Hemanjiom nedir?En çok kimlerde görülür?

Uzman SühaN

Administrator
Hemanjiom nedir?En çok kimlerde görülür?
bu konu:hemanjiomların görüntüsü nasıldır,hemanjiomun tedavisi varmıdır hakkında bilgi vermektedir.


Hemanjiom adı verilen lekeler yeni çocuk sahibi olan çiftlerin korkulu rüyası.Bebekler de karşılaşılan bu sorunun tedavisi mümkündür.Bebeğin yüzünde minik bir kırmızı lekeyle başlayan bu hastalığın bazı türleri kendiliğinden yok olurken,bazı türleri hızla büyüyen kan kesecikleri haline gelip yakınındaki organın işlevini kısıtlıyor.Genelde tehlikesiz lezyon olmasına rağmen bazı durumda ciddi zararlar yarata biliyor.Hemanjiom hakkındaki tüm merak edilenleri konumuzda ayrıntılarıyla bulabilirsiniz.
h-278.jpg


Hemanjiom nedir?Hemanjiom neden kaynaklanır?


Hemanjiom hayatın ilk haftalarında başlar, bebeklerde görülen bir tür iyi huylu deri tümördür. Damar anomalisinin en sık görülen tipidir. Anjiomalar sınıfından bir tümör çeşididir. Hemanjiomlar ve lenfanjiomlar bebekler görülen anjiomlardan en çok karşımıza çıkanıdır. Kan damarlarında gelişen bu iyi huylu tümör 6 ila 12 ay süreyle (proliferatif faz olarak adlandırılır) hızla büyür. Ancak gerilemesi ve tamamen ortadan kaybolması daha uzun zaman alır. Hemanjiomlar nadiren anne karnında başlar çoğunlukla doğumun ilk haftalarında görülür
Hemanjiom hastalığı en sık kimlerde görülür?
Hemanjiomlar en çok Kafkas asıllı çocuklarda görülür Kafkas asıllı bebeklerin %4 – %10’u bu iyi huylu tümörle karşılaşmıştır. Ayrıca kız çocuklarında çok daha fazla görülür özellikle açık tenli kız çocuklarda daha sık görülür. Ailesinde Hemanjiom bulunanlar ya da bu hastalığı daha önce geçirenler hemanjiom olma risklerini artırmış olurlar. Hemanjiomlar ilk 2 hafta fark edilmeyebilir.
Hemanjiomların görüntüsü nasıldır?
Hemanjiomlar kırmızı, koyu kırmızı, etrafı krem ortası kırmızı, yaralı ve iltihaplı, derinde ya da deri yüzeyinde olabilir. Hemanjiomların bu görüntüleri bir çok faktöre bağlıdır. Hemanjiomlar hastalığın çeşitli aşamalarında farklı renkler ve görüntüler alabilirler. Ama unutulmaması gereken nokta “hastalık yoktur hasta vardır”. Yani her bebekteki hemanjiom farklıdır. Uygulanması gereken tedavi de farklılık gösterebilir.

Hemanjiomlar çocukların yüzde 5 ila 10’unda yüzde, dudak veya anal bölgede veya genital bölgede ortaya çıkar, hemanjiomlar genelde % 60 baş ve boyun bölgesinde görülür. Yaklaşık olarak % 25 gövdede meydana gelir % 15 kollarda veya bacaklarda görülür. % 20 diğer alanlarda görülür. hemanjiomlar, tek bir tümör olarak büyür. Hemanjiomların neden olduğu Ülserler genellikle etkili topikal antibiyotiklerle sık sık temizlenmeli ve pansuman ile tedavi edilmelidir. Bazen oral ilaçlar, lazer tedavisi veya cerrahi olarak çıkartılması gerekebilir. Ancak bu tedavi biçimleri nadiren uygulanır Kanama, genellikle bölgeye basınç uygulayarak kontrol altına alınabilir. Ülser genellikle birkaç hafta içinde iyileşir nüks etmez. Ancak, cerrahi düzeltme gerektiren skarlasma (yara oluşumu) neden olabilir.
Tehlikeli Hemanjiomlar: havayolunu tıkaması, görme, işitme, yeme aktivitelerini engelleyen hemanjiomlar tehlikeli olabilir. Hemanjiomlaın bulunduğu bölgeye göre tedavi ettirilmesi gerekir. Göz kapağında bir hemanjiom oluşmuşsa bunun tedavisini göz doktoru ile birlikte yapmalıdır. Hemanjiomların büyüklüğü veya konumu nedeniyle, bazı hemanjiyomlar yüz özelliklerinin bozulmalarına neden olabilir. Kalıcı doku hasarını önlemek ve / veya duygusal travmayı önlemek amacıyla, ilaç tedavisi uygulanır bu tedavinin nedeni hastalığın tamamen baskılanması amacını gütmektedir…
Hemanjiom çeşitleri ve Evreleri

