ve kalitesi de düşer. Menopoz, 50 li yaşların başına kadar gerçekleşmez, ancak çoğu kadın için doğurganlık 35 yaşlarında keskin bir düşüşe başlar. 40 yaşına geldiğinde, kadının hamile kalma olasılığı menstrüel siklüs başına% 5 ten azdır. . Sağlığımızın çoğunda olduğu gibi, genler menopoz yaşı da dahil olmak üzere doğurganlığı güçlü bir şekilde etkiler. Yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, doğurganlık sağlığınızı proaktif olarak yönetebilmeniz için ailenin doğurganlık geçmişini anlamaktır.


Daha önce belirtmiştik hormonların hamile kalma ve kalma sürecinde kesinlikle önemli rolü vardır.Hormonlar, vücudun kimyasal habercileridir. Hormonlardan birinin bozukluğu üreme sağlığınızı etkileyebilir. Hormondaki düzensizlikler (düzensiz menstruasyon döngüsü veya kısa, uzun veya ağır periyodlarla karakterizedir) yumurtlamayı etkileyebilir.

Lupus, diyabet, tiroid hastalığı ve romatoid artrit gibi hastalıklar doğurganlığı etkileyebilir.
Aşırı kilolu olmanız doğurganlığınızı olumsuz etkileyebilir.
Bir takım ilaçlar geçici kısırlığa neden olabilir.
Sigara içmek, kadınlarda infertilite riskini artırabilir
Mesleki ve çevresel faktörlere maruz kalma doğurganlığı azaltabilir.
Anatomik veya jinekolojik sorunlar gebe kalmayı engelleyebilir.. İnfertilite yaralanma veya hastalıkla ortaya çıkan üreme organlarının hasar görmesinden kaynaklanabilir.Buna ek olarak, bazı kadınların doğuştan yapısal anomalileri vardır, farklı şekilli uterus veya Fallop tüpü kusurları gibi hamileliği önleyebilir.

Bazı tıbbi tedaviler kadının doğurganlığını tehlikeye atabilir. Yukarıda belirtildiği gibi, yumurtalıklara yapılan ameliyatlar -bir kisti çıkarmak veya endometriyozu tedavi etmek için- yumurtalıklara zarar verebilir veya yumurtalık rezervini azaltabilir. Kemoterapi ve radyasyon, kanser ve diğer hastalıklar için açıkça hayat kurtarıcı tedaviler olsa da, bir kadının yumurtalarını yok edebilir veya erken menopoza neden olabilir.Tedavi edilmeyen cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon varlığı gibi diğer tıbbi geçmiş, üreme sisteminde pelvik inflamatuvar hastalık (PID) ve skar yaratarak doğurganlığı azaltabilir.

PCOS, bir hormon dengesizliğinin, yumurtalıklarda, döngü sırasında düzgün bir şekilde salınmayan çok sayıda kiste neden olduğu bir durumdur. Ovulasyon yapmadığınız veya döneminiz olmadığı için hamilelik sorununuz olabilir. Kilo verme, yüzünüzdeki kıl büyümesi, düzensiz dönemler veya kan şekeri / tansiyon problemleri olup olmadığını doktorunuza bildirin. Çoğu PCOS vakası diyet, hormon veya diyabetik ilaçlarla erken yakalandığında oldukça tedavi edilebilir. Endometriozis Bu durum infertilite vakalarının % 5 ila 30 una neden olur . Mesane, yumurtalıklar, fallop tüpleri ve bağırsaklarda görülebilir. Fallop tüplerine bağlı sorunlar infertilite vakalarının yaklaşık yüzde 20 sini oluşturur

Fazla kilo doğurganlığı etkilediği gibi aşırı zayıflıkta doğurganlığı etkileyebilir. Bu nedenle düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Yaşınız, genetik ve biyolojiniz doğurganlığınız üzerinde en büyük etkiye sahiptir , ancak yaşam biçiminizin hiçbir etkisi olmadığını söylemek mümkün değildir. Sigara, yumurtalık rezervini tüketir ve bir kadının yumurtalarına kromozom hasarına neden olur ve sigara içen kadınların sigara içmeyenlere göre bir ila dört yıl önce menopoza ulaştığı tahmin edilmektedir. Diğer yaşam tarzı faktörleri , aşırı kilolu veya az kilolu olma veya düzensiz bir uyku döngüsüne sahip olma gibi hormonal bir dengesizlik yaratarak doğurganlığı da etkileyebilir.

