Hamilelikte magnezyum eksikliği

KızılÖtesi

Aktif Üye
Üye
Hamilelikte magnezyum eksikliği
gebelikte magnezyum eksikliği hamilelikte magnezyum eksikliği hamilelikte hamilelerde belirtileri


Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan magnezyum minerali, normal kas ve sinir işlevlerinin sağlanmasından, kalp ritminin dengede tutulmasına, bağışıklık sisteminin güçlenmesinden, kemiklerin güçlü olmasına kadar birçok noktada kilit rol oynuyor.

Magnezyum açısından zengin olan bazı besinler: Ispanak, bezelye, fasulye, fındık, fıstık, ceviz, tahıllar, işlenmemiş un ve sudur.

Magnezyum, sağlıklı bir yaşam için gerekli temel mineralden biridir. Vücuttaki magnezyum depolarının yaklaşık yarısı kemiklerde, geri kalanı ise organları oluşturan hücrelerin içinde bulunuyor. Toplam magnezyumun ise sadece %1'i kan dolaşımında olup, bu oranın belirli sınırlar içinde sabit tutulması son derece önemli. Uzmanlar, erken dönemde magnezyum eksikliğinde, iştahsızlık, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizlik görüldüğünü ayrıca bu bulguları; kaslarda titreme, kramplar, anormal kalp ritimleri, kişilik değişimlerinin izlediğini belirtiyor.Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasında çok önemli bir role sahip olan magnezyum gereksinimi, gebelik döneminde daha da artıyor. En çok yeşil sebzelerde, fasulye ve bezelye gibi baklagillerde, kuruyemişlerde, tahıllarda özelikle de suda bulunuyor.

Magnezyum minerallerinin sağlığımız açısından önemini ve merak ettiklerinizi Amerikan Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr.Alper Mumcu yanıtladı.

Magnezyumun nedir ve görevleri nelerdir?

Magnezyum, sağlıklı bir yaşam için gerekli temel mineralden biridir. Vücuttaki 300'den fazla biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde görev alan magnezyum minerali, normal kas ve sinir işlevlerinin sağlanmasından, kalp ritminin dengede tutulmasına, bağışıklık sisteminin güçlenmesinden, kemiklerin güçlü olmasına kadar birçok noktada kilit rol oynuyor. Kan şeker düzeylerinin kontrolünde, normal kan basıncının idamesinde de son derece önemli görevler üstlenen magnezyumun enerji metabolizması ile protein üretiminde de etkili olduğu düşünülüyor.

Magnezyum eksikliğinde neler olur?

Yapılan çalışmalar, tüm dünyada insanların besinler yolu ile önerilen miktarlarda magnezyum almadığını gösterse de magnezyum eksikliğine bağlı bulgular çoğu zaman gözlemlenmemektedir. Magnezyum eksikliğinin nadir olarak görülmesinin sebebi, vücuttaki magnezyum depolarının, açığı telafi etmesidir. Besinler yolu ile alınan tüm magnezyumun yaklaşık %30-50'si bağırsaklar yolu ile emilip kana karışmakta, geri kalanı ise atılmaktadır. Emilimin bozulmasına neden olan kronik bağırsak hastalıklarında ise magnezyum eksikliği bulguları gözlemlenebilmektedir. Magnezyum eksikliğinin erken dönem bulguları, iştahsızlık, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizlik olup, bu bulguları; kaslarda titreme, kramplar, anormal kalp ritimleri, kişilik değişimleri izleyebilir. Magnezyum metabolizması kalsiyum ve potasyum metabolizmasına fazlası ile bağlıdır. Magnezyum eksikliğinin uzun sürmesi, kanda kalsiyum ve potasyum düzeylerinin de düşmesine neden olmaktadır.



Magnezyum gebelikte gerekli midir?

Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasında çok önemli bir role sahip olan magnezyum gereksinimi gebelik döneminde artmaktadır. Onsekiz yaşın üzerindeki gebe bir kadının günde 360-400 miligram kalsiyum alması önerilmektedir. Magnezyum, kasların kasıldıktan sonra gevşemesinden sorumlu olan minerallerden oluştuğu için magnezyum eksikliğinde, kas krampları ile rahimde kasılmalar görülebilir.

Son on yılda magnezyumun gebelikteki rolü konusunda pek çok yeni bulgu elde edilmiştir. Magnezyum erken doğum ağrılarının durdurulmasında ve halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak bilinen hipertansiyon ile birlikte gelişen preeklampsi adı verilen tehlikeli bir komplikasyonun tedavisinde kullanılmaktadır. Bu etkisi nedeni ile gebelikte rutin magnezyum kullanımının, erken doğum ve preeklampsi riskini azaltacağı ileri sürülse de bu tezi destekleyecek yeterli bilimsel kanıt elde edilememiştir. Benzer şekilde gebeliğin ikinci yarısından başlayarak, düzenli magnezyum kullanımının, gebelikte görülen kanamaları azalttığı ve bebeğin doğum ağırlığını arttırdığı yönünde de bulgular mevcuttur.



Hangi besinlerde magnezyum bulunmaktadır?

Pek çok yeşil sebze magnezyum açısından oldukça zengin olup, bu sebzeler arasında ıspanak özellikle önemlidir. Bezelye ve fasulye gibi baklagiller, fındık, fıstık ceviz gibi kuruyemişler, tahıllar, işlenmemiş un, yüksek oranda magnezyum içermekle beraber; başka önemli bir magnezyumun kaynağı da sudur. Özellikle sert olarak tabir edilen sular magnezyum açısından zengindir.
 
Geri
Üst