Hatay ili İklimi

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Hatay ili İklimi
hatay ın iklimi hatay iklimi hatayın hatayın iklim özellikleri iskenderunun iklim özellikleri
Hatay ili yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklim kuşağında bulunmaktadır. İklimin iç kesimlere doğru gidildikçe sertleştiği görülmektedir.

Antakya Merkez, Dörtyol, İskenderun, Samandağ, Yayladağı ve Kırıkhan ilçelerinde kışları ılık ve bol yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçer. Sıcaklık ve yağış ortalamaları yıllara göre değişmekle beraber ortalama yıllık sıcaklık 16-21 Cº arasındadır. Ortalama yıllık yağış miktarı ise 570-1160 mm arasında değişmektedir.

Hatay ilinde görülen en yüksek sıcaklık değeri 43.9 Cº ile 26 Ağustos 1962 yılında, en düşük sıcaklık -14,6 Cº ile 15 Ocak 1950 yılında olmuştur. Donlu gün sayıları en fazla 7 gün, karlı gün sayısı 2 gün kadar gözlenmiştir. Yıllık ortalama deniz suyu sıcaklığı 22,1 Cº' dir. 2001 yılında en yüksek ortalama yağış, Mayıs ayında gerçekleşmiştir (638,5 mm).

Yağış iç kesimlerden kıyıya doğru gidildikçe azalmaktadır. Hatay ilinin tipik iklim özelliklerinden biri güney-batı yönünden esen hakim rüzgardır. Her mevsimde baskın olarak hissedilir ve hızı 30 m/sn’ye ulaşır. Denizden esen hakim rüzgarlar nedeniyle nispi nem ortalama % 69 civarında olup; yaz aylarında % 68, kış aylarında ise % 74 civarındadır.
 
Her mevsim var ama özellikle Antakya'nın sıcakla rüzgarı meşhur
ve tabiki Reyhanlı'nın bende çok uzak değilim Reyhanlı'da okuyorum zaten. Bitiyor gerçi ama...
 
Geri
Üst