HCG değerim yüksek ikiz bebeklerimmi olucak?

Uzman SühaN

Administrator
HCG değerim yüksek ikiz bebeklerimmi olucak?
hcg yüksekliği ikiz gebelikmi,hcg değerinin yüksekliği çoğul gebelikmi,ikiz gebelik belirtileri,ikiz gebelik ve hcg değeri hakkında bilgiler

Sayfamıza bir çok bebek sahibi olmak isteyen yada anne adayları tarafından sayfamıza sık yöneltilen sorulardan biride HCG değerim yüksek çıktı ikiz gebelikmi ?Şöyle açıklayalım bu soruyu; Döllenmeyi takip eden 8-9. günde hCG salınmaya başlar.Bundan sonra kandaki değer artar ve ikiye katlanır.Bazı durumlarda beklenen beta-hCG değeri normalden fazla olabilir ya da seri incelemelerde artış beklenenden daha yavaş saptanabilir.Bunun nedenleri nelerdir peki ;Bir kaç günlük gecikmeniz var yada yok ama hcg değeri beklenenin üstünde anormal ;Bu durumda biyokimyasal gebelikten söz edilir.Belli aralıklarla yapılan hcg testiyle netleşir.HCG artışının olması gerekenden küçük olmasıda dış gebeliğin habercisi olabilir.Eğer mol gebelikse burdada hcg değerleri artar.Beta HCG testi değerine göre gebeliklerinin ikiz olup olmadığını merak edenler de var. ikiz veya üçüz gebelik olup olmadığı ve ya kesin gebelik haftası gibi merak ettiğiniz konularda kadın doğum doktorunuz tarafından yapılacak ultrason muayenesi çok daha değerlidir.Özetlersek sevgili anne adayları İnternetten konu hakkında araştırma yapıp moralinizi bozmayın.Netteki bilgiler hep gerçeği yansıtmayabilir .Yapmanız gereken tek şey doktor kontrollerinizi aksatmamanız.

hc.jpg



Normal bir hamilelikte Beta HCG düzeyleri oldukça değişik düzeylerdedir. Bu nedenle HCG hormonu düzeyine bakarak gebelik haftasını tahmin etmek çok doğu bir yol olmayacaktır.

Gebeliğin kesin haftasını söylemek için basit bir ultrason değerlendirmesi yeterlidir.

Benzer şekilde bebeğin sağlık durumu ve canlı olup olmadığı da ultrason değerlendirmesi ile açığa kavuşabilir. Çünkü bebek ölü olsa dahi plasentadan düşük miktarda da olsa HCG hormonu salgılanmaya devam etmektedir.

Hipofiz bezinde LH üreten hücreler çok az miktarda hCG de üretirler. Gebe olmayan bir kadının kanında 5-10 IU/mL düzeyinde hCG saptanmasının nedeni bu üretimdir.

Teorik olarak kanda 10 miliinternasyonel unite/ml üzerinde HCG hormonu düzeyinin saptanması ile "gebelik teşhisi" konulabilir.Çoğul gebelikle, birden çok gebeliğe hamile olan gebeleri tanımlanmaktadır. Çoğul gebelikler arasında en sık olarak ikiz gebelikler görülmektedir ve ikiz gebelikler doğal yollar ile oluşmuş her 85 gebeliğin 1’inde gerçekleşmektedir. (Bu oran teorikte üçüz gebeliklerde 85*85=7.225, dördüzlerde 85*85*85= 614.125’de bire denk gelmektedir)

(Resim 1- İki amnion ve İki koryonlu 5.5 haftalık bir ikiz gebeliğin ultrason görünümü)

Doğal yollarla oluşan gebelik tabirinden "kısırlık (infertilite) tedavisi almadan gebe kalanları" kastetmekteyim. Çünkü son yıllara üremeye yardımcı bazı tedaviler ve özellikle de artan tüp bebek tedavileri sonrasında çoğul gebeliklerde gözle görülür bir artış oluşmuştur.
İkizler tek yumurta ikizleri (monozigotik) ve çift yumurta ikizleri (dizigotik) olarak ikiye ayrılır. Monozigotlara "eş (identik)", dizigotlara "kardeş (fraternal)" adı da verilmektedir.

Tüm ikizlerin 1/3'ü monozitotik yani tek yumurta, 2/3'ü dizigotik yani çift yumurta ikizleridir.

Çift Yumurta İkizleri (Dizigot İkizler)
Dizigotik ikizler aynı adet döneminde birden fazla sayıda yumurta hücresinin atılması ve bunların birden fazla sperm ile döllenmesi sonucu oluşurlar.

Bu ikizler, genetik olarak aslında benzer değillerdir. Sadece aralarında yaş farkı bulunmayan kardeşlerdir. Bu ikizlerin fiziksel görünümleri, kiloları ve hatta cinsiyetleri bile birbirinden farklı olabilmektedir.

Dizigotik ikizlerin sadece %30'u farklı cinsiyettedir. Yani %70’i aynı cinsiyete sahiptir.

Özellikle infertilite tedavileri ile yumurtalıkların uyarılması sonucunda oluşan gebeliklerin çoğu bu gruptadır.
 
Geri
Üst