Hamilelikte vajinal ultrason zararlımıdır?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte vajinal ultrason zararlımıdır?
gebelikte vajinal ultrason sakıncalımı,gebelikte vajinal muayene zararlımıdır,hamilelikte vajinal usg bebeğe zarar verirmi,hamilelikte vajinal usg hakkında bilgiler

Gebeliğin ilk dönemlerinde veya ilerleyen aylarda vajinal yoldan elle veya spekulum denilen alet ile muayene bazı dırımlarda gerekebilmektedir. Vajinal yoldan yapılan (transvajinal) ultrasonografi bazı durumlarda karın üzerinden yapılan ultrasona göre çok daha net bilgi vermektedir, bu nedenle bazı durumlarda gerekebilmektedir. Gebeliğin ilk aylarında bebeğin kalp atışını daha net izleyebilemek için veya myom gibi patolojileri daha net görüntüleyebilmek için transvajinal ultrasonografi gerekebilir.

v.png






Ayrıca kanama varlığında bunun sebebinin anlaşılması için ve rahim ağzının değerlendirilmesi için alttan spekulum ile muayene gerekebilir. İleri gebelik aylarında rahim ağzı açıklığını değerlendirmek için elle muayene yapılır.

Sonuç olarak hamilelik sırasında vajinal yoldan elle muayene yapılması, spekulum denilen muayene aletinin takılması veya vajinal ultrason yapılması hiçbir risk oluşturmaz. Bebeğe hiçbir zarar vermez. Düşük, kanama veya başka bir risk oluşturması imkansızdır. Gebelik rahmin içerisindedir, bu muayeneler ise tamamen rahmin dışarısında rahim ağzına kadar olan bölgeleri ilgilendiren muayenelerdir. Gerektiği halde gebe iken bu tür muayeneleri olmaktan çekinmenize gerek yoktur. Hatta bazı durumlarda bu tür muayenelerin hasta isteği nedeniyle yapılmaması bazı hastalıkların atlanmasına ve sakıncalı durumlara neden olabilir.
 
Geri
Üst