Hamilelikte safra kesesi sorunları - hamilelikte safra kesesi ağrısına ne iyi gelir ?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte safra kesesi sorunları - hamilelikte safra kesesi ağrısına ne iyi gelir ?
Safra kesesi, sindirime yardımcı olmak için karaciğer tarafından yapılan sıvı olan safrayı depolar. Safra bileşenlerinin dengesi orantısız olduğunda safra taşları ortaya çıkar. Safra; su, yağ, kolesterol, bilirubin ve tuzlardan oluşur. Normalde, safra, yağların sindirilmesine yardımcı olduğu ince bağırsağınıza salınır. Bununla birlikte, bazen safra konsantre olabilir ve taşlar oluşturabilir. Tedavi edilmeden bırakılan safra kesesi taşları enfeksiyona ve hatta yırtılmış bir safra kesesine neden olabilir. Safra kesesi nerede ? Safra kesesi karnınızın sağ tarafında karaciğerin altında bulunan küçük, armut şeklinde bir organdır. Kadınların safra kesesi hastalığı gelişmesi erkeklerden daha fazladır. Hamilelik sırasında , oran daha da yüksektir. Çünkü hamilelik sırasında ürettiğiniz östrojen safranızda daha yüksek kolesterol seviyelerine yol açabilir. Sonuç olarak, kadınların yaklaşık % 5-8'i hamilelik sırasında çamur veya safra taşına maruz kalabilir..



hamilelikte safra kesesi ağrısı neden olur.jpg





Hamilelikte safra kesesi ağrısı neden olur ? Bazen safra , safra kesesinde kalır, zamanla sertleşir ve safra kesesi taşları olur. Bu taşlar kanala girerek enfeksiyon ve ağrıya neden olabilir . Hamilelik, safra kesesinin safra kesesi taşlarına karşı savunmasız olduğu bir zamandır. Kadınların safra kesesi taşları veya safra kesesi hastalıkları geçirmesi daha olasıdır. Hamilelik sırasında, aşağıdaki faktörlerden herhangi biri durumdan sorumlu olabilir . Hamilelikte östrojen, progesteronu azaltan ve safra kesesini boşaltan kolesterolü arttırır. Bu, hamile kadınlar için safra kesesi problemleri riskini arttırır. Östrojen tedavisi riski arttırır. Vücudunuzda daha fazla yağ oranına sahip olduğunuzda daha fazla östrojen üretilir. Bu nedenle, hamile kadınların sağlıklı bir hamilelik için kilolarını kontrol altında tutmaları tavsiye edilir.Diyabetli kişilerde safra kesesi taşı ve safra kesesi problemleri görülmüştür. Bu nedenle, hamile olduğunuzda diyabetin kontrol altında olması gerekir. Gebelikte safra kesesi taşı veya safra kesesi hastalıklarının oluşumundan sorumlu diğer bazı faktörler arasında aile öyküsü, diyet ve safra kesesi ile ilgili herhangi bir problem vardır.





Hamilelikte safra kesesi çamuruna ne iyi gelir ? Eğer safra kesesi taşı gibi durumlar yaşıyorsanız, beslenme, safra kesesi problemlerinin ciddiyetinin azaltılmasında büyük rol oynayabilir. Yağlı gıdalar safra kesesinde bir reaksiyonu tetikler ve büyük safra kesesi taşlarınız varsa ağrı keskinleşir. Bu nedenle tüketilen yağı sınırlamak safra taşı semptomlarını azaltacaktır. Örneğin, kırmızı et yerine derisiz kümes hayvanlarını ve yemeklik yağların yerine az yağlı yoğurt seçin. Diyetteki bu değişiklikler, safra kesesi krizi riskini azaltır ve sağlıklı bir kiloyu korumanıza yardımcı olur.Kepekli tahıllar, meyveler ve sebzeler yiyin. Sindirim sürecine yardımcı olurlar ve safra kesesi enfeksiyonunu azaltırlar. Düzenli olarak meyve ve sebze tüketin. Lifli besinler tüketmeyi hedefleyin. Bolca su için. Su tüketimi toksinlerin ve istenmeyen kalıntıların vücuttan atılmasını sağlar. Aynı zamanda sindirimi artırır.



