Hamilelikte kanama neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte kanama neden olur ?
Gebe olan kadınlarda kanama ciddi bir endişe kaynağıdır. Sitemize sıklıkla hamileyim ve bu sabah kanamam oldu düşükmü yapıyorum, hamile olduğumu yeni öğrendim az kanamam oldu bunun nedeni nedir, hamileyim ve kanamam oldu bu kanamanın sebebi nedir ? Diye sorular yöneltilmektedir. 2 aylık hamilelikte kanama neden olur ? Hamilelikte kanama , özellikle ilk trimesterde sık görülür . Bazen görülen kanama normal olarak kabul edilir bazende ciddi bir durumun habercisi olabilir.1 aylık hamilelikte kanama olurmu ? Kadınların yaklaşık % 20'si gebeliğin ilk 12 haftasında kanama geçirir . İlk trimester kanamasının olası nedenleri arasında şunlar vardır. Döllenmiş yumurta uterusun içine girdiğinde gebe kaldıktan sonra ilk altı ila 12 gün içinde normal lekelenme yaşayabilirsiniz. Bazı kadınlar hamile olduklarının farkında değiller, bu kanama implanasyon kanamasıdır.Düşük, gebeliğin ilk 12 haftasında en sık rastlandığından, ilk trimester kanamayla ilgili en büyük kaygılardan biri olma eğilimindedir. Gebelikte kanama yaşayanlar bununla birlikte, ilk trimester kanaması mutlaka bebeği kaybettiğiniz veya düşük yapacağınız anlamına gelmez. Ektopik bir gebelikte döllenmiş embriyo, genellikle fallop tüpünde uterus dışına implante olur. Büyüme devam ederse tüplere zarar verebilir bu durum gebenin hayatını tehdir eder. Ektopik gebeliğin belirtileri,alt karın bölgesinde şiddetli ağrılar ve baş dönmesidir. Bunların dışında molar gebelik, servikal değişiklikler, enfeksiyonlar gebelikte kanama lekelenme gibi septomlara neden olabilir. 4 aylık gebelikte kanama nedenleri çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. progesteron hormonu, enfeksiyon veya mantar , bebeğin rahime yerleşmesi vs buna sebep olabilir.





gebelikte kanama normalmi.jpg







Hamilelik sırasında kanama veya lekelenme anormal olmasa da, kesinlikle beklenmeyen ve sinir bozucu bir durumdur. Hamilelik sırasında kanamanın nedenlerini, ne zaman ciddi olduğunu ve nasıl olursa ne yapmanız gerektiği hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin. Hamilelikte kanama kaç gün sürer ? Adet döneminiz gibi ağır olmayan erken hamilelikte lekelenme veya hafif kanama, anne adayının neredeyse üçte biri için meydana gelir ve sıklıkla anne veya bebek için bir tehdit oluşturmaz. Yani bu durumda gebelikte kanama normal mi diye sorarsanız hamile kadınların küçük bir yüzdesi için kanama yaygındır normaldir.Bununla birlikte, gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde meydana gelen kanama sıklıkla olası bir komplikasyonun işareti olabilir. Bu sebeple gebelikte lekelenme yada kanama yaşarsanız önceliğiniz bir hekime görünmek olmalıdır. Hamilelikte kanama nasıl durdurulur ? Bunun için doktora gitmelisiniz doktor kanamanın nedneini belirler ve buna göre ilaç reçete edebileceği gibi yaşam tarzınızla ilgili tavsiyelerde bulunabilir.





İmplantasyon kanaması



İmplantasyon döllenmiş yumurtanın (gelişen embriyo) rahim duvarına gömüldüğü zamandır. Bu genellikle normalde sürenizin olacağı zamanlar civarında gerçekleşir. Bazı kadınlar 8 haftalık hamilelikten sonra implantasyon kanaması geçirmiştir.

Bir implantasyon kanaması genellikle pembemsi ve bazen kahverengi olan çok hafif kanamadır (lekelenme). Tuvalete gittikten sonra veya iç çamaşırınızda görebilirsiniz. Bir pedi doldrumamalıdır. Genellikle sadece bir gün kadar sürer, ancak bazı kadınlar için biraz daha uzun sürebilir.





gebelikte kanama lekelenme.jpg






Servikal değişiklikler



Hamilelik hormonları rahim ağzında değişikliklere neden olabilir, bu da bazen kanamaya neden olabilir. Rahim ağzı kan dolaşımını arttırır ve yumuşar. Bu, ilişkiden sonra kanamaya neden olabilir (koital sonrası kanama olarak bilinir).



Enfeksiyon



Nadiren vajinal kanama da bir enfeksiyondan kaynaklanabilir.



Hamilelik komplikasyonları



Kanama bazen daha ciddi bir şeyin işareti olabilir. Gebeliğin erken döneminde (12 haftadan önce) kanaması olan bir çok kadının başarılı bir hamilelik geçirdiğini hatırlamaya çalışın. Sadece belirtilerinizin kontrol edildiğinden emin olun.



Ektopik gebelik



Bir dış gebelik genellikle fallop tüpünde, rahim dışında iken bir döllenmiş yumurta implantları olduğunda gerçekleşir. Belirtiler şunları içerebilir:


kanama

bir tarafta karın ağrısı

omuz ucunda ağrı

İdrar veya dışkı yaparken rahatsızlık.



