HCG değeri kaç olursa hamilelik anlaşılır ?

Uzman SühaN

Administrator
HCG değeri kaç olursa hamilelik anlaşılır ?
Beta Hcg Değerleri Sonuç Değerlendirme Bhcg ye göre kaç haftalık hamileyim ? Gebe kalmayı planlayan yada istenmeyen gebelikten korkan bayanlar sayfamıza sürekli olarak HCG değerleri ile ilgili sorular yöneltmektedir. Bu sorular , HCG değeri kaç olursa hamilelik anlaşılır, HCG değerine göre hamilemiyim gibi. Bizde bu sorulardan yola çıkarak , Gebelik testi olan Beta HCG'nin yorumlanmasına dair herkesin anlayacağı dilde bir kılavuz hazırladık.


Öncelikle HCG nedir ona değinelim. HCG testi (kanda gebelik testi) Gebelik tayininde tercih edilen güvenilir %100 doğru sonuç veren bir tahlildir. Bu test Kanda gebelik hormonunu tespit ederek kişinin hamile olup olmadığını en doğru şekilde gösterir.

Öncelikle şunu üstüne basa basa belirtelim .Her HCG değeri gebelik lehine değildir ! Kesin bir gebelikten söz edebilmek için, belli aralıklarla HCG nin izlenmesi ve ultrason incelemesinde kesenin görülmesi gerekmektedir. HCG değeri kaç olursa hamilelik var demekrtir ? 5 ve üstü Beta HCG değerleri hamilelik yönünde bir bilgi vermektedir. Tabi önceki uyarımızı dikkate alın. HCG değeriniz pozitif ise mutlaka hekim kontrolünde olun. Ultrason incelemesi ile gebeliğiniz teyit edilecektir.

Beta HCG değerleri ile ilgili detaylı bilgi için ; Beta Hcg Değeri Kaç Olmalı Örnek Sonuçlarla Değerlendirme Adlı konumuzu da incelemenizi öneriyoruz..

Beta HCG Testi ile ilgili merak ettikleriniz, hangi durumlarda yükselebileceği, gebeliğin haftası ve yumurtlamayı takip eden ilk 20 gün içinde gebelik oluşması halindeki değerleri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.




hcg testi.jpg








Beta HCG hormonu gebeliğin var olup olmadığını belirten hormondur. HCG testi, plasentadaki trofoblastik hücrelerden salgılanmakta olan bir hormon aracılığıyla uygulanmaktadır. Beta HCG hormonu progesteron hormonunun devamlı olarak üretilmesini sağlayan bir hormondur. Progesteron hormonu ise hamilelik boyunca düşük yapmayı engelleyen bir hormondur.



Beta HCG Hormonu Ne İşe Yarar?

Hamilelik tayininde Beta HCG hormonu kullanılır. Bu hormon önce kanda sonra ise idrarda yükseliş göstermektedir. Döllenmeden sonraki 6. ya da 8. günden itibaren Beta HCG hormonu kanda yükselir. Hamilelik oluştuğunda ise Beta HCG hormon değerleri iki katına çıkar. Hamileliğin devam eden aylarında ise Beta HCG hormonundaki değer hızını keserek yavaşlamaya başlar. Gebeliğin normal olarak seyrettiği bir hamilelikte Beta HCG hormonunun değeri içinde bulunulan hamilelik haftasını tayin etmede de görevlidir. Bu hormon testi kısa sürede sonuç veren güvenilir bir testtir.



Beta HCG Hormonunun Değerleri Kaç Olmalıdır?

Beta HCG hormonun değeri, hamilelik durumu olmayan bir kadında 0-10 mlU/ml değerindedir. Spermin yumurtayı döllemesiyle birlikte hamilelik oluşur ve Beta HCG hormonundaki değerler artış gösterir. Yapılan kan testindeki sonuçlara göre Beta HCG hormon değeri dikkate alınarak kişide hamilelik olup olmadığı tayin edilir. Beta HCG hormonu döllenmeden sonraki 6. günden sonra yükseliş gösterir. İlk olarak kanda yükseliş gösteren Beta HCG hormonu, birkaç gün sonra idrarda da yükselişe geçer ve bu süreden sonra idrar tahliliyle de gebelik tayini yapılabilir.