Hemanjiomlar 3 faza ayrılmakla birlikte aslında iki ana grupta sınıflandırılırlar. 1. grup hemanjiomalar Yüksek akımlı malformasyonlar. İkinci kısım ise Düşük akımlı malformasyonlar. Bu sınıflandırmada hastalığın gidişatı, büyüme ya da yavaşlama hızı ,belirtileri, görünümü, skarlaşması, iltihabi duırumu tetkik edilerek karar verilir. Ancak bazı belirgin hemanjioma tipleri vardır.
Çilek tipi Hemanjiomlar: en çok karşımıza çıkan hemanjioma tipidir. Görülme sıklığı %4 ila 5’tir. Genelde baş ve boyun kısmında görünürler (% 56 gibi bir oranla) hemanjiomların büyük bir kısmı uzun bir süre zarfında kaybolurlar ancak bazıları için tedavi gerekebilir. Aşağıda hemanjiomların tedavileriyle ilgli bilgileri bulabilirsiniz.

kendi başlarına geçebilir çünkü çoğu hemanjiomlar herhangi bir tedaviye (gözlem dışında) gerek yoktur. Güçlü bir hemanjiom bile , biraz lekelenmiş ya da normal bir deri görünümü bırakarak tamamen kaybolur. Hemanjiom bazı çocuklarda, gevşemiş deri, renk değişimi, ya da küçük kılcal damar çatlamaları (telanjektazi) bırakabilir. Bu durumda, bir ameliyat veya lazer tedavisi çocuğun görünümünü iyileştirmek için en doğru tedavi olacaktır. Çocuk okula başlamadan önce tedavi yapılmalıdır. Okul ortamında hemanjiomların görüntüsü çocuğunuzla alay edilmesine dolayısıyla çocuğunuzun psikolojisini bozulmasına yol açabilir.
Bazı hemanjiomlar tehlikeli olabilir. çünkü çocuğun normal fonksiyonlarını ya da hayati idame aktivitelerini durdurabilir bu gibi durumlarda müdahale gerektirir. Bu, nefes alma ve görme, yeme gibi aktiviteleri engelleyen hemanjiomlardır. Ayrıca yüzdeki geçmeyen hemanjiomlara da müdahale edilmelidir. Ama tekrar hatırlatmak isteriz ki her hemanjiom sorunlu değildir.
Sorunlu hemanjiomlara olağan tedavi seçeneklerine ilaçla başlanmalıdır Ilaçlar kortikosteroid etkisiz ise, diğer ilaçlar intravenöz veya vinkristin interferon (deri altına enjeksiyonla verilen günlük ilaçlar) gibi verilebilir. tümör içine direkt enjeksiyonu ile verilen ilaçlar da vardır. Nadiren, embolizasyon oluşur, damar içindeki parçacıklar kanamları hızlandırabilir bu durumlarda kanamayı durduran ilaçlar kullanılabilir.
Eksizyon yöntemi, hava yolunu tıkayan hemanjiomda ve üst göz kapağında kullanılabilir Erken bir operasyonun faydalarını dikkate alınarak tüm cerrahi işlemler için yara izi incelenir ve bir seçim yapılması gerekir.
Lazer tedavisi ve hemanjiom tedavisinde etkili denir ancak bu konuda şüpheler vardır. Tam olarak buradan bunu belirtemesek de yabancı kaynaklarda lazer tedavisi sonucunda, skarlar yani yaralar gelişebilieceği yazmaktadır Bu tür lazer tedavilerinde lazerden sonra lezyonları geçirmek için bir tedavi uygulanmalıdır. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi her hastaya farklı tedavi uygulanmalıdır ve bazı hemanjiomlarda lazer tedavisi uygulamak oldukça verimli sonuçlar verebilir. Pulsed-dye lazer yöntemiyle sadece yüzey rengine rengine yaklaştırılır. CO2 lazer yöntemi, çocuğun solunum yolu iç hemanjiomunu yok etmek için kullanılır. Bir de Radyasyon Tedavisinden bahsedilmektedir ancak bu yöntemin başarısı henüz bilinmemektedir. Çünkü vücuda alınan radyasyon miktarında bir sınır vardır o sınırı aşmadan hemanjiomu tedavi etmek pek kolay değildir. Ancak tümörün iyileşme süreci hızlandırılabilir.



 
Geri
Üst