Hamilelikte tiroid değerleri yüksekliği düşüklüğü olan kadınların bilmesi gerekenler

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte tiroid değerleri yüksekliği düşüklüğü olan kadınların bilmesi gerekenler

Gebelikte tiroid belirtileri, hamilelikte tiroid yüksekliği, gebelikte tiroid düşüklüğü, gebelikte tiroid tedavisi hakkında bilgiler


Gebelikte tiroid belirtileri, hamilelikte tiroid yüksekliği, gebelikte tiroid düşüklüğü, gebelikte tiroid tedavisi hakkında bilgiler Gebeler ve gebeliği düşünen tiroid hastalarına faydalı olacağını umuyorum. Gebelikte, gebeliğe özgün hormonal değişiklikler, plasenta etkisi ve gebelikteki metabolik gereksinimlerin farklı olması nedeniyle tiroid bezinde ve tiroid ile ilgili fonksiyonlarda değişiklik olabilmektedir. Bu nedenle tiroid ile ilgili hastalıklara yatkınlığı olan kişilerde veya önceden tiroid ile ilgili hastalığı bulunanlarda, gerek gebe kalmadan önce, gerekse gebelik varlığında tiroide yönelik olarak daha fazla özen gösterilmelidir.

Troid yüksekliği düşüklüğü gebeliğe engel mi ? : Ancak şu kesinlikle bilinmelidir; tiroid hastalıkları, kontrol altında oldukları sürece ne gebe kalmaya, ne de gebeliğin normal şekilde seyretmesine engel durumlar değildir. Hamilelikte tiroid hastalıkları tehlikeli midir? Öncelikle tiroid hastalığının ne olduğunu hatırlayalım. Tiroid hastalığı tiroid bezlerinin fazla ya da az çalışması olarak da adlandırılabilir.
Tiroid bezi boynun ortasında yer alan ve şekil olarak kelebeği andıran bir bezdir. Büyüme ve gelişmeyi sağlayan tiroid bezi salgıladığı hormonla metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlamaktadır.
Tiroid bezi iki tane hormon salgılamaktadır. T4 ve T3 olarak adlandırılan bu hormonların aşırı salgılanması tiroid bezinin hızlı çalıştığını az salgılanması da tiroid bezinin az çalıştığını göstermektedir. Hormonların az ya da çok salgılanması vücutta bazı değişikliklere ve belirtilere neden olur.
t.jpg

Hasta çoğu zaman farkına varmadan bu belirtilerle birlikte yaşar. Ancak bazen belirtiler ileri safhaya vardığında hasta doktora gitme ihtiyacı duyar. Yapılan kan tahlilinde hormon araştırması yapılarak hastalığın teşhisi konmuş olur. Hamilelikte tiroid hastalıkları daha öncesinde var olduğu için ortaya çıkmış olabileceği gibi gebelik esnasında da ortaya çıkarak anne adayına birtakım rahatsızlıklar verir. Hormon bozuklukları gebe kadınlarda çok daha detaylı ve dikkatli incelenmek zorundadır.


Hamilelikte tiroid olan kadınlar : Hamile kadınlarda ortaya çıkan tiroid hastalığı belirtileri ile gebeliğin normal kabul edilen belirtileri benzerlik gösterdiği için birbiriyle karıştırılabilmektedir. Bulantı kusma halsizlik çarpıntı gibi belirtiler hem gebelikte hem de tiroid hastalığında görülebilen belirtilerdir.
Bu nedenle gebe kadını takip eden hekimler belirtileri dikkatle incelemek zorundadır. Herhangi bir hastalık olup olmadığını anlamak için gebeliğin ilk zamanlarında TSH hormonu ile birlikte T4 ve T3 hormon testini de yaptırmak gerekmektedir.
Hamilelikte tiroid hastalıkları gerekli tahliller yapılarak kontrol altında tutulmalıdır. Gebe kadında görülen iyot eksikliğine karşı iyotlu tuz deniz ürünleri ve iyot yönünden zengin gıdaların tüketimi artırılmalıdır. Yeterli iyot alınamaması bebeklerde bazı anomalilere neden olmaktadır.
Düşük zekalı bebekler gelişim ve sinir sistemi bozuklukları yetersiz iyot alımı sonucu ortaya çıkan tehlikeli ve istenmeyen durumlardır. Yeterli iyot alındığını idrarda yapılan iyot testi ile anlamak mümkün olmaktadır.

Hamilelikte tiroid hastalıkları daha çok ailesinde tiroid hastalığı olanlarda daha önce tiroid ameliyatı geçirmiş olanlarda baş ve boyun radyoterapisi almış olanlarda infertilite tedavisi görmüş olanlarda Tip 1 diyabet hastalarında kolesterol yüksekliği olanlarda kanda sodyum düşüklüğü yaşayanlarda ortaya çıkmaktadır. Hastalık riski taşıyan anne adayları mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır.
 
Geri
Üst