Hamilelikte ağız ve dil yaraları neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte ağız ve dil yaraları neden olur ?
Hamilelik birçok fiziksel değişiklik getirir ve ağız ülseri gibi rahatsız edici değişikliklere neden olabilir. Bağışıklık sisteminin azalması ve hormonal dengesizlikler nedeniyle ağız ülseri, hamilelik döneminde kadınları sıklıkla etkileyebilir. Ağız dil yaralarının birçok potansiyel nedeni vardır. Bu yaralar ortaya çıktığında, genellikle ağrılıdır ve diş fırçalama veya sıcak yemek yeme gibi günlük aktiviteleri daha da zorlaştırabilir. Bazı ağız ve dil yaraları altta yatan sağlık koşullarından dolayı oluşabilir. Dil yarası çeken hamile bir kadın mısınız? Durumu iyileştirmek için neler yapabileceğini merak ediyor musunuz? O zaman bu yazı size yardımcı olabilir. Hamilelikte dil yarılması , hamilelik sırasındaki dil yaralarını ve bunları nasıl tedavi edebileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin!




hamilelikte dil yarası neden olur.jpg






Hamilelikte dil yarası neden olur ? Başlıca ağız ülseri hamile kadınlarda oldukça nadir görülür. Dil, diş etleri, ağız tabanı ve hatta boğazda ortaya çıkabilir.Ülserler hamilelik sırasında herhangi bir zamanda tezahür edebilir. Neden olduklarını biliyorsanız, korunma ve tedavi kolaylaşır.Stres , ağız ülserlerinin ana suçlularından biridir. Uyku yoksunluğu vücutta ağız ülseri de dahil olmak üzere birçok yan etkisi olan hormonal ve kimyasal dengesizliklere neden olabilir. Zayıf bir bağışıklık sistemi, ağız ülseri salgınına neden olabilir. Hormonlardaki hızlı bir değişim vücudun kimyasal bileşimini değiştirerek ağız ülserlerine neden olabilir. Peki hamilelikte ağız yaraları nasıl geçer ? Ağız ülserlerini hem doğal hem de ilaçla tedavi edebilirsiniz. Herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka hekiminize danışın.



hamilelikte dil yarılması.jpg







Hamilelikte dilde yara daha önce belirttiğimiz gibi bir çok sorundan kaynaklanabilir. Ağız yarası hamilelik belirtisi midir ? Hayır gebelik belirtisi değildir. Hamilelikte dil kabarması neden olur ? Hamilelik sırasında ağız ve dil problemleri görülebilir. Pek çok bayan, stresin arttığı dönemlerde, hamilelikte dil üzerinde ülserler geliştirebilir. Bu durumda stresten kaçınmalı ve yönetmelisiniz. Aşırı sigara içmek, dilinizde tahrişe neden olur ve ağrılı hale getirir. Dil yaraları oluşma ihtimalini önlemek için sigarayı bırakın. Sadece bu değil, aynı zamanda sigara içmenin büyüyen fetüsünüz üzerinde başka zararlı etkileri de var.



hamilelikte ağız yaraları nasıl geçer.jpg





Dilinizi yanlışlıkla ısırırsanız veya çok sıcak bir şey yerseniz, bir dil ağrısı geçirirsiniz. Bazı tıbbi durumlar diyabet ve anemi gibi dil yarasına , dil ülserlerine neden olabilir. Eğer tat alma duyularınız iltihaplanırsa veya tahriş olursa, dilinizde şişme ve ağrı görülebilir.Dil yaralarının çoğu zaman endişelenecek bir şey değildir, ancak eğer dilinizde uzun süre kalıcı olan bir şişlik veya ağrınız varsa bir doktora danışmalısınız. Dil yaraları ayrıca viral bir enfeksiyondan kaynaklanır. Dil yaraları bazen vitamin ve demir eksikliğinin bir sonucudur. Hamileyim dilimde yanma var , hamilelikte dil yanması nasıl geçer ne iyi gelir ? Gebelikte dil yanmasının bir çok nedeni vardır , önceliğiniz hekime görünmek olmalı altta yatan enden araştırılmalıdır.Şekersiz sakız çiğnemek, buz parçaları emmek, yudum yudum soğuk su içmek dil yanmasına iyi gelir. Ayrıca acılı baharatlı asitli yiyeceklerden, sigara içmekten kaçınmalısınız.Aşağıdakiler hamilelik dil yaralarının belirtileridir:




Hamilelikteağız ve dil yarası belirtileri


Dilde şişlik.
beyaz renkli kaplı dil.
Ağızda herhangi bir yerde görülebilmesine rağmen, dilin üzerinde veya altında sık görülen ağrılı yaralar.
Düzensiz kırmızı lekeler.
Dilde beyaz çizgiler.



