Hamilelikte karın ağrısı normalmidir?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte karın ağrısı normalmidir?
Hamilelikte ortaya çıkan bazı karın ağrılarına anne adaylarında sık rastlanır ve bu ağrılar genellikle ne anne ne de bebek için bir sorun oluşturur.
Yuvarlak Bağ Ağrısı: Bu tür karın ağrıları vücudun pozisyonunu değiştirdiğinizde bıçak gibi saplanan bir ağrı şeklinde olabileceği gibi daha hafif ama hemen geçmeyen bir ağrı biçiminde de olabilir. Yuvarlak bağ ağrısına rahimden kasığa dek uzanan iki büyük bağ neden olur. Rahim büyüdükçe bu bağlar gerilir ve rahatsızlık verir. Bu ağrı daha çok hamileliğin 2. trimester (14 – 26. hafta) döneminde görülür.


3.jpg



GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE

https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/



Gaz ve Kabızlık: Hamilelikte progesteron hormonu seviyelerinin artmasıyla gaz oluşur. Bu hormonun seviyesi arttıkça sindirim sisteminde yiyecekler daha yavaş ilerlemeye başlar. Bol su içmek, lifli yiyecekler yemek ve egzersiz yapmak gaz ve kabızlık sorununu gidermeye yardımcıdır.



Braxton Hicks Kasılmaları: Biraxton Hicks kasılmaları bazen yalancı kasılmalar olarak da adlandırılır. Sıradan bir karın ağrısından daha fazlası olduğu söylenebilir. Pek çok kadın Braxton Hicks (brekstın hiks diye okunur) kasılmalarında karın kaslarının gerildiğini hissettiklerini ve karnın sert ve sıkı bir hal aldığını belirtmiştir. Bu ağrıları gerçek kasılmalardan ayırmak önemlidir.



Gerçek kasılmalar birbirine yakın, belli bir zaman süren, ağrı veren kasılmalardır. Bu kasılmalar nefesi keser. Eğer kasılmalara rağmen günlük aktivitelerinizi sürdürebiliyorsanız bu durum yalancı kasılmalar yaşadığınızı gösterir.Doktorlara göre Braxton Hicks kasılmaları susuz kalmak nedeniyle ortaya çıkabilir. Bol su içmek bu sorunu elemenize yardımcı olacaktır.
Diğer Etkenler: Yukarıdaki listeye ek olarak yaygın görülen karın ağrısı nedenleri arasında rahmin büyümekte olması, mide virüsleri, böbrek taşları ve gıda hassasiyeti gibi anne ve bebeği tehlikeye sokmayacak başka nedenler de sayılabilir.


Hamilelikte karın ağrısı, bebeği uygun şekilde ağırlamaya çalışan vücudun geçirdiği değişimler sonucu, sürecin son derece normal bir parçası olabilir. Hamilelikte karın ağrısının pek çok zararsız nedeni olduğu gibi daha ciddi nedenler de sayılabilir. Anne adaylarının karın ağrısına neden olabilecek faktörleri bilmeleri ve endişe verici olabilecek bazı belirtileri tanımaları önemlidir.



Karındaki çok şiddetli olmayan kramplar ya da ağrılar hemen paniğe neden olmamalıdır. Bazen bu ağrılar biraz dinlenmeniz gerektiğini haber veriyor olabilir ya da sadece bir sindirim güçlüğüdür.
Karın ağrısı dışındaki belirtilere dikkat etmek, ağrıya eşlik eden başka sorunlar var mı gözlemlemek gerekir. Aşağıda hamilelikte karın ağrılarının zararsız nedenleri ile daha ciddiye alınması gereken nedenlerini iki farklı başlıkta bulabilirsiniz.
 
Geri
Üst