hamilelikte safra kesesi ağrısı nasıl olur.jpg







Safra kesesi taşı hamile kalmaya engel mi ? Gebeliğin elde edilmemesi bir çok durumdan kaynaklanabilir. Hormon düzeninin bozulması, rahim ve tüplerdeki hastalıklar, metabolik hastalıklar , ileri yaş, alkol ve sigara kullanımı gibi.. Safra kesesi taşı olanlar gebe kalabilir ancak safra kesesi taşı hamilelikte sorun çıkarabilir. Safra kesesi ameliyatı sonrası hamilelik durumunuz muayene sonrasında uygun ise gebe kalabilirsiniz. Safra kesesi taşı olanların merak ettiği sorulardan biri beslenmedehangi gıdalar olmalı yada hangi gıdalar yenilmemelidir. Tükettiğiniz besinler safra taşlarını çoğaltabilir . Peki safra kesesi taşı olanlar ne yememeli ? Yumurta, kızartmalar,katı yağlar , hamur işi gıdalar,mayonez ve kremalı soslar,salam ,sosis gibi işlenmiş ürünler, puding, dondurma, tam yağlı süt ürünleri sınırlandırılmalıdır.





Hamilelikte safra kesesi ağrısı nasıl olur ? Bu belirti ve bulgular safra kesesi problemleri olabileceğini gösteriyor: Karnın sağ üst veya orta kısmında şiddetli ağrı. Ağrı keskin olabilir. İştah kaybı, mide bulantısı, yağun kaşıntı, koyu renkli idrar, depresyon, yorgunluk,cilt sararması safra kesesi problemlerine işaret edebilir. Safra kesesi taşı ne gibi rahatsızlıklar verir ? Enfeksiyon, iltihaplanma ve tıkanmadan kaynaklanabilecek farklı safra kesesi sorunları vardır: Yeterli safra tuzu yoksa veya fazladan kolesterol varsa veya safra kesesi içeriğini uygun şekilde boşaltmazsa, sert taşların veya safra kesesi taşlarının oluşmasına neden olur. Safra kesesi taşları genellikle kalsiyum bilirubinat, kolesterol ve kalsiyum karbonattan oluşur . Hamilelik sırasında üretilen progesteron hormonu vücudun kas dokusunun gevşemesine neden olur . Bu nedenle, safra yavaşlar, safra kesesi taşlarının ve safra kesesinin iltihabı (kolesistit) gibi diğer enfeksiyonların gelişmesine yol açar.




hamilelikte safra kesesi çamuruna ne iyi gelir.jpg





Vücudunuz hamilelik sırasında daha fazla östrojen ürettiğinden, bu durumun riski daha yüksektir. Artan östrojen seviyeleri safrada kolesterol konsantrasyonlarını artırabilir ve safra kesesi kasılmalarını azaltabilir. Kasılmaların yavaşlaması kolestaz (safra akışının azalması) olarak bilinir. Biliyer kolik, safra kanallarının tıkanması nedeniyle oluşur. Safra taş nedeniyle safra kesesinden çıkamıyorsa, safra kesesi içinde iltihaplanma veya enfeksiyona neden olabilir. Safranın salınmaması, yağların ince bağırsakta sindirilmemesi anlamına gelir. Bu, üst karın ve sırtta ağrı gelişmesine neden olur. Yeterince safra yoksa, kalan yağ safra kesesi çamuruna dönüşür.Bazı durumlarda, çamur kalınlaşır ve safra kesesi taşlarına dönüşür. Ultrason taraması, Gebelikte safra kesesi taşı aramak için en etkili yoldur. Bilgisayarlı tomografi (BT): Safra kesesinde herhangi bir iltihaplanma veya safra kesesinin yırtılması bu işlemle kolayca fark edilebilir. Ayrıca kan testleri , Manyetik rezonans görüntüleme ile taşhis edilebilir.




