Hamileyseniz veya Kalmak Istiyorsaniz Dikkat !

KızılÖtesi

Aktif Üye
Üye
Hamileyseniz veya Kalmak Istiyorsaniz Dikkat !
Riskli gebelik

Hamileliklerin pek çogu problemsiz seyreder ve hayal edilen saglikli bebek ve anne ile mutlu sona veya baslangica ulasir. Ancak bazi hamileliklerde ya bastan var olan veya ilerleyen gebelik haftalarinda ortaya çikan, bazen annenin bazen bebegin ve çogu zaman da her ikisinin sagligini tehdit eden problemler ortaya çikar. Iste bu hamileliklere dogum biliminde genel olarak "Riskli Gebelik" nitelemesi yapilmaktadir.

Taniminda da belirttigimiz gibi bastan çok normal görünen bir hamilelikte bile sonradan ciddi problem yasanabilecegi için "riskli" olsun olmasin bütün gebeliklerin uzman takibi altinda olmasi büyük önem tasir. Dogum uzmanlari anne veya bebek açisindan normalin disina çikan çogu sorunu çözümleyebilir ancak oldukça karmasik bazi durumlarda bu konularla öncelikle ugrasan Perinatoloji Fetal Tip merkez ve uzmanlarinin yardimina basvururlar.

Anne adayinin yüksek tansiyon, seker, kalp, böbrek, karaciger vs. gibi bazi hastaliklari hamilelik süresince agirlasma egilimine girer. Bu nedenle bebek için plan yapildiginda genel saglik sorunlarinin varligi veya derecesi belirlenmelidir. Bu hiçbir zaman genel saglik problemleri olan bir kadinin anne olamayacagi anlamina gelmez. Hatta sunu önemle belirtmek gerekir ki toplumda bir çok çocuk sahibi olabilecek kadin yersiz ve abartilmis uyarilar yüzünden gebelikten kaçinmaktadir. Kendini bu durumda bulan herkes mutlaka birden fazla uzman görüsü almali ve bebek sahibi olmaktan gereksiz yere mahrum olmamalidir. Bagisiklik sistemine ait hastaliklar gebelikte degisik seyir gösterirler. Örnek olarak Lupus agirlasabilir, ayni kalabilir veya iyiye dogru da gidebilir.

Astim genellikle hamilelikte daha iyiye gitme egilimindedir. Hamilelikte bir çok cilt problemi ortaya çikar ama pek çogu önemsizdir ve dogumla beraber geçer, sadece seyrek görülen bazi cilt hastaliklari agir seyredebilir. Hamilelik damarlar ve kan pihtilasmasinda degisiklikler yaratir. Bu yüzden kanin zor veya kolay pihtilasmasina yol açan hastaliklar gebelikle yakindan ilgilidir.

Anne adayinin daha önce düsükler yapmis olmasi sebebi bilinsin bilinmesin mevcut gebeligi de riskli kilar. Önceki düsüklerin haftasi, nasil oldugu gibi detaylar ve kan testleri ile mevcut gebelik takibi yönlendirilir. Çok erken düsüklerde kromozom anormallikleri , üç-alti ay arasinda düsüklerde rahim boynu yetmezligi, daha sonraki fetal-dogum öncesi bebek-ölümü durumlarinda annenin veya bebegin hastaliklari arastirilir.

Tümörler genç kadinlarda hamilelik sirasinda veya öncesinde ender olarak karsimiza çikabilir. Serviks-rahim boynu veya rahim agzi kanseri, meme kanseri ve Lösemi grubu hastaliklar bu alanda en çok rastlananlardir.Gebelik öncesi veya baslangicinda memede kitle olup olmadigi yakin zamanda bir smear (rahim agzindan alinan sürüntü testi) yapilip yapilmadigi konusu unutulmamalidir. Tümörlerin degisik tip ve davranis biçimi olmasi nedeni ile gebeligin devami, sonlandirilmasi, veya gebelik sirasinda operasyonu her biri için faklilik gösterir.

Günümüzün bu alanda en ileri teknolojilerinden biri de tümör dolayisi ile yumurtaliklarin alinmasi veya yumurtaliklarin harabiyetine yol açacak radyoterapi-isin tedavisi öncesinde yumurtaligin bir kisminin alinarak dondurulmasi ve hastanin bütün tedavileri yapildiktan yillar sonra bile tekrar vücuduna nakledilerek çocuk sahibi olabilme imkanidir. Bu teknik ülkemizde merkezimizde uygulanabilmektedir. Genel olarak belirtmek gerekirse annenin gebelik öncesi mevcut olan bazi hastaliklari hamilelik sürecini ve bebegi, hamilelik de mevcut hastaligin seyrini tedavisini ve sonucunu etkiler .

Bebegin gelisim anormallikleri ve hastaliklarinin dogum öncesi teshisi günümüzde oldukça ileri boyutlara ulasmistir. Bunun sonucu kabul edilmesi gereken en son gelismelerle de artik anne rahmi içindeki bebegin tedavisi gündeme gelmistir.

Ultraosonografi altinda izleyerek bebegin saglikli dogmasini saglamak için bir çok islem ve operasyon -Fetal Tip Ünitemizde oldugu gibi ileri merkezlerde yapilabilmektedir. Bu operasyonlar çogunlukla bebegin dogum haftasina gelene kadar organlarinin gelismeye devam etmesi amacini tasir. Bu sekilde asil tedavi veya operasyonla bebegin saglikli bir yetiskin olmasinin yolu açilmis olur.

Birkaç örnek verirsek; bebegin akcigerinde sivi toplanmasi veya kistler akcigerlerin gelisimini engeller, bunu bir shunt (gögüse konan bir tüp) ile düzeltmek mümkündür. Ayni operasyon bebegin idrar yolundaki tikanikligi gidermek için mesaneye yapilabilmektedir. Bu yapilmadigi takdirde sonucu böbrek ve akcigerlerinin gelismemesi ve bebegin kaybedilmesi kesin gibidir. Diyafram-gögüs ve karini ayiran perde- kusurlarinda karin organlari gögüse geçerek yine yeni dogan bebek için ölümcül durum olusturur. Bu da Embryofetoskopi operasyonu ile rahim içine isikli tüp ile girilerek yemek borusuna balon konmasi araciligiyla telafi edilebilir.

Anlasilacagi gibi bu alandaki teknoloji ve imkanlarimiz hizla artmaktadir. Daha önce kesinlikle hayatla bagdasmayacak bazi hastaliklar anne karninda tedavi edilebilmekte, kesinlikle hamileligin "yasak" oldugu bir çok kadin annelik hazzini tadabilmektedir.



kadınonline.com
 
Geri
Üst