Hamilelik dönemindeyken Beta HCG hormonu her iki günde bir artış gösterir. Bu artış, bir önceki Beta HCG hormon değerinin tam iki katı olacak şekildedir. Eğer yapılan kan tahlili sonucu hamile kadındaki Beta HCG hormon değeri iki kat artış göstermiyorsa bir problem olduğu anlamına gelir. Hamilelik döneminin son aylarına doğru Beta HCG hormonunun yükselişi yavaşlar ve bir süre sonra sabit bir değerde kalır. Beta HCG hormonu özellikle dış gebelik durumunun tespit edilmesinde oldukça büyük bir öneme sahiptir. Çünkü dış gebelik durumunda Beta HCG hormonu her iki günde bir iki kat artış gösteremez.



Bu artış anormalliği kişide dış gebelik durumunun olabileceği ihtimalini beraberinde getirir. Bu da erkenden önlem almak için oldukça önemli bir konudur. Bunun yanı sıra kişinin Beta HCG hormonundaki değer her iki günde bir iki katına çıkacak şekilde artış gösterirken ultrason görüntülerinde kese gözlemlenmeyebilir. Bu durumda da kişide dış gebelik olabileceği söz konusudur. Eğer Beta HCG hormon değerleri normal olarak görünüyor, ultrason görüntülerinde kese de görünüyor ancak kesenin içerisinde embriyonun varlığı belirlenemiyorsa bu durumda kişide boş gebelik durumu söz konusu olabilmektedir. Bu tip problemlerin önceden tayin edilmesi ve erken tedavi uygulanması için Beta HCG hormonu ile birlikte ultrason görüntülerinin de önemi büyüktür.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Mrb adetime daha 10 gün var beta hcg yaptım kasıklarımda ve belimde Ağrı var beta hcg sonucu 2.1 sizce gebelik varmı yada erken mi yaptım tekrarlamak gerekirmi şimdiden tşkler
 
Adetinde gecikme falan olmamış neden bu kadar erken yaptınki testi ? Test sonucu geçersiz çünkü gecikmen yok .Adetinde gecikme olursa testi tekrar yap .Onca konu var gebelik testiyle ilgili hiçmi okumuyorsunuz. Üstüne basa basa adet gecikmesi olduğu zaman test yapın diye belirtiyorlar. Tabi avil durumlar buna dahil değil. Röntgen,MR çekimi, ilaç kullanımı gibi durumlar söz konusu olursa hcg testi erken yapılabilir.
 
beyza hanım adetim 6 gün geçti kan testi yaptım 98 çıktı keseyi görmedim dış gebelkmi acaba
 
Merhaba,

Gebeliğin 4-5 haftaların da kese görülür .Geç döllenme gibi durumlar da 6 haftaya bu durum sarkabilir. Endişelenmenize gerek yok. Ayrıca dış gebelik tek değerle anlaşılmaz. Belli aralıklarla yapılan HCG + hekim kontrolü ile değerlendirilip teşhis edilebilir..
 
hamile olduğumu öğrendim doktora gittim keseyi göremedik neden acaba bu normalmi son adet tarihim 1 aralık
 
Merhaba ,

Henüz 4 haftalık gebesiniz. Tabi hesaplayıcılar genel olarak yaklaşık bir rakkam veriyor. Gebelikte kese 4-5. haftalar da görülür. Geç döllenme gibi durumlarda 6. haftaya sarkmalar olabilir.
 
beyza hanım iyi günler hcg sonucum 64 çıktı hamileymişim. herşey ve sabrınız için çok sağolun.henüz dr gitmedim keseyi ne zaman görürüm ?
 
Merhaba,

Gebeliğiniz hayırlı olsun. Gebelik kesesi gebeliğin 4-5. haftalarında görülür.Bazen geç döllenme gibi durumlarda 6. haftaya sarkabilir. Siz yinede keseyi görmeyi beklemeyin , hekim kontrolüne başlayın. Sağlıklı gebelik geçirmeniz dileği ile.
 
beyza hanım adetime iki gün kala test yaptım biri silik diğeri tek çizgi çıktı sizce hamilemiyim
 
Geri
Üst