Hamilelikte safra kesesi taşı sancısına ne iyi gelir ? Eğer safra kesesi taşı gibi durumlar yaşıyorsanız, beslenme, safra kesesi problemlerinin ciddiyetinin azaltılmasında büyük rol oynayabilir. Kepekli tahıllar, meyveler ve sebzeler yiyin. Sindirim sürecine yardımcı olurlar ve safra kesesi enfeksiyonunu azaltırlar. Trans yağlar, koruyucu maddeler ve diğer katkı maddeleri içeren yüksek oranda işlenmiş yiyecekleri tüketmeyin. Kraker, patates kızartması ve kek gibi paketlenmiş ürünlerden kaçının. Elma sirkesinin asidik doğası, karaciğeri en yaygın safra kesesi taşlarının oluşumundan sorumlu olan kolesterol yapmasını engeller. Ayrıca, safra kesesi taşlarının çözülmesinde ve ağrıyı hafifletmede anahtar rol oynar.




Safra taşı ataklarını kontrol altında tutmak için bir diğer iyi içerik ise limon suyu. Karaciğerinizin kolesterol yapmasını önler, bu da daha hızlı iyileşmeye yardımcı olur. Limon suyundaki pektinin, taşlara bağlı safra kesesi ağrısından kurtulmanıza yardımcı olabilir. Nane, safra ve diğer sindirim sularının akışını uyararak sindirime yardımcı olur. Ayrıca, safra kesesi taşlarını etkin bir şekilde çözebilen terpen adı verilen bir bileşiğe sahiptir. Ayrıca spazmları gevşetmeye ve akut safra kesesi ağrısını hafifletmeye yardımcı olduğuna inanılıyor.Pancar kökü, salatalık ve havuçtan yapılan karışık bir sebze suyu safra kesesi taşları için iyi bir çaredir. Pancar kökü karaciğeri temizlemeye yardımcı olur ve safra kesesini güçlendirir. Salatalığın yüksek su içeriği, karaciğeri ve safra kesesini detoksifiye etmek için mükemmeldir. Havuç, C vitamini ve bağışıklık sistemi için iyi olan diğer besinler açısından zengindir.




Safra taşları doğmamış bebeğime zarar verebilir mi?




Safra kesesi taşları ve birikintileri bebeği doğrudan etkilemese de, hastalığın sonuçları olabilir. Safra kesesinde beş saatten fazla ağrı hissederseniz veya şiddetli iltihaplanma, enfeksiyon, bulantı ve kusma semptomları yaşarsanız, sizi besleyici yiyeceklerden alıkoyar, böylece bebeğin büyümesini engeller. Safra taşları tedavi edilmezse ne olabilir?Safra kesesi taşları, eğer zamanında tedavi edilmezse safra kesesi ağrısı etkilerine neden olabilir. Ayrıca, kolesistit olarak bilinen durum olan safra kesesinin iltihaplanmasına yol açar. Safra kesesi taşları karaciğerden safra akışına direnç göstererek safra kanalını tıkarsa, sarılığa neden olabilir. Safra kesesinin alınmasından sonra hamilelik mümkün müdür?Evet, safra kesesinin cerrahi olarak alınmasından sonra hamile kalabilirsiniz.


Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler hamile annelerin safra kesesi taşlarına daha yatkın olmasını sağlayabilir. Safra taşları fetusa zarar vermeyecek veya hamileliği karmaşık hale getirmeyecek olsa da, bazı durumlarda anneler için ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Taş oluşumu için risk faktörleri obezite ve kadın olmayı içerir. Gebe kadınlar hormonal değişiklikler, özellikle östrojen seviyelerindeki artış nedeniyle safra taşı geliştirme riski altındadır. Safra kesesi taşı olan kadınların çoğunluğu semptom göstermez . Semptomları olan kişilerde, çoğunlukla ağır bir yemek yedikten sonra sağ göğüs kafesinin altında kramp sıkça rastlanır. Hamilelikten önce ve hamilelik sırasında kilonuzu kontrol edin. Beslenmenizi gözden geçirin. Gebelikte safra kesesi septomlarına sahipseniz mutlaka hekime görünün. Safra kesesi sorunları hakkında paylaşacak bir şeyleriniz mi var? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde paylaşabilirsiniz
 
Geri
Üst