Hat Sanatı

M

Misafir

Forum Okuru
Hat Sanatı
Hat Sanatı: Hat sanatı denilince Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı sanatı akla gelir. Bu sanat Arap harflerinin 6 ile 10. yüzyıllar arasında geçirdiği uzunca bir gelişme döneminden sonra ortaya çıkmıştır.

Türkler, hat sanatıyla Anadolu’ya geldikten sonra ilgilenmeye başlamışlar ve bu alanda en parlak dönemlerini de Osmanlılar zamanında yaşamışlardır. Türk hat sanatının kurucusu sayılan Şeyh Hamdullah’ın üslup ve anlayışı 17. yüzyıla kadar sürmüştür. Hafız Osman (1642-98) Arap yazısına estetik bakımdan en olgun biçimini kazandırmış ve bu tarihten sonra yetişen hattatların hepsi Hafız Osman’ı izlemişlerdir.

Türk hat sanatı 19. yüzyılda ve 20. yüzyıl başlarında da parlaklığını sürdürmüş, ama 1928’de Arap alfabesinden Latin alfabesine geçilince yaygın bir sanat olmaktan çıkıp yalnızca belirli eğitim kurumlarında öğretilen geleneksel bir sanat durumuna gelmiştir.
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Koleksiyonu

Türk hat sanatının son büyük ustası Hattat Hamid Aytaç’tır. 1891 yılında Diyarbakır’da doğan Hamid Bey, Türk matbaacılığına çinkografi, çelik üzerine resim ve yazı hakketme yani gravür, kabartma ve lüks baskı tekniğini de ilk geti-renlerdendir.

İstanbul’da en yeni camilerden olan Şişli Camii’nin eşsiz yazıları ile bir çok evlerde, salonlarda ve işyerlerinde Mısır ve Irak’ta, hatta dünyanın her yerinde onun binlerce nefis yazısı vardır. Uzun ve verimli bir ömür süren Hattat Hamid Aytaç, bütün İslam aleminden, hatta Japonya’dan bile bir çok öğrenci yetiştirmiştir.
 
Geri
Üst