Hamileyim su içemiyorum zararı olurmu?

Uzman SühaN

Administrator
Hamileyim su içemiyorum zararı olurmu?
Su tüketimi sadece hamile bayanlar için değil bütün insanlar için önemlidir. Sağlıklı ve dengeli bir metabolizma için hergün bol miktarda su tüketilmesi önemlidir. Gebelikte vücudun su ihtiyacı daha da artar ve su tüketimi anne ve bebeğin durumunu bir çok açıdan etkiler. Bu denenle hamile bayanlara günde en az 10 bardak su tüketimi önerilmektedir. Yaz aylarında bunu biraz daha arttırmak gerekir. Bu su ihtiyacını normal içme suyu olarak almak en iyisidir. Çay, kahve, kola v.b içecekler de su içerir ancak kafein içermelerinden dolayı zaten gebelikte fazla miktarda içilmesi önerilmez, ayrıca fazla kalori içerirler ve idrar yapımını arttırarak aldığınız suyun tekrar atılmasını sağlarlar.


9.jpg






Gebelikte bol su tüketiminin faydaları:
  • Rahim kasılmalarını engeller, erken doğumu önler
  • İdrar yolu enfeksiyonu olmasını engeller
  • Cİldin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar
  • Kabızlığı ve hemoroidleri önler
  • Bebeğin suyunun azalmasını önler
  • Özellikle sıcak yaz aylarında rahat ve serin kalmanızı sağlar
  • Bulantı, mide yanması gibi şikayetleri azaltır
  • Bol su içmek vücuttaki şişlikleri (ödemi) arttırmaz tersine azaltır. Bu nedenle şişliklerim var diye su içmekten kaçınmamak gerekir.

Su içemiyorum, zararı olur mu?
Tersine su tüketiminin az olması dehidratasyona (susuz kalma) neden olur. Bu da rahimde kasılmalar, sancı, karın ağrısı, idrar yolu enfeksiyonu, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kramp gibi sıkıntılara neden olur. Yeterinde su alıp almadığınızı anlamanın bir yolu da idrar renginize bakmaktır. Eğer idrarınızın rengi koyu ise az su içtiğiniz manasına gelir, idrarınızın rengi açıksa bol su tüketmişsinizdir. Normal insanlar bile bazen su içmeye gitmek için üşenirken gebelikte hareket etmenin zorlaşmasından dolayı su içmek için kalkmak istemeyebilirsiniz bu nedenle gebelik sırasında kendinize bir su şisesi ayarlayarak sürekli yakınınızda bulundurmanız önerilir, bu sayede her aklınıza geldiğinde su içebilirsiniz.


Hamilelik döneminde annenin fizyolojik durumuna bir de fetal büyüme eklenir. 40 hafta boyunca 3 farklı trimester halinde bebeğin gelişimi gerçekleşmektedir. Annenin beslenmesi ve yeterince sıvı tüketmesi ile fetüsün gelişimi doğru orantılıdır.

Hamileliğin başından sonuna kadar yaklaşık 1-1,5 litre annenin kan hacmi artar, yaklaşık 1 litre amniyotik sıvı oluşur, bunun yanında bebeğin hücre yapısının da yaklaşık %80 ini su oluşturmaktadır. İnsan yaşamında metabolik olarak sıvı ihtiyacının arttığı en önemli dönem hamilelik ve emzirme dönemidir.

Hamilelik döneminde vücut sıvılarının da artması sebebiyle su ihtiyacı artar. Günlük 2-2,5 litre olan su gereksinimi bu dönemde 3-3,5 litre civarına çıkar. Günde 15-20 bardak su içmek hamileliğin son dönemlerinde sıkça karşılaşılan preekklempsi, ödem gibi sağlık sorunlarının görülme sıklığını azaltır ve önler.

Hamilelikte anne karnındaki bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvının azalması veya kaybı bebeğin yaşamını tehdit eden önemli bir sorundur. Annenin stresten uzak, yeterince dinlenmiş olmasının yanı sıra bol su içmesi amniyotik sıvının devamlılığı için önemli bir şarttır. Bu yüzden bebeğin yaşamı için de anne adayının günde 3-3,5 litre su içmesi gerekmektedir. Eğer hamile birey suyu rahatlıkta içemiyorsa yoğurda, ayrana, meyve suyuna, çorbalara kısacası sıvı tüm yiyecek ve içeceklere daha fazla su ilave ederek tüketimini arttırabilir.

Özetle hamilelik dönemi su tüketiminin en fazla olması gereken dönemlerden biridir ve anne adayının düzenli olarak her gün 15-20 bardak su içmesi gerekmektedir.
 
Merhaba 10+3 haftalık hamileyim malesef su yada sıvı tuketemiyorum hep istifra halindeyim özellikle sıvı aldığımda daha hızlıca istifra ediyorum. Yemekte yiyemiyorum doktorum bebeğin gelişiminde bir sıkıntı olmadığını benim için bu durumun kilo vermem adına daha iyi olduğunu söylüyor sizin öneriniz nedir ?
Dramamine isimli mide bulantısı için ilaç verdi ama 8 gündür hiç etkisini de görmedim.
 
Su tüm canlıların yaşam kaynağıdır. Özellikle emzirme ve gebelik döneminde su tüketmi ihtiyaca göre karşılanmalıdır. Su tüketmemeniz bir çok soruna neden olabilir. Baş ağrısı, kramp, idrar yolu enfeksiyonu vs gibi. Beslenmeniz ve su tüketmeniz bebeğiniz açısından önemlidir. Mide bulantısını bastırmak için tuzlu kraker , elma tüketebilirsiniz. Gün boyunca sık sık küçük öğünler ve atıştırmalıklar yiyin, böylece mideniz asla boş kalmaz. Yüksek proteinli yiyecekler ve karmaşık karbonhidratlar özellikle yardımcı olabilir.Bulantınızı tetikleyen yiyeceklerden ve kokulardan kaçının.Yağlı yiyecekleri yemeyin, çünkü bunların sindirimi daha uzun sürer. Mümkün mertebe su tüketimine de özen gösterin.
 
Geri
Üst