Hamileyim sigara içiyorum bebeğime zararı olurmu?

Uzman SühaN

Administrator
Hamileyim sigara içiyorum bebeğime zararı olurmu?
Gebelikte sigara tüketimi bebek ve gebelik üzerine son derecede olumsuz etkilere sahiptir.

Gebeliklerinde sigara içen gebelerde;

Eken doğum eylemi
Amnion suyunun erken gelmesi (erken membran ruptürü)
Bebeğin rahim içinde gelişme geriliği (intrauterin gelişme geriliği)
Bebeğin anne rahminde ani ölümü (intrauterin exitus)

Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi)
Hipertansiyon
Plasentanın doğum öncesi ayrılması (dekolman plasenta)
Doğum sonrası bebeğin solunum sıkıntılı olması (respiratuar distres)
Prematur doğan bebeklerin akciğerlerinin gelişememesi sonucu ölümcül solunum sıkıntıları (RDS) gibi pek çok olumsuzluklara kucak açar.




3.jpg





Gebelik her zaman için anneliğin bir başlangıcı olarak görülmelidir. Annelik ise her zaman için “fedakarlıklar” gerektirir. Bu bilinçle hareket ederek gebelik boyunca asla sigara içmemeli ve hatta sigara içilen ortamlarda dahi bulunmamalısınız.

Sigaranın gebelik ve bebek üzerinde çok sayıda olumsuz etkisi vardır. En başta çocuğun gelişimini sigara sekteye uğratır. Anne için gebelik döneminin daha riskli ve zor geçmesine neden olur. Hatta bazı vakalarda sigaranın bebeğin anne karnında ölmesine bile sebep olduğu bilinmektedir. Gebelikte sigara kullanımının neden olduğu diğer sorunlar ise şunlardır:

Erken doğum tehdidi ve riski artar.
Gebelikte düşük riski artar.
Su kesesinin erken açılması yaşanabilir.
Bebeğin düşük kiloda gelişmeden doğumuna neden olabilir.
Gebelikte kanama riski artar. Bu bebeğin kaybedilmesine bile neden olabilir.
Bebeğin yeni doğan döneminde ölme riski artar.
Gebelikte sütün C vitamini seviyesi ve bebeği besleyici etkileri azalır.
Doğum sonrasında bebekte birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir.
Lohusalıkta süt miktarı azalır.
Bebekte pnomoni ve bronşit riski artar.
Tüp bebek tedavisinde sigara

Sigara sadece gebelik sırasında değil, anne olmaya hazırlanan ve normal şartlarda hamile kalamadığı için tüp bebek yöntemine başvuran anne adayları için de tedavinin olumsuz sonuçlar doğurmasına neden olabilecek çok sayıda sorunu da yaratabilir. Yapılan araştırmalar, sigara içen kadınların, içmeyen kadınlara oranla kısır olma oranlarının daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Eğer kadın tüp bebek tedavisi sırasında sigara içmeyi sürdürürse, sigaranın rahim, yumurtalık ve hormonlar üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle tedavinin istenilmeyen bir şekilde sonuçlanmasına neden olabilir.

Sigara kullanan kadınların gebe kalma süreleri daha fazla zaman almaktadır. Sigara kadının yumurtalıklarına son derece büyük zarar verir. Bu zararın miktarı da sigara kullanım miktarı ve süresiyle aynı derecede artış gösterir. Uzun süre sigara içen kadınların üreme fonksiyonlarının azalmasına neden olduğu ve menopozu hızlandırdığı belirtilmektedir. Tüp bebek tedavisinde kadına verilen hormon seviyesi sigara içen kadınlarda daha fazla miktarda olmaktadır. Sigara kadının döllenme şansını azaltır, öströjen hormonu seviyesini düşürür, yumurtalarda daha az oran görülür.

Tüm bu olumsuzluklar tüp bebek tedavisinde tedavinin iptal olma riskini arttırır. Çünkü sigara kullanan kadınlarda, tüp bebek tedavilerinde transfer sonrasında embriyonun tutunma ihtimalinin daha az olduğu saptanmıştır.
 
Geri
Üst