Hamilelik döneminde ameliyat olmak riskli midir?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelik döneminde ameliyat olmak riskli midir?
Gebelik sürecinde çeşitli nedenlerden dolayı cerrahi müdahale gerektiren durumlar olabilir. Bu ameliyatlar gebeliği ilgilendiren ya da gebelikle hiç bir bağlantısı olmayan yani bazı hastalıklara bağlı olarak ihtiyaç duyulan ameliyatlardır. Ameliyatın yapılması, acil ve planlı olmak üzere iki grupta incelenebilir.

Gebelik ile ilgili olan ameliyatlar
Rahim ağzına dikiş atılması gereken durumlar, dış gebelik sonucunda yapılan ameliyatlar ve sezaryen gibi gebelik sürecinde ihtiyaç duyulan ameliyatlardır. Ayrıca kadın hastalıklarından miyom ameliyatları, over torsiyonu ameliyatları ve pelvik apse ameliyatları da yapılmaktadır.




4.jpg



Gebelik ile ilgisi olmayan ameliyatlar
Hamilelik döneminde en sık uygulanan ameliyat, apandisit ameliyatıdır. Bunun haricinde mide delinmesi ( perforasyonu ), hemoroid ( basur ), safra kesesi ve bağırsak gibi çeşitli ameliyatlar da yapılmaktadır. Ayrıca hamilelik döneminde acil durumlarda müdahale gerektiren mecburi operasyonlarda yapılabilir. Bu acil durumlar travma, trafik kazası, kesici aletler ile yaralanmalar, kırıklar, beyin cerrahisi ve ortopedik ameliyatları gibi anne adaylarına gerekli durumlarda müdahale edilmektedir. İstatistik verilere göre hamilelerin ortalama %1 ile %2’sinde hamilelik sürecinde, hamilelikle ile ilgisi olmayan nedenlerden dolayı ameliyat olması gerekebilir.

Hamilelik döneminde gerekli olan ameliyatlar ne zaman yapılır?
Hamilelik döneminde hamileliği etkileyen durumlarda ya da hamilik dışında ortaya çıkan sorunların giderilmesi amacı ile cerrahi müdahalelere gerek duyulmaktadır. Bu doğrultuda sorunlar yönelik planlı yapılan operasyonlar genellikle ilk üç aydan sonra yapılmak üzere ertelenir. Çünkü ilk üç ay içerisinde yapılan ameliyatlarda anestezik maddelerin bebeğe zarar verebilme ihtimali göz önünde bulundurulur ve ikinci trimester yani gebeliğin ikinci üç ayı güvenlik açısında kabul edilir.

Erken hamilelik döneminde yapılması gereken serklaj ( rahim ağzını dikilmesi ) genellikle ilk üç ayın sonunda güvenli dönemlerde yapılır. Ancak tüp bebek tedavi yöntemlerinde yumurtalığın aşırı uyarılması sonucunda görülme ihtimali artan over torsiyonu gibi acil müdahale gerektiren durumlar olabilir. Hamilelik dönemin ilk üç ayında yapılması güvenli kabul edilse de, hemen planlanmaması gerekir. Gerekli takip ve testler sonucunda yapılan ameliyatlar, genel olarak hamilelik sürecini etkilemeyen ve gebeliğin sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlayan müdahalelerden oluşmaktadır.

Hamilelik döneminde ameliyat olmak riskli midir?
Hamilelik dönemi başlı başına anne adayı ve bebek için oldukça hassas bir süreçtir. Bu nedenle ameliyat yapılması gereken durumlar ve yapılan ameliyatlar kendi içinde bazı risk faktörleri oluşturur. Bu risk oranı yapılması gereken ameliyata ve hamileliğin hangi haftasında olduğuna göre değişmektedir.

Gebeliğin ilk üç ayında yapılan cerrahi müdahalelerde bu risk faktörü içerinde yer alan düşük ihtimali bulunmamaktadır. Ancak hamileliğin son üç ayında yapılan müdahaleler de erken doğum riski bulunur. Bu nedenden dolayı acil bir müdahale gerektirmeyen planlı operasyonlar, hamileliğin 3-6. ayları tercih edilmektedir. Ayrıca bahsedildiği gibi gebelik döneminde ameliyatların risk oranı yapılması gereken ameliyata göre şekillenmektedir. Örneğin bir apandisit ameliyatı hemoroid ameliyatına göre daha yüksek risk faktörü taşır. Kısacası karın bölgesine yapılmayan küçük operasyonlar gebelik süreci içinde daha az risk taşımaktadır. Hamilelik döneminde yapılan ameliyatlar lokal, genel veya spinal anestezi altında yapılır. Genellikle ameliyata ve ameliyat gerektiren sorunlara yönelik tercih yapılır. Günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan laparoskopik yani kapalı ameliyatlar ile apandisit, safra kesesi ve yumurtalık kisti ameliyatları başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Hamilelik döneminde zorunlu bir durum olmadığı sürece ameliyat doğum sonrasına ertelenir. Eğer doğum sonrasına ertelenmesi mümkün olmayan durumlar söz konusu ise, ilk üç aydan sonraki 4,5 ve 6. aylarda risk oranını azaltmak amacı ile yapılmaktadır. Fakat bazı durumlarda ameliyatın yapılmasını gerektiren acil durumlar olabilir. Bu nedenle aile operasyon hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirildikten sonra, ameliyat yapılmaktadır.
 
Geri
Üst