Hamileliğin ilk Üç Ayında Karşılaşılan Sorunlar

Uzman SühaN

Administrator
Hamileliğin ilk Üç Ayında Karşılaşılan Sorunlar
gebeliğin başlarında sıkıntı yaşayanlar,hamileliğin başlarında yaşanılan sıkıntılar,gebeliğin ilk 3 ayında yaşanan sorunlar,hamileliğin ilk üç ayında yaşanan problemler hakkında bilgiler


g.jpg

Hamileliğin birinci trimesterinde vajinal kanama ile karşılaşabilirsiniz. Öyle hemen paniğe kapılmayın!.. Bu kanamalar, regl kanamasına göre daha az miktarda olur ve birkaç gün sonra geçer. “yerleşme” kanaması da denilen bu durum, döllenmiş yumurtanın rahmin duvarına ilişmesi nedeniyle olur. yerleşme nedeniyle gerçekleşen bu kanama, endişe edilmesi gereken bir durum değildir. Ancak bazen kadınlar, hamile olduklarını bilmedikleri zaman bu kanamayı regl kanaması sanıp günlük yaşantılarına devam edebilmektedir.


Birinci Trimesterde Karşılaşabileceğiniz Olumsuz Durumlar

Kanama
Hamileliğin birinci trimesterinde vajinal kanama ile karşılaşabilirsiniz. Öyle hemen paniğe kapılmayın!.. Bu kanamalar, regl kanamasına göre daha az miktarda olur ve birkaç gün sonra geçer. “yerleşme” kanaması da denilen bu durum, döllenmiş yumurtanın rahmin duvarına ilişmesi nedeniyle olur. yerleşme nedeniyle gerçekleşen bu kanama, endişe edilmesi gereken bir durum değildir. Ancak bazen kadınlar, hamile olduklarını bilmedikleri zaman bu kanamayı regl kanaması sanıp günlük yaşantılarına devam edebilmektedir.

Kanamalar, birinci trimesterin ilerleyen dönemlerinde ortaya çıksa bile bir düşüğün habercisi olmayabilir. Hamile kadınların üçte biri, bu süre boyunca küçük vajinal kanamalarla karşılaşıyor ve buna rağmen sağlıklı bebekler dünyaya getiriyor.
Ancak şu bilinmelidir ki bazı vajinal kanamalar masum değildir ve bir düşüğün habercisi olabilir. Düşükler kendilerini çoğunlukla şiddetli karın ağalarıyla ve kas sancılarıyla gösterir. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman bir an önce doktorunuza görünmenizde yarar vardır. İster masum ister değil herhangi bir kanamayı doktorunuza bildirmenizi öneririz. Eğer tehlikesiz bir kanama geçiriyorsanız, doktorunuz büyük olasılıkla evde bir süre dinlenmenizi ve egzersiz gibi hareketlerden kaçınmanızı önerecektir.

Düşük

Düşüğün nedenlerine ve sakınma yollarına ilerleyen zamanlarda daha ayrıntılı bir şekilde değineceğiz. Birinci trimesterde daha sık karşılaşılan bir durum olan düşük, hamile olduğunuzu bilmiyorsanız daha siz farkına varamadan kendini bir kanama şeklinde gösterebilir. Böylelikle hamileliğiniz, siz hiçbir şey anlamadan sona ermiş olur. Bazen ağrı, sancı olmadan yaşanan bu düşüklerin farkına varmayabilirsiniz. Genellikle şiddetli karın krampları ve sancıları, vajinal kanamalar şeklinde belirtileri olan düşüğün ardından ilk yapmanız gereken doktorunuza gitmektir. Eğer yapılabilecek bir şey yoksa ve hamileliğiniz sonlanmışsa bile hemen moralinizi bozmayın. Bundan sonraki gebeliğinizin iyi gitme şansı oldukça yüksek!

dış gebelik
dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışına yerleşmesi durumunda oluşur. Örneğin yumurtanın tüplerde, yumurtalıkta, karın içinde veya rahim ağzında bulunması durumunda dış gebelikten söz edilir. Belirtileri ise normal gebelik belirtileri gibi başlar. Daha sonra şiddetli karın ağrıları, vajinal kanama, yorgunluk ve bayılma hali eklenebilir. Geç fark edilirse dış gebelik anne adayının yaşamını tehdit edebilir. Durum ultrason görüntüleriyle saptandıktan sonra hekim tarafından gerekli müdahaleler yapılır. Bu durumda döllenmiş yumurtanın rahim içine taşınması mümkün olmadığından, hamilelik bazı ilaçlarla veya cerrahi olarak sonlandırılmak durumundadır.



