Hangi Yaşta Hangi Spor

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Hangi Yaşta Hangi Spor
Yaşınız kaç olursa olsun mutlaka size uygunda bir spor vardır...Buyrunuz yaşınıza göre hangi sporu yapmanız gerektiğine dair liste kızlar :tik:

egzersiz3-6160.jpg

20’li yaşlarda kaslarımız güçlendirmek adına ağırlık çalışmaları, 30’lu yaşlarda daha çok alt bölge egzersizleri ve 40’lı yaşlarda ise kemiklere yönelik programlar uygulamamız gerekiyor. Tüm bunları yaparken her yaşa özel dikkat etmemiz gereken noktalar da var.

20'li yaşlarda kaslarınızı çalıştırın
Bu yaşlarda kemik yapımız yeteri kadar güçlüdür; dolayısıyla daha çok kaslarımızı güçlendirmek için ağırlık çalışmamız doğru olur. Bu yaşlarda uygulayabileceğimiz ideal program haftada üç kardiyo ve ağırlık şeklindedir. Kardiyo kısmı için 20 dakikalık bir yürüyüş, koşu veya bisiklet; ağırlık çalışması için de 20 dakika boyunca ağırlık barı ile çalışmanızı öneririz. Barı göğüs hizanızda tutun. Vücudunuz düz duracak şekilde, barı tutarak kendinizi yukarıya doğru çekin. Bu hareketi 15 tekrarla uygulayın.
Bu yaşlarda spor yaparken en çok dikkat etmemiz gereken nokta ise fazla abartmamak. Çünkü ihtiyacınızdan fazla kardiyo çalışmanız kas kaybına, dolayısıyla metabolizmanızın yavaşlamasına ve kilo alımına neden olabilir. Aynı şekilde ağırlık çalışmasında da dikkatli olmak gerek. Düşük ağırlıklı çok tekrarlar yerine, yüksek ağırlıklı az tekrarlarla çalışın.

30'lu yaşlarda alt bölgeye ağırlık verin
30’lu yaşlar vücudumuzda belirgin değişikliklerin söz konusu olduğu dönemdir. Çünkü bu yaşlarda artık metabolizmamız yavaşlamaya başlar ve dolayısıyla kilo vermemiz zorlaşır. Bu yaşlarda beslenmemiz özen gösterdiğimiz kadar, yaptığımız spora ve egzersizlere de aynı dikkati göstermemiz gerekir. En çok kas kaybı vücudumuzun alt bölgesinde yaşandığından özellikle bu bölgeleri çalıştırmanızı tavsiye ederiz. Bu yaşlar için ideal program ise haftada üç kardiyo ve ağırlık şeklindedir. Kardiyoya 20 dakikalık bir vakit ayırmak ve koşuya ağırlık vermek doğru olacaktır. Alt bölge için ise 30 dakikalık ağırlık çalışması yapın. Örneğin; iki kolunuzu öne uzatın, sol ayağınızla bir adım atın ve eğilin. Tüm vücudunuzu ve kollarınızı sola döndürün. Aynı hareketi sağ tarafa uygulayın ve bu egzersizleri 15 kez tekrar edin.
Bu yaşlarda dikkatli olmanız gereken onu birinci olarak vakit yaratmaya özen göstermek. Kısacası sporu yaşam tarzınızın bir parçası haline getirmek! İkinci dikkat edilmesi gereken ise bu egzersizleri yaparken rutinden uzak durmak. Yani uyguladığınız hareketleri değiştirerek çalışmaya dikkat edin.

40'lı yaşlarda kemikleri kuvvetlendirin
40'lı yaşlar vücutta artan değişimle birlikte spor ihtiyacının da arttığı yaşlardır. Ayrıca kemikler için riskli bir dönem olduğundan ve menopoz dönemine geçiş yaşandığından biraz daha dikkatli olunması gerekir. Bu yaşlarda egzersiz programını haftada üç kardiyo ve ağırlık; ama farklı günlerde olacak şekilde organize etmeliyiz. 45 dakikalık bir koşu, yüzme veya bisiklet ideal olacaktır. Farklı günlerde yapacağınız bazı ağırlık hareketleri de duruşunuzu ve kemik yapınızı düzeltmeye faydalı olacaktır. Az önce bahsettiğimiz gibi riskli bir dönem olduğu için 30 dakikalık ağırlık çalışmaya ve programınızı mutlaka bir spor uzmanının hazırlamasına dikkat edin.
Bu yaşlarda dikkat etmemiz gereken en önemli şeylerden biri esneme hareketlerini atlamamaktır. Yapacağınız egzersizlerden önce vücudunuzu esnetmek sakatlanmalara karşı önlem almanızı sağlayacaktır. Ayrıca vücudunuzu zorlamamaya dikkat etmek, kısa süreli ve düzenli egzersizler yapmak formunuzu koruyacaktır.
 
Merhaba ben de sporun yaşı olmaz diye düşünenlerdenim. Oturduğumuz yerde sağa sola bile dönmemiz, yürüyerek gidilebilecek mesafeyi arabayla gitmek yerine yürümekte bir spor, spor salonlarında adalelerimizi yırtarcasına çalışmak da bir spor. Spor salonlarında 40-45 yaşında ağırlık çalışan amcalar gördüğüm gibi squat yapan bayanlarda gördüm. İşin temeli sağlam olduktan sonra yani beslenmesi düzgün ve vücudu spora alışkın olduktan sonra sporda yaşın çok fazla bir önemi olmadığı gibi tam tersi faydası var bence. Ama tabi yinede yaş ne olursa olsun doktor onayı ve kontrolünde yapmak lazım tabi bu işi.


Nerede hareket orada bereket kavramına her zaman inanmışımdır ve şimdiden uygulamaya devam ediyorum herkese de tavsiye ediyorum.
 
Geri
Üst