HCG değerim düştü düşükmü yapıcam?

Uzman SühaN

Administrator
HCG değerim düştü düşükmü yapıcam?
hcg değerinin düşmesi düşük habercisimi,hcg değerinin düşmesi sağlıksız gebelikmi,hcg değeri neden düşer,hcg değeri düşüşü ve bebek düşmesi hakkında bilgiler



İnsan koryonik gonadotropin (HCG), normal olarak plasenta tarafından üretilen bir hormondur. Hamileyseniz, idrarınızda tespit edebilir. HCG seviyelerini ölçen kan testleri, bebeğinizin gelişimi de dahil olmak üzere, hamileliğinizin nasıl ilerlediğini kontrol etmek için de kullanılabilir.Gebe kaldıktan sonra (sperm yumurtayı dölledikten sonra ), gelişen plasenta HCG üretmeye ve serbest bırakmaya başlar.HCG seviyelerinizin, ev gebelik testi kullanılarak idrarınızda tespit edilebilecek kadar yüksek olması yaklaşık 2 haftayı alır . HCG nin gebeliğin birincil rolü, gelişmekte olan embriyo ile ilgili olmasına rağmen, ayrı bir faydası vardır - hekimler erken gebeliğin canlılığını izlemek için kandaki HCG seviyelerini test edebilirler.



Bir kadının kaçırılan bir dönemi olduğunda olası hamilelik hakkında düşünmeye başlar. Gebelik belirtilerine sahip olup olmadığına bakar ve gebelik testi yapmayı düşünür. Fakat adet gecikmesi olmadan da gebelik testini yapmayı düşünebilir. HCG kan testi, insan koryonik gonadotropin seviyesi için bir kan örneğinin analizidir . Uterus boşluğuna implantasyon işlemi başarıyla sona erdikten sonra bu hormon kadın vücudunun içinde belirgin şekilde artar. Yaygın gebelik testleri aynı prensibe dayanır, ancak idrardaki hCG seviyesini gösterirler. Kanla karşılaştırıldığında hormonun konsantrasyonu çok daha azdır. Bu nedenle kan testi daha önce gebeliği algılar. Ayrıca, HCG kan testi, yalnızca gebeliğin değil, aynı zamanda bu hormonun artışına neden olabilecek farklı hastalıkların saptanmasını mümkün kılmaktadır. Gebelik sırasında HCG normalde her gün iki katı artar. Tekrarlanan kan testi ektopik hamilelik veya düşüğü belirleyebilir.


HCG testi neleri gösterebilir ?


Kanınızdaki HCG miktarı, hamileliğiniz ve bebeğinizin sağlığı hakkında biraz bilgi verebilir. Örneğin HCG seviyeleri şunları gösterebilir:

Birden fazla hamilelik varlığında (örneğin, ikizler ve üçüzlüler ) - HCG seviyeleri genellikle birden fazla fetüs olduğunda daha yüksektir

Gebelik kaybı ( düşük yapma ) veya düşük yapma riski

Bir dış gebelik,

Bebeğin büyümesi veya gelişimi ile ilgili sorunlar

Gebe olmayan kadınlarda bazı kanser türleri de dahil olmak üzere yumurtalıklarda veya uterusta anormal doku büyümesi.

İnsan koryonik gonadotropinine yönelik bir kan testi sadece gebeliğin tespit edilmesine yardımcı olmaz, aynı zamanda gebeliğin süresi hakkında da bilgi verebilir.Bir kan testi gerçekleştirmeden birkaç gün önce bir HCG enjeksiyonu olup olmadığını hatırlamalısınız, çünkü testin sonuçları üzerinde büyük etkisi olabilir.


Gebeliğin her evresinde normal bir HCG seviyesi vardır . Anormal yüksek bir hcg değeri sağlıksız bir gebeliğe işaret etmekle birlikte çoğul gebeliğe de işaret edebilir. Bir kadın ikizlerle gebe kalırsa , HCG düzeyi normal gebelik süresince iki kat daha fazladır, üçüzlerde bu hormon seviyesinin daha da yükselmesine neden olur. Bir HCG kan testi sadece gebeliği saptamak için değil, Anormal fetal gelişim ihtimalini gösterir. Kan testleri % 99 doğruluk oranına sahiptir, bu nedenle neredeyse her zaman doğrudurlar. Bu testler gebeliği evde yapılan gebelik testinden önce veya ovülasyondan yaklaşık 6-8 gün sonra tespit edebilir. Genel olarak, gebelik için yapılan kan testleri idrar veya evde yapılan gebelik testlerinden daha güvenilirdir .
Gebe olduğunu öğrenen birçok anne adayı HCG değerini yakın dan takip etmeye başlar. Hcg değeri ile gebeliğinin sağlıklı ilerleyip ilerlemediğini kendince irdelemeye çalışan anne adaylarına tavsiyemiz ; İnternette bilgi kirliliği çok.Sadece değerle gebeliğin seyri hakkın da yorum yapılmaz. Hekim kontrolü , usg incelemesi ile birlikte en sağlıklı bilgiyi edinebilirsiniz..





Sitemize gebe olan hanımlar tarafından sık yöneltilen sorulardan biride hcg değerindeki artışın düşmesinin nedeni nedir?HCG değerinin düşmesi düşük habercisimi yönünde.. B-hCG sadece gebelikte oluşan bir hormondur. Bu hormon gebeliğin başlaması ile vücuda salgılanmaya başlar. İdrar ve kan testinde B-hCG hormonunun varlığı hamile olduğunuz anlamına geliyor.

