Hamileyken yüzmek faydalımıdır?

Uzman SühaN

Administrator
Hamileyken yüzmek faydalımıdır?
hamileyim yüzüyorum sakıncası varmı,hamilelikte yüzülürmü,gebelikte yüzme,gebelikte yüzmenin faydaları,hamilelikte yüzme hakkında bilgiler


gu.jpg




Birçok anne adayının merak ettiği sorulardan biri de gebelik döneminde yüzmenin sakıncalı olup olmadığıdır.
Gebelik döneminde annenin hareket etmesi bebeğin sağlığı için oldukça faydalıdır. Kasılmaları, ani krampları önlediği gibi fetusun gelişiminde büyük ölçüde rol oynar. Yüzme ise neredeyse tüm kasların harekete geçtiği, oldukça aktif olunabilen bir spor dalıdır.
Hamilelik boyunca normal tempoda, aşırı derecede yorulmadan, sakin, dikkatli bir şekilde, sığ ve temiz yerlerde uygun stille ve nefes kontrolü yapılarak yüzüldüğünde faydasının görülmesi olağandır. Bu nedenle hamilelikte yüzme etkinliğinin sakıncalı olduğu söylenemez, aksine önerilir.




Gebeliğin ilk dönemlerinde yüzmek bulantı ve kusma şikayetlerini azaltır, vücudun rahatlamasını sağlar. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ise ağırlaşan vücut kitlesi nedeniyle meydana gelen bel ve sırt ağrılarını azaltır. Fakat gebelik boyunca yüzme dışında scuba-diving, su kayağı, sauna, jakuzi gibi etkinliklerden kaçınılmalıdır.
Bir anne adayının 3-4 günde bir yarım saat kadar kendine uygun bir şekilde yüzmesi yeterlidir. Yüzmeye başlamadan önce ve yüzme faaliyetini bitirdikten sonra dehidrasyonu (su kaybı) önlemek açısından yeterli miktarda sıvı tüketilmelidir.
Yüzmeye başlamadan önce anne adayının ufak ısınma hareketleri yapması yüzme sırasında oluşabilecek krampları önlemede etkilidir. Belli aralıklarla yüzmek daha faydalı olacaktır. Ancak bu faaliyetin sağlıklı bir biçimde yapılabilmesi için koşulların uygun olması gerekmekedir.
Bir anne adayının havuzda yüzme eylemini gerçekleştirmesi enfeksiyon oluşma riski nedeniyle sakıncalıdır. Anne adayı uygun bir plajda, öğle saatleri dışında bir partnerle yüzebilir. Kurallara uyulduğu ve gerekli itina gösterildiği takdirde herhangi bir sorunla karşılaşılmayacağı muhtemeldir.
 
Geri
Üst