Hamileyim diyet yapmamda sakınca varmı?

Uzman SühaN

Administrator
Hamileyim diyet yapmamda sakınca varmı?
Sağlık uzmanları ve doktorlar tarafından hamileyken kilo verme genellikle önerilmez. Şişman hatta obez olan bayanlara bile hamilelik sürecinde kilo alması tavsiye edilir. Ancak, hamilelikte gereksiz kilo alımını önlemenin bazı yolları vardır. Yapmanız gerekenler aşağıdaki yazıda verilmiştir.

Hamilelikte kilo vermeyi iki bölümde ele alacağız.


1- Hamileyken diyet yapmayın.Doktorunuz özellikle tavsiye etmediği sürece hamileyken diyet yapmayı asla denemeyin. Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz günden itibaren kesinlikle diyete başlamayın. Aksine hamileyken tüm kadınların kilo alması tavsiye edilir.
Alınması tavsiye edilen kilo aralıkları aşağıdaki gibidir:




4.jpg




GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/



Obez kadınların hamileyken 5 ila 9 kilo
Kilolu kadıların 7 ila 11 kilo
Normal kilodaki kadınların 11 ila 16 kilo
Normal kilonun altındaki kadınların 13 ila 18 kilo almalıdır.
Hamileyken diyet yapmak bebeğinizin ihtiyaç duyduğu kalori, vitamin ve mineralleri almasını engelleyebilir.


2- Kilo kaybının olduğu dönemin hangi aylar olduğunu bilmek önemlidir.Hamilikte kilo kaybı önerilmezken birçok kadın hamileliğin ilk üç ayında kilo kaybetmektedir. Bunun sebebi ilk 3 ay yaşanan sabah bulantılarıdır.
Birçok anne adayı ilk 3 aylık dönemde yemek yemekte oldukça zorlanmakta ve yediklerini kusma problemi yaşamaktadır. Bu da kilo kaybına sebep olmaktadır. Az miktardaki kilo kayıpları çok da önemli değildir ve endişelenecek bir durum yoktur. Özellikle de aşırı kilolu bayanlarda bu kilo kaybı sorun teşkil etmeyecektir. Bebek annenin hali hazırdaki yağ dokularındaki fazla kaloriden gerekli olan besini sağlayacaktır.
3- Diyetisyen veya doktorunuzla konuşun. Eğer kilonuzla ilgili aşırı bir endişeniz varsa hamile diyetisyeni veya doktorunuzla konuşup mevcut kilonuzu nasıl korumanız gerektiğini öğrenin. Hem sizin hem de bebeğiniz için sağlıklı bir yol olacaktır. Kendi kafanıza göre özel bir diyet asla uygulamayın. Doktorunuza danışın.
İlk 3 ay içerisindeki kilo kaybı normaldir. Ancak aşırı şekilde bir kilo kaybınız varsa ve yemek yemede zorlanıyorsanız mutlaka doktorunuzla konuşun.


