Her HCG Değeri Gebelik Lehine Değildir !

Uzman SühaN

Administrator
Her HCG Değeri Gebelik Lehine Değildir !
Hamileliğin ilk belirtisi beklenen adette gecikme olmasıdır. Geciken adet ile birlikte ,gebelik testi yapılarak gebelik teyit edilir. Hamilelik testi iki çeşittir. Biri idrardan yapılan plano testler , diğeri HCG yani kanda bakılan gebelik testidir..


Plano testler yani idrardan yapılan gebelik testleri , bazı durumlar da hatalı sonuç verebilmektedir. Taşınma esnasında darbe, kullanım tarihinin geçmesi ve kullanılan bazı ilaçlar , hatalı sonucun nedenlerinden dir. HCG testi nin yanılma payı yoktur ve %100 net sonuç vermektedir.


Hamilelik şüphesi olan kadınlar HCG testi yaptırarak hamile olduğunu öğrendikten sonra , çıkan HCG sonucunu araştıramaya koyulur . HCG değerim gecikmeme göre normalmi, HCG değerim şu hamilemiyim , HCG değerime göre gebelik haftam neden düşük gibi sorular sayfamıza sıklıkla gelmektedir.


HCG değeri 8 ve üstü olanlar gebelik olarak kabul edilse de , her değere gebelik var diyemeyiz. Çünkü HCG değeri boş gebelik,kimyasal gebelik,dış gebelik durumlarında da artmaktadır. Bu yüzden HCG testi sonrası hamile olduğunu öğrenenler mutlaka hekim kontrolün de olarak gebeliğini yakından takip ettirmelidir. Ayrıca HCG değerim nasıl diye soran anne adaylarına şunu da belirteyim, Geç döllenem gibi durumlarda hcg değeriniz düşük görülebilir.Kendi kafanıza göre durumu değerlendirip moralinizi bozmayın. Ve gebeliğinizin seyri hakkında en sağlıklı bilgiyi de hekiminiz den alabileceğinizi unutmayın.. Yazımızın devamın da HCG nedir ve HCG değerleri neyi ifade eder ? Bunlara değinicez .


Öncesi ; Gebelik İçin Beta HCG Değeri Kaç Olmalı? Adlı konumuzu da incelemenizi öneriyoruz.



hcg değerleri.jpg







HCG testi, kan veya idrardaki HCG (Human Chorionic Gonadotropin) hormonunun seviyesini ölçer. Bu test genellikle bir kadının hamile olup olmadığının belirlenmesinin yanı sıra doğumsal anormalliklerin taranmasında kullanılır. Rahim kanseri gibi bazı kanser türlerinde de üretilen bu hormon, erkelerde testis kanserleri bulunup bulunmadığının belirlenmesinde kullanılır.

HCG nereden salgılanır ?

Sperm tarafından döllenen yumurta rahim duvarına yerleştikten sonra plasenta gelişmeye ve HCG salgılamaya başlar. Salgılanan HCG kanda ve idrarda bulunur. Kanda idrara göre daha erken tespit edilir. HCG, yumurta rahim duvarına yerleştikten 6 gün sonra bulunabilir.

HCG testi için gerekli örnek nedir ?

Test genellikle koldan alınan kan örneğinde veya idrarda yapılır. Kanda yapılan HCG testi HCG’nin gerçek düzeyini belirlerken, idrarda yapılan testler HCG’nin varlığını veya yokluğunu gösterir. İdrar testi için en uygun örnek sabah yapılan ilk idrardır.

HCG testi neden yapılır ?

Hamilelik olup olmadığının belirlenmesinde,
Hamileliğe zarar verebilecek tıbbi bir müdahale öncesinde,
Dış gebelik varlığının belirlenmesinde,
Diğer bazı testlerle beraber doğumsal anormallik riskinin araştırılmasında,
Yumurtalık veya testis kanseri gibi kanserlerin tespiti veya tedavisinin izlenmesinde HCG testi yapılır.
HCG testi normal değerleri nelerdir ?hcg-dollenmis-yumurta

Aşağıda verilen değerler testin yapıldığı laboratuvara, kullanılan metoda ve testin yapıldığı cihaza göre değişiklik gösterebilir.

