Helal ve haram olan yiyecekler

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Helal ve haram olan yiyecekler
haram olan deniz ürünleri haram olan yiyecekler helal markalar helal olmayan markalar
Türk toplumu olarak farklı kültür ve mezhepleri barındırsakta bazen ortak olan bızı kurallar ve tabular vardır bunlardan yiyeceklerle ilgili konulara değinmek istiyorum Diyanetin yayınlamış olduğu bazı yiyecek ve içecekleri haram olarak açıklamada bulunmuş konuyla ilgili haberin detayına geçiyorum
yiyecek1-5500.jpg

Diyanet'in yayınladığı, ‘‘İslam İlmihali’’nde, suda yaşayan hayvanlardan yalnızca balık türünün helal olduğu ifade ediliyor. ‘‘Eti yenen hayvanlar’’ arasında midye, karides, istakoz, yengeç gibi deniz ürünlerinin adı sayılmıyor. İlmihal'de, Uzakdoğu ülkelerinde tüketilen çekirge ise yenmesi helal hayvanlar arasında sayılıyor. Türk mutfağında yeri olmayan çekirgenin mübah sayılmasına gerekçe olarak insanda tiksinti yaratmaması gösteriliyor. Sinek, karınca, örümcek, arı, akrep ve zehirli diğer haşerelerin ise 'kanı olmayan hayvanlar' sınıfında olmalarının yanı sıra insanda tiksinti yaratmaları nedeniyle yenmeyeceği ifade ediliyor.

TEHLİKELİLER

Tarihte sadece Ortaasya'daki Türk devletlerinde yenen ve bir süre önce Bulgaristan'da da kanun çıkartılarak yenmesi ve satılması serbest bırakılan at etinin İslam'a göre de yasak olmadığı ortaya çıktı. Ancak, at eti helal olmakla birlikte mekruh sayıldı. Binek hayvanı olup savaşta kullanılması buna gerekçe gösteriliyor. Katır ve eşek etinin haram olduğunu belirten ilmihalde, yabani eşek helal sınıfına koyuluyor. Kuşlar arasında yenebilir hayvanların ise yırtıcı pençeleri olmayan güvercin ve turna olduğu ifade ediliyor. Hazreti Muhammed'in bazı hayvanların öldürülmesi yolunda emirler verdiği Diyanet'in ilmihalinde yer alıyor. İlmihale göre, insanoğlunun tiksindiği yılan ve fare zehirli oldukları için Hz. Muhammed tarafından ‘‘öldürülme emri’’ verilen hayvanlar arasında. Bu emre Peygamber'in şu sözleriyle açıklık getiriliyor: ‘‘Fasık olan beş şey vardır ki bunlar öldürülürler: Yılan, alaca karga, fare, kuduz köpek ve çaylak.’’ İhmihalin mekruh saydıkları arasında, pislik yiyen hayvanların et ve sütleri de yer aliyor. Bu hayvanlar arasında gösterilen tavuğun 3, deve, koyun, sığır ve keçinin 10'ar gün hapsedilerek yemlenmesi halinde kerahatlarının ortadan kalkacağı ve bundan sonra yenmesinin helal olacağına dikkat çekiliyor. İlmihal, kesici dişleri olan ve başkalarına saldıran yırtıcı hayvanların yenmesini de yasaklıyor. Bu yasaklı hayvanlar şöyle sıralanıyor; aslan, kaplan, kurt, ayı, fil, maymun, pars ve çakal. Maymunun eti bazı Uzakdoğu ülkelerinde yeniyor, bazı yörelerde ise beyni canlı olarak müşteriye sunuluyor. Tavşan etini helal olarak belirten ilmihal, yabani kuşlardan yırtıcı pençeleri olmayan güvercini, bütün türleri ile serçeleri, turna ve benzerlerini helal olarak gösteriyor.

KOÇ YUMURTASI

Hem suda hem karada yaşayan hayvanlardan kurbağa helal olmayan yaratıklardan. Türkiye'de avlanıp etli bacakları ile yabancıların sofralarını süsleyen kurbağanın dışında yasaklı olan diğerleri de şöyle: Kaplumbağa, yengeç, yılan, timsah, su köpeği, yılan. İlmihal, düşerek, boğularak, başka bir hayvan tarafından boynuzlanarak öldürülen hayvanların etinin yenmeyeceğini de belirtiyor. Koyun ve sığır gibi hayvanların yenmesi günah olan organları ise şöyle sıralanıyor; Akan kanı, sidik torbası, tenasül organı, yumurtaları, öd kesesi, bezeleri.
 
Geri
Üst