Lakin gebelik dışında bazı tümör v.b durumlarda da yükselebilmektedir. HCG normal gebeliklerin yanı sıra, dış gebelik (ektopik gebelik), boş gebelik (enambriyonik gebelik), mol gebelik (üzüm gebeliği) gibi durumlarda da yükselir.Hamile olmayan bir bayanda HCG hormon değeri sıfır veya sıfıra çok yakın değerler olarak ölçülür. Anne kanında β-HCG hormonunun tespit edilmesi yaklaşık adet gecikmesi yaşanan günlerde veya bir kaç gün önce mümkün olabilir. B-HCG değeri yaklaşık olarak 36 saatte bir ikiye katlanacak şekilde artar, ancak her hamilelikte bu şekilde net ve doğrusal artış izlenmesi kesin kural değildir.

Gebeliğin ilk haftalarında B-HCG değerinin giderek düşmesi o gebeliğin sağlıksız bir gebelik olduğu, dış gebelik olabileceği veya düşükle sonuçlandığı konusunda şüphe yaratır.Kanda gebelik testinde Beta-HCG hormonunda yükselme tespit edilebilemesi için beklenen adet gününün gelmesi gerekir, bazen bu günden bir iki gün önce de tespit edilebilir.

Kan testinde gebelik kesin olarak anlaşılmaktadır. Evde yapılan idrar testlerinde ise adetin en az 10 gün gecikmesi beklenir. Aksi durumda sonuç negatif çıkacaktır. Çünkü B-hCG hormonu ilk olarak kana salgılanır, daha sonra idrara salgılanır. Eğer gebelikten şüpheleniyorsanız, kan testi yaptırarak kesin sonuca ulaşabilirsiniz.





Gebelik testinde sıfırdan büyük değerler (0.001 gibi çok küçük değerler hariç) hamilelik olduğuna dair şüphe yaratır, bu nedenle testin birkaç gün ara ile tekrarlanması gerekir. Kanda gebelik testinde belirlenen B-HCG değeri yaklaşık 1000 mIU/ml'den küçük olduğunda transvajinal ultrasonla gebelik izlenemez çünkü bu aşamada gebelik kesesi görülemeyecek kadar küçüktür. 1000'in üzerindeki değerlere çıktığında transvajinal ultrasonla gebelik kesesi izlenebilir, abdominal (karından) yapılan ultrasonla izlenebilmesi için gebelik kesesinin biraz daha büyümesi, B-HCG değerinin 1500-2000'e çıkması gerekir. B-HCG değeri 7000 civarına geldiğinde kese içerisindeki yolk-sak denilen yuvarlak yapı izlenebilir, B-HCH değeri 10.000 civarına geldiğinde ise bebeğin kalp atımları ultrasonda izlenebilir.

Kanda gebelik (hamilelik) testi ne zaman belli olur? Ne zaman yapılmalı?

Kanda gebelik testinde Beta-HCG hormonunda yükselme tespit edilebilemesi için beklenen adet gününün gelmesi gerekir, bazen bu günden bir iki gün önce de tespit edilebilir. Daha net bilgi vermesi için genellikle adet gecikmesi yaşandıktan bir kaç gün sonra kanda gebelik testi yaptırılması önerilir. Yumurtlama günlerinde ve ilişkiye girilen günlerde kanda hamileliğin tespit edilmesi mümkün değildir çünkü bu kadar erken dönemde hamilelik olsa bile henüz rahim içerisine ulaşmamıştır, bu nedenle hormonlar anne kanına geçememektedir. Kanda veya idrarda gebelik testlerinin aç - tok karnına yapılması farketmez.
 
Son düzenleme:
adetim bir gün geçti idrar tahlili yaptım 2 çizgi silik çıktı kan tahlılınde 13 çıktı ama Akşama hasta oldum neden olmuş olabilir .
 
Merhaba,

Sağlıksız gebelik söz konusu olmuş olabilir. Yada ,kanamanız lekelenme şeklindeyse ,üstüne görme olabilir. Hekime görünüp danışmakta yarar var..
 
slm hcg değerlerimi yorumlarmısınız cuma 120 pazartesi 60 salı 25 bugün yine yapıcam durum nedir?
 
merhaba beyza hanım Bugun kan tahlili yaptirdim sonuc 675 cikti adetimi iki gun gecti sizce hamilemiyim gec dollenme olmus olabilir mi
 
Merhaba , değeriniz gebelik lehine geç döllenme söz konusu değil. Yarından itibaren hekim kontrolün de olun. Sağlıklı gebelik geçirmeniz dileği ile.
 
slm benim son adet tarihim 1 kasım hcg değerlerim 1000 800 600 450 380 120 10200 bu durum da gebelik varmıdır yardım lütfen
 
Merhaba,

HCG değerleriniz hızla düşmüş ve tekrar artmaya başlamış. Bu durum da bir anormallik var. Mutlaka hekime görünün . Sağlıksız gebelik söz konusu gibi..
 
beyza hanım merhaba tüpbebek tedavisi yaptırdım hamile olduğumu öğrendim ama doktorum sağlıksız gebelik dedi değerime bakarmısınız . 8 - 100 -180 - 60-40-12
 
Geri
Üst