hamilelikte makat çatlağı ve kabızlık sorunu çeken varmı?

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
hamilelikte makat çatlağı ve kabızlık sorunu çeken varmı?
Merhaba.5 aylık gebeyim ve çok fena kabızım.Çok acı çekiyorum.Üstelik makatta çatlak da var.Drum sadece uyuşturucu krem verdi, bunun haricinde yapabileceğim ne var?Ben nasıl dayanacağım?Yediğime de o kadar dikkat ediyorum.Başına böyle birşey gelmiş olan var mı ? Yardımcı olun lütfen..;((
 
Merhaba sevgili misafir;

Gebelerde kabızlık ne sıklıkta görülür?
Gebelerin % 10-40'ında kabızlık belirlenir. Gebelikte, ince bağırsak ve kalın bağırsağın hareketleri, bulantı ve kusma nedeniyle su alımının azalması, östrojen, projesteron düzeylerindeki artış, kalsiyum yüksekliği (hiperkalsemi) ve demir ilaçlarının kullanılması kabızlığa neden olur.

Gebelerde kabızlığı önlemek için ne önlemler alınabilir?
Hamilelikte kabızlık ile mücadelede bol lifli diyet, aktivitenin arttırılması ve Kegel egzersizleri yararlıdır. Günde 10 bardağın altına düşmemek kaydı ile su tüketmek, bol lifli ve posa bırakan gıdaları tercih etmek yarar sağlar. Düzenli ve kısa yürüyüş ve sporun ciddi katkıları vardır. Bu amaçla suda eriyen gıda olan sebzelerin ve suda erimeyen gıda olan baklagillerin (bakla, nohut, fasülye, bzelye ve mercimek) dengeli olarak tüketilmesinde yarar vardır. Uygunsuz kullanılırsa kabızlık ilaçları (laksatifler) hem anneye ve hemde bebeğe zarar verebilir, bu nedenle doktorunuza danışmadan bu tür ilaçları kullanmayınız. Gebelerde kabızlık ile mücadelede sodium docusate türü ilaçlar kullanılabilir, ancak Castor yağı ve mineral yağlar kullanılmamalıdır.

Gebelikte hemoroid ne sıklıkta görülür?
Makat bölümündeki toplar damarların varis, üzüm tanesi veya balon şeklinde şişmesine hemoroid, basur veya mayasıl adı verilir. Hemoroidler gebelerde makatta kaşıntı, kanama, yanma ve şiddetli ağrıya neden olabilirler. Gebelerde, büyümekte olan bebeğin kalça bölgesindeki toplar damarlara bası yapması ve sık rastlanılan kabızlık nedeniyle ıkınma sonucunda, hemoroid ve bacaklarda varisler daha sık görülür.

Gebelikte hemoroid durumunda ne yapılmalıdır?
Öncelikle, mutlaka hemoroid durumunda bir Genel Cerrahi Uzmanı'na muayene olmanız gerekir. Makat bölgenize sürmek için özel kremler, ılık su ile oturma banyosu veya paketlenmiş buz uygulaması yarar sağlar. Makat bölgesine ılık ve soğuğun ardışık olarak kullanılması yarar sağlayabilir. Bazı kadınlar nemlendirilmiş temizlik bezleri ile makat bölgesinin silinmesinden çok yarar görürler. Bu tür tedaviler genellikle bir haftadan kısa süre ile uygulanmalıdır, aksi takdirde o bölgede yoğun ödeme yol açarlar.

Gebelikte hemoroid oluşumunu önlemek için neler yapılabilir?
Bol su ve lif tüketerek kabızlıktan korunmak, kısa ve düzenli yürüyüşler yapmak, gerekirse doktor denetiminde lif takviyesi yani lif içeren bitkisel ilaçlar kullanmak, Kegel egzersizlerini yapmak, uzun süreli oturma veya ayaktan durmadan kaçınmak, uzanma ve yatma sırasında sol yanına uzanmak hemoroid oluşumunu önlemek için yararlıdır.
 
malesef basima geldi,oturma banyosu yaptim,iyi geldi.suyun icine eczanelerde satilir genelde dikisli dogumlar sonrasida kullanilir,yada papatya özü .
 
banada olmuştu valla yaşlı bir teyze dedi eski vita yağından fitil yapp kullan denedim geçirdii hemen birde sabahları aç karnına kaysı ye 3, 5 tane kadar ama bol suyla çok bol suyla içç kabızlığına iyi gelir bol bol sebzede ye geçer
 
Geri
Üst