Hamilelikte kusma neden olur?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte kusma neden olur?
Hamileyseniz, bulantı ve kusmanız da varsa, sadece sizde olduğunu düşünmeyin. Gebelik döneminde görülen en sık şikayetlerden biri bulantı ve kusmadır. Hamileliğinin özellikle ilk 3 ayındaki kadınların yaklaşık yarısı aynı şikayetlere sahiptir. Bulantı ve kusma hamile kadının günlük yaşantısını oldukça etkileyen bir durumdur. Günün herhangi bir saatinde olabileceği gibi, en çok sabah saatlerinde görülür. Bulantı ve kusmanın çok şiddetli olduğu nadir durumlara “hiperemezis gravidarum” adı verilir ve hastaneye yatırılarak tedavi edilmek gerekebilir.

Hamilelerde bulantı ve kusmanın sebebi nedir ?

Döllenen yumurtanın ana rahmine ulaşıp rahim duvarına yapışmasından kısa bir süre sonra “insan koryonik gonadotropini” (HCG) adı verilen bir hormon üretilmeye başlar. Bulantı ve kusmanın gerçek nedeni bilinmese de, başlama zamanı HCG üretiminin başlamasıyla kesişir.

Hamileliğin başlangıcındaki bu bulantı ve kusmalar bir açıdan kadının vücudunda sağlıklı hamilelik için gerekli hormonların seviyesinin yükselmeye başladığının ve hamilelik döneminin sağlıklı olacağının da göstergesidir. Gebeliğinin ilk 3 ayı içinde bulantı ve kusma şikayetleri olan 2400 hamile kadın ile yapılan bir çalışmada, özellikle 30 yaşın üzerindeki kadınların bebek kayıp risklerinin düşük olduğu bulunmuştur.

Bulantı ve kusmanın olmaması gebelikte bir sorun olduğunu gösterir mi ?

Hamileliklerinin başlangıç döneminde bulantı ve kusmanın olmaması, bazı gebelerde endişeye sebep olmaktadır. Ancak yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, her gebede bu şikayetler olmamaktadır. Bazı kadınlarda gerekli hormonların üretiminin olmasına rağmen, bulantı ve kusma görülmemektedir. Bu kadınlar kendilerini şanslı saymalıdır.






3.jpg





GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULARIMIZ AŞAĞIDAKİ LİNKTE

https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/

Hamilelerde bulantı ve kusmanın diğer nedenleri neler olabilir ?

Bulantı ve kusma, gebelik döneminde kadında meydana gelen fiziksel ve psikolojik değişiklikler sebebiyle de ortaya çıkabilir. Çeşitli kokulara karşı hassasiyet artışı, bulantıya sebep olabilir. Kadının duygusal durumunun değişikliği, halsizlik ve yorgunluğu gibi faktörlerin de hamileliğin bu ilk dönemindeki bulantı kusma şikayetlerinde rolü olabilir.

Bulantı ve kusmanın, yemeklerle alınan ve bebek için potansiyel tehlike oluşturabilecek maddelerin uzaklaştırılması veya belirli besin içeriğine sahip yiyeceklerin tüketiminin sağlaması için de olabileceği düşünülmektedir.

Bulantı ve kusma ne kadar sürer ?

Bu rahatsızlıklar genellikle gebeliğin 6. haftasından itibaren başlar ve ortalama olarak 45 gün kadar sürer. Ancak bazı hamilelerde, ilk başlardaki kadar şiddetli olmasa da 20. haftaya kadar bu şikayetlerin devam ettiği görülmektedir. Hatta gebeliğinin sonuna kadar bulantı ve kusma şikayeti olan kadınlara da rastlanmaktadır.
Bulantı ve kusmanın zararı var mıdır ?

Bulantı ve kusma, anne ve bebeği için genellikle zararlı değildir. Çoğu kadın sabah saatlerinde yaşadığı bu sıkıntıdan sonra günün diğer saatlerinde rahatça yemeklerini yiyebilmektedir. Ancak bazı şiddetli durumlar gebe kadının kendisi ve bebeği için gerekli besinleri alabilmesini engelleyebilir. Bulantı ve kusması nedeniyle yemeklerini yiyemeyen, gerekli miktarda su içemeyen kadınlar, bu durumu doktorlarına bildirmelidir.
 
Geri
Üst