Ektopik gebelik nedir ? Ektopik gebelik belirtileri nelerdir ?






Molar gebelik


Bir molar gebelik , bir fetüsün rahim içinde düzgün şekilde oluşmaması ve bir bebeğin gelişmemesidir. Belirtiler şunları içerebilir:

kanama

ağır sabah bulantısı

alışılmadık derecede şişmiş bir karın.




Mol gebelik nedir belirtileri ve tedavisi nasıldır ?







hamilelikte kanama nasıl durdurulur.jpg





Hamilelik sırasında kanama sorunlarının nedenleri



Düşük

Ektopik gebelik

İmplantasyon kanaması

Plasenta previa

Plasental abrupsiyon.



Gebeliğin erken döneminde vajinal kanama çok yaygındır. Aslında, dört hamilelikten neredeyse birinde gerçekleştiği düşünülmektedir bunların çoğu sağlıklı bir bebekle sonuçlanacaktır. Kanaması olan kadınların yaklaşık üçte biri düşük yapar. Eğer yaşıyorsanız, en yakın hastane acil servisine gitmelisiniz: Bir saatte iki ped doldurmak, parçalı pıhtılı kanama, şiddetli karın ağrısı,baş dönmesi, omuz ağrısı, ateş,titreme,olağan dışı kokulu vajinal akıntı. Gebeliğin ilk 12 haftasında, vajinal kanama düşük veya ektopik gebelik belirtisi olabilir (fetus sıklıkla fallop tüpünde rahim dışına yerleştirildiğinde). Bununla birlikte, hamileliğin bu aşamasında kanama geçiren bir çok kadın normal ve başarılı hamileliklere sahip olmaktadır.Gebeliğin ilerleyen aşamalarında vajinal kanamanın bir çok farklı nedeni olabilir.Nedneleri yukarıda sıraladık.



Gebelikte görülen rahatsızlıklar






Enfeksiyon erken gebelikte kanamaya neden olur. Vajina ve serviks enfeksiyonları hamilelik sırasında kanamaya neden olur. Chlamydia, herpes ve gonore, gebeliğin ilk üç ayında kanamaya neden olan cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır.Hamilelik sırasında rahim ağzına ekstra kan akışı vardır. Pap testi ile rahim ağzına temas edilmesi ve cinsi münasebet, nadir olmayan kanamalara neden olabilir. Gebeliğin üçüncü trimesterinde vajinal kanama erken doğum belirtileri olabilir. Üçüncü trimesterde dokuz aylık hamilelikten önce kanamanın farkına varırsanız, doktorunuza danışmanız gerekir.Abdominal basınç ve vajinal akıntı, erken doğumun diğer belirtileridir ve erken doğum eylemi olarak adlandırılır. Bu semptomları yaşarsanız doktorunuzla bağlantı kurun.Gebeliğin geç dönem kanamalarının daha az yaygın nedenleri polipler, kanser ve varisli damarlar dahil olmak üzere serviks ve vajinadaki yaralanma veya lezyonları içerir .





Kanamaya neyin neden olduğunu bulmak için, hormon seviyenizi kontrol etmek için vajinal veya pelvik muayene, ultrason taraması veya kan testi yaptırmanız gerekebilir.Doktorunuz ayrıca kramp, ağrı ve baş dönmesi gibi diğer semptomları da soracaktır. Bazen kanamaya neyin sebep olduğunu bulmak mümkün olmayabilir.Belirtileriniz şiddetli değilse doktorunuz sizi düzenli olarak takibe çağıracaktır.Bazı kadınlar, genellikle klamidya gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan enfeksiyon nedeniyle servikal kanama geçirirler. Bu durumda, altta yatan durumun tedavi edilmesi gerekir.Bir çok uygulamada hamileliğin altıncı ve 12. haftası arasında yapılan bir Pap smear veya pelvik muayeneden sonra kanamanın görülmesi nadir değildir. Leke, ziyaretten sonraki 24 saat içinde oluşabilir ve genellikle bir gün içinde geçer.




Gebelikte lekelenme ve kanama neden olur ?







Bazen hamileliğinizin ilk yarısında kanama daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Plasenta çevresinde kanama normal bir hamileliğe devam etmek mümkün olsa da hızlı tanı ve tedavi hayati önem taşır.Döllenmiş bir yumurta uterustan başka bir yere, en sık olarak bir fallop tüpü içine yerleştirildiğinde ortaya çıkan ektopik gebelik kanamaya neden olabilir.Bu tubal gebelik derhal teşhis ve tedavi edilmelidir.Hamilelik sırasında vajinal kanama nadir değildir, ancak genellikle normal değildir. Ağır ya da hafif olmasına, ne kadar sürdüğüne, rengine ve gebeliğin hangi noktasında gerçekleştiğine bağlı olarak bir çok şeyi gösterebilir. Kanamanın, düşük, plasentayla ilgili sorunlar veya erken doğum gibi ciddi koşullardan kaynaklandığına dair işaretler arasında ağır kanama (adet kanamasına benzer), kramp ve ateşle birlikte kanama veya bir doku kanaması ve kan akması bulunur. Kanın rengi de önemlidir: Parlak kırmızı olan kan genellikle kahverengimsi kandan daha endişe vericidir. Bu nedenle gebeliğin hangi aşamasında olursanız olun kanama veya lekelenme yaşarsanız mutlaka hekime görünün.
 
Geri
Üst