BÖLÜM 2: Sağlıklı Kalabilmek
1- İhtiyacınız olan kalori miktarını bilmeniz önemlidir. Eğer normal kiloda hamile kaldıysanız günlük kalori ihtiyacınız ekstradan 300 kaloridir. Bu miktar ikinci ve üçüncü aylar için geçerlidir.
Normal kilodaki bayanlar günlük 1900-2500 arasında kalori almalıdır.Hamilelik Döneminde Zayıflama
Önerilenden fazla kalori alan kişilerde sağlıksız şekilde kilo artışı olur.
Hamilelikten önce kilonuz normalin altında, normalden fazla veya obez iseniz ihtiyacınız olan kalori miktarını doktorunuzdan öğrenin. Bu miktar kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı durumlarda hamilelik döneminde kilo vermek sağlıklı bir seçenek iken bazı durumlarda da kalori alımını arttırmak gerekir.
Çoğul gebeliğiniz varsa da ihtiyacınız olan kalori miktarı değişecektir. Eğer birden fazla bebek taşıyorsanız tüketeceğiniz kalori miktarı da fazla olmalıdır. Sağlığınız için bu durumu da doktorunuzla görüşmenizde yarar vardır.
2- Sağlıksız yiyecekler ve boş kalorilerden kaçının.Sağlıksız kaloriler bebeğinizin ihtiyacı olan besinleri ona sağlamaz. Bu nedenle aldığınız besinleri özenle seçmeli ve hamileliğiniz boyunca sağlıklı olan kilonuzu korumalısınız.
İlave şeker ve katı yağ içeren besinlerden uzak durun. Katkı maddeli içecekler, kızartma ve yağlı süt ürünlerini tüketmeyin.
Az yağlı, şeker ilavesiz ve tatlandırıcı içermeyen ürünleri tercih edin.
Alkol, kafein, pişmemiş deniz ürünleri ve bakteri içeren ürünlerden uzak durun.
3- Doğum öncesi vitaminlerinizi kullanın. Hamilelik boyunca ek besinlere ihtiyaç duyarsınız. Doğum öncesi vitaminler size ihtiyacınız olan besini sağlar. Böylece fazladan yemek yiyip gereksiz yere kalori almazsınız.
Ancak takviye vitaminlere tamamen güvenmeyin. İhtiyacınız olan besini öncelikle doğal gıdalardan karşılayın. Vücudunuzun doğal yolla alınan besinlere ulaşması her zaman daha kolaydır. Ayrıca vitaminleri yemeklerle birlikte alırsanız emilimi daha hızlı olacaktır.
Folik asit almanız gereken en önemli doğum öncesi vitaminidir.
Demir, Kalsiyum ve Omega 3 takviyesi hem bebeğinizin gelişimi hem de sizin vücut fonksiyonlarınız için oldukça önemlidir.
Aşırı miktarda A,D,E, ve K vitamini içeren takviyeleri almaktan kaçının.
4- Sık aralıklarla ve az miktarda yiyin. Gün içerisinde üç büyük öğün yerine daha sık aralıklarda ve az miktarda yemek birçok diyetisyenin önerdiği bir yöntemdir. Bu şekilde hem kilo kontrolü sağlarsınız hem de hamileliğiniz için yararlı bir süreç geçirmiş olursunuz.
Yemeklerden tiksinme, mide bulantısı, mide ekşimesi ve hazımsızlık gibi problemler nedeniyle genellikle öğünler atlanır. Ancak günde 5 veya 6 öğün yemeniz daha sağlıklı olacaktır. Daha sık ve daha az miktarda yemek sindirimi kolaylaştırır. Özellikle hamileliğin son aylarında bu çok önemlidir. Çünkü bebeğiniz büyüdükçe kapladığı alan artar ve sindirim organları sıkışır.
5- Hamileliğe yardımcı besinler açısından zengin ve sağlıklı bir diyet uygulayın. Folik asit içeren besinlere odaklanın. Bol miktarda protein, sağlıklı yağlar, karbonhidrat ve lif aldığınızdan emin olun.
Portakal suyu, çilek, ıspanak, brokoli, fasulye, tahıl takviyeli ekmekler folik asit açısından zengindir.
Gün boyunca iyi hissetmenizi sağlayacak güzel bir kahvaltı yapın.
Yüksek miktarda lif içeren yiyecekler hem kilonuzu dengeler hem de hazımsızlık problemlerinizi giderir. Tam tahıllar ürünler, sebze ve meyveler iyi birer lif kaynağıdır.
Mümkün olduğunca sebze ve meyveleri diyetinize dâhil edin.
Zeytinyağı, fıstık yağı ve kanola yağı gibi doymamış yağları tercih edin.
6- Sağlıklı atıştırmalıklar tüketin. Hamilelik süresince doktorunuz kilo almanızı veya kilo vermenizi tavsiye ediyorsa sağlıklı atıştırmalıklar önemlidir. İşlenmiş yiyecekler, şekerli ve yağlı tatlılar yerine besin değeri yüksek olan atıştırmalıkları alın.
Dondurma ve kremalı tatlılar yerine muz veya dondurulmuş meyve pürelerini tercih edin.
Yemek aralarında cips ve kraker yemeyin. Bunun yerine fındık, badem gibi kuruyemiş ya da meyve tüketin.
Beyaz un ve yağ içeren krakerler yerine, tam tahıllı ürünleri tüketin.
Haşlanmış yumurta, tam tahıllı tost ve yağsız yoğurt iyi birer atıştırmalıktır.
Şekerli içecekler yerine katkısız meyve suları ve sade soda tercih edin. Sade sodanın tadı hoşunuza gitmiyorsa bir dilim limonla tatlandırabilirsiniz.gebelik döneminde zayıflama
7- Hafif egzersiz yapın. Kilo vermek için egzersiz yapmak hamilelik haricinde de önemlidir. Hamilelik süresince de sağlıklı kiloda kalmanız için egzersiz yapmanız tavsiye edilir. Sağlıklı hamile bir kadının haftada iki buçuk saat aerobik yapması gerekir.
Egzersiz yapmak hamilelik sancılarını azaltır, uykunuzu düzenler, duygusal gerginliğinizi azaltır ve oluşması muhtemel yan etkileri önler. Ayrıca doğumdan sonra kilo vermenizi kolaylaştırır.
Egzersiz yapmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun. Eğer vajinal bir kanamanız olursa veya suyunuz erken gelirse egzersizi derhal bırakın.
Hafif ve faydalı olan egzersizleri seçin. Yürüyüş, yüzme, dans etme ve bisiklet sürme gibi.
Kickbox ve basketbol gibi karın bölgenize darbe alma ihtimaliniz olan sporları yapmaktan kaçının. Ayrıca at binme gibi düşme ihtimali olan aktivitelerden uzak durun.
 
Geri
Üst