Hamile olduğumu öğrendim ne yapmalıyım?

Uzman SühaN

Administrator
Hamile olduğumu öğrendim ne yapmalıyım?
ilk hamilelik ,ilk gebelik,süpriz hamilelik,hamile olduğumu öğrendim ne zaman doktora gitmeliyim,ilk gebelik hakkında bilgiler


Öncelikle doktorunuzdan randevu alın. Doktorunuz sizinle sohbet edecek, ilk sorularınızı yanıtlayacak, düzenli kontrolleriniz ve yapılması gereken testlerle ilgili bilgi verecektir.

Mutluluk paylaştıkça büyür

Haberi arkadaşlarınıza ve ailenize duyurmak hamileliğin en eğlenceli yanlarından biridir. Bazı anne adayları 12. haftaya kadar beklerken bazıları ise herkese daha en başından ilan eder. Bu size kalmış.

Araştırmalara başlayın

Bu web sitesi ve kitaplar gibi bilgi kaynakları hamilelik hakkında daha fazla bilgi edinmenin ve bu fikre alışmaya başlamanın harika bir yoludur. Her hafta bebeğinizin nasıl geliştiğini öğrenebilir, bundan sonra neler bekleyebileceğinizi ve buna nasıl hazırlanabileceğinizi görebilirsiniz. Doğum öncesi kurslara yazılmak da yine aynı deneyimi yaşayan başka anne adayları ile birlikte öğrenmenin harika bir yoludur.

Kendinize iyi bakın

Bol bol istirahat etmek, iyi beslenmek ve egzersiz yapmak sağlıklı bir hamilelik geçirmenize yardımcı olmanın yollarıdır.



h.jpg






Destek alın

Arkadaşlarınız, aileniz ve sağlık profesyonelleriyle konuşmak çok önemlidir. Onlar sorularınızı yanıtlayabilir ve endişelerinizi giderebilir. Ayrıca etrafınızda sizinle aynı zamanda doğum yapacak başka kadınları bulabilir ve böylece bu deneyimi onlarla paylaşabilirsiniz.

Keyfini çıkarın

Sadece 9 ay sürecek. Hayat boyu, hatırladığınızda yüzünüzü gülümsetecek şu 9 ayın neden keyfini çıkarmıyorsunuz?


Bir kadının hayatı, hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren değişir. Bu değişim "olumlu" ya da "olumsuz" gibi kavramlardan bağımsız olarak herkes için farklı biçimde gerçekleşir, farklı bir anlam taşır, ama kim ne derse desin artık yeni bir durum söz konusudur ve yine kim ne derse desin bu süreç kadının başrolde olduğu bir süreçtir. Yaşamınızın ağırlık merkezi değişir. İlginiz zamanla dışarıdan içeriye yönelir, bedeninizde olan bitenle ilgilenmeye başlarsınız.

Beden imajınızdaki değişim en büyük kaygılarınızdan biridir; "eski görünümüme kavuşabilecek miyim" sorusu hamilelik sırasında olduğu gibi doğum sonrasında da içinizi kemirir. Bir tür kontrol kaybı duygusu yaşayabilirsiniz. Hamilelik, bebeğin aylık gelişimi, yapılması gerekenler, yapılmaması gerekenler gibi konularda ne kadar bilgi edinirseniz edinin, içinizde tam da hakim olamadığınız, bilginiz dışında birşeyler olmaktadır. Bu şimdiye dek yabancı olduğunuz sürecin heyecanlı yanları olduğu gibi, endişe verici yanları da olacaktır.

O ana kadar oluşmuş, belirlenmiş olan bedeniniz ile ilgili bir imajınız, bedeninizi algılama ve tanımlama biçiminiz vardır. Hamilelikle birlikte onunla ilgili kaygılar ve bir yeniden gözden geçirme süreci başlar. Bu gözden geçirme süreci, aslında belki geçmiş ve geleceğinizi gözden geçirme sürecinin küçük bir parçasıdır. Toplum içinde şimdiye kadar kendinizi tanımladığınız bazı roller ve bunlarla ilgili şemalarınız -ya da temsili resimleriniz diyelim- vardır. Herşeyden önce bir "kadın"sınız, kocanız için bir "eş"siniz, kendinizi tanımladığınız bir işiniz veya uğraşınız var, "öğretmen", "ev hanımı", belki "doktor"sunuz, belki bir kardeşiniz var ve "abla"sınız, ana-babanız için bir "evlat", "çocuk", arkadaşınız için bir "dost"sunuz, şimdiyse bir rolünüz daha var, başka bir canlının sorumluluğunu üstlenecek bir "anne" resmi oluşturmak zorundasınız. Üstelik de bu yeni rolünüzün eski rollerinizi nasıl etkileyebileceğini, eski şemalarda, resimlerinizde bazı değişiklikler yapmanız gerekip gerekmeyeceğini öngöremiyorsunuz.

Hamilelik ve annelik, kuşkusuz mevcut tüm ilişkilerinizi yeniden gözden geçirmenize neden olur, en azından öncelikleriniz değişmiştir. İlişkiler içinde hamilelik sürecinden en fazla etkilenen, eşiniz ve annenizle olan ilişkiniz olacaktır. Buradaki değişim de yine "iyi", "kötü", "olumlu" ya da "olumsuz" gibi kavramlardan bağımsız olarak, söz konusu ilişkilerde farklı bir sürecin yaşanması ve farklı bir dengeye oturması anlamını taşır. Kocanız da artık sizin için yalnız bir "eş", bir "sevgili", bir "dost" değil, aynı zamanda "çocuğunuzun babası" olacaktır, artık onun için de farklı bir şema, yeni bir resim oluşturmak zorundasınız. Ayrıca, ilişkinizi bundan böyle "iki kişilik" değil, "üç kişilik" bir ilişki olarak yeniden tanımlayacaksınız.
 
Geri
Üst