Yumurtalık Dönmesi
Yumurtalığınızda bulunan bir kist ya da gebelik gibi yumurtalığınızın büyümesine sebep olan başka bir durum yumurtalığınızın dönmesine neden olabilir. Yumurtalıkla birlikte onu besleyen kan damarları da dönerek yumurtalığın kanlanmasını bozar. Yumurtalık dönmesinin en önemli belirtisi, karnın bir tarafına girip çıkan şiddetli ağrılardır. Jinekolojik olarak acil kabul ettiğimiz böyle bir durumla karşılaştığınızda hemen doktorunuza koşmalısınız.

Birinci Trimesterde Bebeğin Gelişimi
Yumurtanın döllenmesiyle başlayan hamileliğinizin ilk gününden itibaren bebeğiniz hızla gelişmeye başlar ve ondan sonraki adetiniz gecikince büyük ihtimalle hamileliğinizi fark etmiş olursunuz. İdrarda gebelik testi özellikle laboratuar koşullarında uygulandığında yumurtlamanızdan yaklaşık 2 hafta sonra “pozitif” sonuç vermeye başlar. Evde uygulanan testler o kadar hassas değildir ve bu dönemde “negatif” sonuç vererek sizi yanıltabilir. Doktorunuz tarafından önerilecek olan kan testi ile gebeliğin varlığı daha da erken ortaya konabildiği gibi plasenta tarafından üretilen beta hcg hormonunun miktarı da ölçülebilir. Doktorunuz vajinal ultrason yaparak adet gecikmesinden yaklaşık 1 hafta sonra gebelik kesesini görebilir.

Daha önce de değinmiştik, en son adetinizin ilk gününü temel alarak hesap yaptığımızdan, gebeliğinizin 4. haftasında (aslında döllenmenizin 2. haftası oluyor) bebeğinizin öncüsü olan blastokist kendisini yumuşacık rahminize güzelce gömer. Bu arada genlerinin taşınması döllenme anında olduğundan, cinsiyeti bellidir.

6. haftadan itibaren kalp atışlarını duyabilirsiniz! Tabii ki hekiminizin uygulayacağı ultrason yardımıyla… Bebeğiniz artık bir embriyodur. Sinir sistemi başta olmak üzere gözler, kulaklar, kol ve bacaklar, birçok organ oluşmaya başlamıştır. Bu dönem onun dış etkenlere karşı en hassas olduğu dönem olarak kabul edilir. Yani yediklerinize, içtiklerinize dikkat! Radyasyondan da uzak durun!

7. haftanın sonunda bebeğinizin boyu 12 mm.’yi bulmuştur. 30-40 mm boyunda olduğu 9. haftadan sonra ise bebeğiniz dans etmeye başlar! Bebeğinizin hareketlerini ve kalbinin atışını ultrason görüntülerinde takip edebilirsiniz. Ancak, hareketlerini hissetmeniz için henüz erken! Başı daha dik konumdadır ve yüz formu ortaya çıkmaya başlar. Gözleri ise, yüzünün her iki yanında balık gözleri gibi durmaktadır. Bu hafta, cinsiyetin özelliklerine bağlı olarak cinsel organları da şekillenmeye başlamıştır.

10. hafta, bebeğiniz için birçok dönüm noktasını da beraberinde getirir. Bu haftada bebeğiniz fetus adını alır. Bebeğin eşi, plasenta bu hafta çalışmaya başlar ve ona ihtiyacı olan besinleri ulaştırır, atıkları uzaklaştırır. Buraya kadar kendinize çok dikkat ettiğiniz için biraz nefes alabilirsiniz! Bu haftadan sonra düşük olasılığı gittikçe azalır. Bu sırada ağırlığı 4-5 gram kadardır.

11. haftada hemen hemen bütün organ ve yapılar şekillenmiş ve fonksiyon görmeye başlamıştır. Artık el ve ayak parmaklarının birleşikliği son bulur ve parmakları insan parmağına benzemeye başlar. Cinsel organları şekillenmeye devam eder. Ama hemen bebek odası renklerini hazırlayabileceğinizi düşünmeyin. Bebeğinizin cinsiyetinin ultrasonografide görülmesine daha birkaç hafta var.

12. haftanın sonunda bebeğinizin tüm organları oluşmuştur ve ağırlığı 14 grama kadar çıkmıştır. Ses telleri bu dönemde oluşur, yani doğar doğmaz atacağı ilk çığlıklarının hazırlığı bu dönemde başlar. Bu haftanın sonunda hamileliğinizde birinci trimester sona ermektedir. Bundan sonraki süreçte bebeğinizin gelişimi hızlanacak ve sizin şikayetleriniz azalacaktır.
 
Geri
Üst