Kandaki HCG düzeyleri:

Erkeklerde: 5 U/L’nin altında,

Hamile olmayan kadınlarda: 5 U/L’nin altında,

1 haftalık gebelikte: 5-50 U/L arasında,

2 haftalık gebelikte: 50-500 U/L arasında,

3 haftalık gebelikte: 100-10.000 U/L arasında,

4 haftalık gebelikte: 1080-30.000 U/L arasında,

6-8 haftalık gebelikte: 3500-115.000 U/L arasında,

12 haftalık gebelikte: 12.000-270.000 U/L arasında.

İdrardaki HCG düzeyleri:

Erkeklerde: Negatif,

Hamile olmayan kadınlarda: Negatif,

Hamilelikte: Pozitif

Yüksek değerler ne ifade eder ?

Hamilelik,
Beklenenden yüksek değerler ikiz veya üçüz gibi çoklu gebelik,
Down sendromu gibi doğumsal anormallikler,
Testis veya yumurtalık kanseri,
Mide, pankreas, kalın bağırsak, akciğer veya karaciğer kanserlerinde de HCG yükselebilir.




Düşük değerler ne ifade eder ?

Dış gebelik,
Anne karnındaki bebeğin ölümü,
Hesaplanandan daha kısa süreli gebelik,
Düşük.


Testin sonucunu etkileyen faktörler nelerdir ?

Heparin kullanımı,
Hipnotik, antipsikotik ve bulantı önleyici ilaç kullanımı,
Bazı idrar söktürücülerin kullanımı,
Kısırlık tedavisinde HCG kullanımı,
Kısa süre önce düşük yapılması.


Test sonuçlarınız mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.

Test öncesi nelere dikkat edilmelidir ?

Test sonuçlarını etkileyen ilaçları kullanan hastalar bu durumu testi isteyen doktora mutlaka belirtmelidirler.

Test idrarda yapılacaksa test öncesi çok fazla su içilmemelidir, çünkü bu durum idrarı sulandıracağından yanlış negatif sonuçlara yol açabilir.

Hesaplanan tarihten erken yapılan testler veya son adet tarihinin yanlış hesaplanması düşük veya negatif testlere sebep olabilir. Bu sebeple test birkaç gün sonra tekrar edilmelidir.
 
beyza hanım hcg 346.98 idi, ikinci değerim 247.60 bugün yaptırdığım 180 çamur lekelenme ve ağrı var değer düşmüş bebeğe bir şey olurmu?
 
Merhaba , HCG değerinizde ki düşme ,gebeliğin sağlıksız olduğunu gösteriyor. Lekelenmenin başlaması da düşüğün habercisi , mutlaka zaman kaybetmeden hastaneye gidin. Sağlıklı günler diliyorum.
 
HCG, hamilelik sırasında üretilen bir hormondur.Bazı durumlarda, belirli kanser türlerini değerlendirmek ve yönetmek için hCG kantitatif kan testi de kullanılabilir.HCG, ilk önce gebelikten yaklaşık 11 gün sonra bir kan örneğinde tespit edilebilir. HCG seviyeleri her 48 ila 72 saatte bir artmaktadır. Bazı durumlarda, hCG kan testi, kadının gebe olmadığından emin olmak için, gelişmekte olan bir bebeğe, örneğin X-ışınlarına zarar verebilecek bazı tıbbi tedavilere maruz kalmadan önce gebeliği taramak için kullanılır. Bu, kadının korunmasını ve fetüsün prosedür tarafından zarar görmemesini sağlar.
 
Merhaba, 8 ve üstü değerler gebelik olarak kabul ediliyor .Sizin değeriniz görünür de gebelik lehine. Gebeliğin teyidi için hekim kontrolün de olun.
 
Benim bir defa günüm geçti test yaptım 12 çıktı sonra reglim başladı.Doktora gittim doktor kimyasal gebelik geçirdiğimi söyledi. Bu yüzden her hcg değerinin gebelik lehine olmadığını öğrenmiş oldum. Sizin test sonucunuz pozitif ama doktor muayenesi gerekli .Ultrasonla gebeliğin varlığı tespit edilecek gerekirse tekrar hcg testi tekrarlanıcaktır.
 
slm adetim geçmeden test yapmıştım adetime 6 gün vardı sizce hamilelik varmı 180 240 560 değerlerim nasıl??
 
Geri
Üst