Hamilelikte elle muayene zararlımıdır?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte elle muayene zararlımıdır?
Gebeliğin ilk dönemlerinde veya ilerleyen aylarda vajinal yoldan elle veya spekulum denilen alet ile muayene bazı dırımlarda gerekebilmektedir. Vajinal yoldan yapılan (transvajinal) ultrasonografi bazı durumlarda karın üzerinden yapılan ultrasona göre çok daha net bilgi vermektedir, bu nedenle bazı durumlarda gerekebilmektedir. Gebeliğin ilk aylarında bebeğin kalp atışını daha net izleyebilemek için veya myom gibi patolojileri daha net görüntüleyebilmek için transvajinal ultrasonografi gerekebilir. Ayrıca kanama varlığında bunun sebebinin anlaşılması için ve rahim ağzının değerlendirilmesi için alttan spekulum ile muayene gerekebilir. İleri gebelik aylarında rahim ağzı açıklığını değerlendirmek için elle muayene yapılır.





6.jpg




Sonuç olarak hamilelik sırasında vajinal yoldan elle muayene yapılması, spekulum denilen muayene aletinin takılması veya vajinal ultrason yapılması hiçbir risk oluşturmaz. Bebeğe hiçbir zarar vermez. Düşük, kanama veya başka bir risk oluşturması imkansızdır. Gebelik rahmin içerisindedir, bu muayeneler ise tamamen rahmin dışarısında rahim ağzına kadar olan bölgeleri ilgilendiren muayenelerdir. Gerektiği halde gebe iken bu tür muayeneleri olmaktan çekinmenize gerek yoktur. Hatta bazı durumlarda bu tür muayenelerin hasta isteği nedeniyle yapılmaması bazı hastalıkların atlanmasına ve sakıncalı durumlara neden olabilir.



Litotomi pozisyonu kadınların jinekolojik muayene sırasında muayene masasında bacaklarını yanlara koyarak aldıkları pozisyondur. Pozisyonda hasta sırt üstü hafif eğik şekilde yatar ve bacaklarını yanlardaki bölümlere koyar, yandaki resimde izlendiği gibi. Pozisyon sırasında bacaklar dizlerden kırık olacak şekilde serbest bırakılır, dizlerden itibaren düz olacak şekilde uzatılmaz. Aynı masa ve aynı pozisyon normal doğum için de en sık kullanılan pozisyondur. Bu pozisyon ayrıca bazı jinekolojik ameliyatlarda ve makattan yapılan bazı ameliyatlarda (kadında ve erkekte) kullanılır. Sezaryen ameliyatında bu pozisyon kullanılmaz, hasta ameliyat masasında düz bir şekilde yatar.


Litotomi (lithotomy) kelimesi "taş kesmek" veya "taş kırmak" anlamına gelir.(Yunancada lithos: taş , tomos: kesmek) Peki neden jinekolojik muayene veya normal doğumda kullanılan bu pozisyona bu isim verilmiştir? Çünkü bu pozisyon ilk olarak yıllar önce üroloji uzmanlarının idrar torbasındaki taşları kırma ameliyatında kullandıkları pozisyondur, daha sonra doğum ve diğer işlemlerde de kullanılmaya başlanmıştır. Hala günümüzde bu pozisyon gerçek anlamı olan taş kırma ameliyatlarında üroloji uzmanları tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
 
Geri
Üst