Bir kadın doğumcu fizikî geçmişinizi alarak ve size aşağıdaki testleri yaptırarak, olası infertiliteyi teşhis edebilir. Tiroid fonksiyonu, yumurtalık fonksiyonu ve hipofiz hormonları da dahil olmak üzere idrar / kan testleri. Pelvik muayene, Fallop tüplerinin açık olup olmadığını kontrol etmek için rahim filmi , Uterus boşluğuna bakmak için histeroskopi Yumurtalıkların durumunu kontrol etmek ve kistleri kontrol etmek için bir ultrason.. Sağlık durumunuz doğurganlığınızı etkileyen en önemli faktördür. 1 yıla aşkın düzenli birlikteliğe rağmen çocuk sahibi olamıyorsanız mutlaka bir hekime görünün.
 
Hamile kalmak öyle sanıldığı kadar ne kolay nede zor değil. Üreme ile ilgili problemi hastalığı olmayanlar çok çabuk hamile kalabiliyor. Ama üreme sistemindeki herhangi bir olumsuzluk hamile kalmayı zorlaştırabiliyor. Hamile kalmayı engelleyen bir çok unsur var .Kadından ve erkekten kaynaklanabilir. Çiftlerin her ikisinde problem olabilir. Doktorlar belirtiyor düzenli olarak ilişkiye giriyorsanız ve 1 yıl geçtiği halde hala çocuk sahibi olamıyorsanız mutlaka doktora görünün.Allah isteyen herkese evlat sahibi olmayı nasip etsin inşallah.
 
Valla yediğimiz içtiğimiz şeyler hep katkı maddesi içeriyor hormonlarda cabası. Üstüne bir de stres nasıl kısırlık olmasın. Sadece kısırlık değil genel sağlığımız bu durumdan etkileniyor. Doğurgan olmak için yediğimize içtiğimize dikkat etmeliyiz sağlıklı bir yaşam şekliniz benimsemeliyiz. Stresten kaçınmalıyız. Yılda 1 defa da olsa jinekolojik muayeneden geçmeliyiz. Doğurganlığımızı etkileyen olumsuz faktörleri saysak bitmez.
 
2 yıllık evliyim çocuğumuz olmuyor doktor eşimin sperm sayısının az olduğunu söyledi benimde kanallarım tıkalı çıktı biri çok az açıkmış bu ay adet olmadım 2 test yaptım negatif sizce ümitlenmelimiyim?
 
Merhaba, verdiğiniz bilgilere göre doğal yollardan çocuk sahibi olmanız güç. Ancak tüp bebek tedavisi ile gebeliği sağlayabilirsiniz. Bu konu da hekim sizi bilgilendirecektir. Adet gecikmesi sonrası yaptığınız testler negatif bu da gebe olmadığınızı gösteriyor. Adet gecikmesi sadece gebelik kaynaklı olmaz , bir çok koşul gecikmeye neden olabilir. Bir kaç gün içinde adetiniz gerçekleşmez ise bir kadın doğum uzmanına görünmeniz de fayda var.
 
merhaba bende 1 yıldır evliyim çocuk istiyorum doktora gittik polikistik over çıktı bu ay klomen başladık dün iğnemi oldum ama kasıklarımla gögüslerim çok ağrıyor böyle olan varmı?
 
Merhaba, tedavide kullanılan ilaçlar hormon bazlı olduğu için bazı septomları yaşamanız olağan. Endişelenecek bir durum söz konusu değil.
 
Çocuk sahibi olmak her çiftin hayalidir. Yeni hayat, bir kadının bir yumurtası ile bir erkeğin spermi tarafından döllenmesiyle başlar. Ejakülatta, (ml) başına yaklaşık 20 milyon spermin bulunması, konseptin normal olarak gerçekleştiği fallop tüpüne yolculuk yapmak için yeterli hareket kabiliyeti ve gücü vardır. Doğurganlık sorunlarının yüzde 40 kadarı erkekten kaynaklanmaktadır. Erkekte doğurganlık sorunları, üreme sisteminin tüplerinde sperm üretimi veya tıkanıklığı ile ilgili problemleri içerir. Yaşlandıkça doğurganlık ( gebe olma olasılığı) düşer. Yumurtlama problemleri, rahim anormallikleri, fallop tüplerine bağlı sorunlar ve yaş kadınlarda kısırlığın nedenlerindendir. 35 yaşın üzerinde bir kadınsanız ya da siz veya eşinizin doğurganlık sorunu olabileceğini düşünüyorsanız, tüm denemelerinize rağmen çocuk sahibi olamıyorsanız mutlaka hekime görünün. Konuya dair soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilir, sorularınıza en kısa sürede yanıt alabilirsiniz.
 
Geri
Üst