Hamiş Melekler Anne Sütü Nasıl Oluşur Diye Merak Ediyorsanız Cevabı Burada!

hatiss

Yeni Üye
Üye
Hamiş Melekler Anne Sütü Nasıl Oluşur Diye Merak Ediyorsanız Cevabı Burada!
anne sütü nasıl oluşur,anne sütü nasıl olur,

Melekler belkide sizlerde anne sütünün nasıl oluştuğunu merak ediyorsunuzdur işte bunun cevabı burada bakalım siz anneler bebeğinizi emzirirken sütünüzün de nasıl oluştuğunu öğrenin.

sut-bebek-f4.jpg


Anne sütü meme dokusu içinde çok sayıda hücrelerde yapılır.İnce ince kanallardan meme başına kadar gelir.Sütün yapımı ve salgılanmasını beyindeki hipotalamus yönetir. Bebek emmeye başlayınca meme ucu uyarılır ve hipotalamusa haber gider.Hipofizden salgılanan prolaktin hormonu aracılığıyla daha fazla süt yapılır.Gece daha çok salgılanarak anneyi rahatlatır. Ovulasyonu geciktirir. Emzirmede rolü olan 2. hormon oksitosindir.Emzirme öncesi ve sırasında salınarak sütün akmasını sağlar. Bu hormon annenin bebekle beraber olmasından, ona dokunmasından, duygu ve düşüncelerinden etkilenir. Endişe,kaygı ve gerginlik gibi duygular bu hormonu baskılar.

Gebelik dönemi boyunca annenin memeleri doğacak bebeği için gerekli sütü üretecek bir fabrika haline gelir.Meme hacim olarak büyür ve daha çok kanlanır.Meme ucu etrafını çevreleyen koyu renkli kısma areola denir.

Burada koku salgılayan montgomery bezleri milimetrik tomurcuklar halinde belirginleşir.Memenin içlerine doğru süt salgılayan hücre kümeleri ( alveol ) ve etraflarında kasılarak alveol içindeki sütü süt kanallarına iten kas lifleri bulunur.Geri kalan meme dokusu destek ve yağ dokusu olup bu dokunun çokluğu yada azlığı memenin şekil olarak yapısını belirler.

anne sutu-347.jpg


Her memede benzer sayıda süt bezi vardır.Bu yüzden memenin küçük yada büyük oluşu süt verimine etkili olmaz. Meme başının uyarılması hipofiz adı verilen salgı bezinden oksitosin ve prolaktin denilen iki hormon salgılatır.Prolaktin süt bezlerinde süt üretimini sağlarken, oksitosin süt bezlerini kasarak sütün kanallara itilmesini sağlar.Bu kanallar areolaya geldiklerinde genişleyerek laktifer sinüs denilen süt havuzlarını oluşturur.

Meme başı ile birlikte areolanın geniş kısmını kavrayan bebek bu sinüsleri sıkarak meme başından sütü alır.Prolaktin yani süt üreten hormon sık emzirmede ve özellikle gece daha çok salgılanır.Bu yüzden sütünün artmasını isteyen annelerde gece emzirmeleri önemlidir.Oksitosin refleksini uyarmak ise özellikle sütünü sağmak durumunda kalan annelerde çok önemlidir.
 
Geri
Üst