Hamilelikte ağız ve dil yarası tedavisi



Hamilelik sırasında dil yaraları geliştirdiyseniz, doktorunuz size onları tedavi etmek ve daha fazla büyümelerini azaltmak için bazı antibiyotikler önerecektir.Dil ağrınız varsa, ağrıyı hafifletmek için buz kullanabilirsiniz.Ancak, bu tür ev ilaçları yalnızca geçici bir rahatlama sağlar. Bu nedenle, başka bir komplikasyondan kaçınmak için bir dil ağrısının belirtileri gelişirse doktorunuza danışın.Dil yaralarını önlemek için hamilelik sırasında alabileceğiniz önleyici tedbirlerden bazıları şunlardır: Dil rahatsızlığını önlemenin en iyi yolu ağız hijyeni sağlamaktır. Bazen dil yaraları vücuttaki beslenme yetersizlikleri nedeniyle ortaya çıkar. Bu nedenle, sadece dil yaralarını önlemekle kalmayacak, aynı zamanda bebeğinizin normal büyümesine de yardımcı olacak dengeli bir diyet benimsemelisiniz.



Hamilelikte ağız ve dil yarasına ne iyi gelir ?


Zerdeçal, mükemmel bir doğal antiseptiktir ve ayrıca antienflamatuvardır. Zerdeçel ağız ve dil üzerindeki yaraları en kısa sürede iyileştirir. Aloe vera cildi arındırmanın yanı sıra birçok hastalık ve enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olduğu bilinen harika bileşikler içerir. Ağız ülseriniz varsa üzerine aloe vera uygulamanız yaraları tedavi edebilir. Meyan kökü, çok sayıda sağlık yararına sahip etkileyici bir doğal bileşendir. Ağız ve dil yarasından müzdaripseniz meyan şerbeti ile gargara yapın. Diş hijyeni ve iyi bir diyet, bağışıklık sisteminin desteklenmesine ve geliştirilmesine yardımcı olacaktır. Stres yönetimi aynı zamanda hamilelik sırasında ağız ülseri ile mücadelede önemli bir faktördür. Doğum öncesi yoga yapmak ve meditasyon yapmak için biraz zaman harcamak, hormonlarınızı geçici olarak dengelemek ve stresi uzun süreli olarak yönetmek için mükemmel bir yoldur.


Ağızdaki ve dildeki yaraları nasıl görebilirim ? Aynanın karşısına geçin dilinizi çıkarın ve inceleyin.Sağlıklı bir dil pembe ve hafif kırmızı renkte olmalı ve küçük nodüllerle kaplanmalıdır. Dil üzerinde beyaz bir kaplama veya çıkıntı bulunan bir görünüm, dilinizin normal görünümünden sapma endişelenmenize neden olabilir. Dil üzerindeki kabarcıklar ısırmadan, sıcak yiyecekler tüketmekten tahrişten kaynaklanabilir. Dilinizin üzerinde beyaz bir kaplama varsa oral pamukçuğunuz olabilir. Oral pamukçuk dilde veya iç yanaklarda kremsi beyaz lezyonlar gibi görünür. İyi ağız hijyeni uygulamalarını takip edin. Dişinizin yanı sıra dilinizide temizleyin.


Ağzınızın sağlığının tüm vücudunuzun ve bebeğinizin sağlığını doğrudan etkilediğini biliyor muydunuz? Oral bakteriler kalbinizi, ciğerlerinizi, böbreklerinizi, karaciğerinizi ve diğer tüm organlarınızı etkileyebilir . Kötü ağız hijyeni nedeniyle oluşan bir enfeksiyon kalpte enfeksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden daima hamilelikte bile oral hijyene dikkat etmelisiniz. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak, dili fırçalamak, diş ipi kullanmak, ağızı gargara ile arındırmak ağız ve diş sağlığınızı korur. Ayrıca bol su tüketmelisiniz.Ağız kuruluğu, dişlerinizde, diş etlerinde ve ağzınızın arkasında yiyeceği tutabilir ve bakteri üremesini sağlar. Ağız ülserlerini önlemek için ayrıca beslenmenize uykunuza dikkat edin. Umarız bu makale beklentilerinizi karşılamıştır. Konuya dair soru ve önerilerinizi aşağıda bulunun yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.
 
Geri
Üst