Hidroponik tarım ile meyve sebze üretimi

Uzman SühaN

Administrator
Hidroponik tarım ile meyve sebze üretimi
Bitkiler, su, hava, enerji (hafif), uygun bir iklime ve bazı besin maddelerinin yetişmesine ihtiyaç duyar ve gelecekteki besin arz zorluklarıyla başa çıkmak istersek bunun çözülmesi gerekir.Su, tartışmasız dört ana küresel zorluğun en büyüğüdür.Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre tarım, gezegenimizdeki mevcut tatlı suyun yaklaşık % 70 ini kullanıyor. Bu senaryo uzun vadede sürdürülemez ve etkin su kullanımına odaklanmayı gerektiriyor.Bitki üretimine uygun tarım arazilerinin mevcut alanları, muazzam oranlarda düşmekte ve gelecekteki gıda talebini karşılama konusundaki zorlukları arttırmaktadır.Bu yüzyılın sonuna gelindiğinde, çiftçiler enerji, emek, mekanizasyon ve gübre masraflarında keskin artışlarla karşı karşıya iken daha az enerji kullanarak daha az su ve toprakla gıda miktarının iki katına ihtiyaç duyacak.Dolayısıyla, gezegenimizi sürdürebilmek için yeni bir yaklaşım gerekmektedir. Bitki üretimi, gıda teknolojisi, doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve doğal çevre konusundaki uzmanlığımızı geliştirmeliyiz.Birincil zorluk, sağlıklı bir gezegeni devam ettirirken insanların iyi bir yaşam kalitesini sürdürmelerine izin vermek için daha fazla yiyecek temin etmektir.




hidroponik tarım.jpg



Hidroponik üretim


Şimdiye kadar kökleri gelişeceği umuduyla bir bardak suya dalmış bir bitki yerleştirdiyseniz , bir tür hidroponik uyguladınız demektir. Hydroponik, toprak kullanmadan bitkilerin yetiştirildiği tarımın bir koludur. Hidroponik, toprak yerine mineral besin elementleri bakımından zengin bitkiler yetiştiren yüksek teknolojili bir yöntemdir. Günümüz tarım sektörü için su ürünleri yetiştiriciliği, bitkisel üretimler için yeni verimli topraklar bulmak için mücadele eden ve bitkilerin serada veya çok katlı binalarda yetiştirilmesini sağlayacak ideal bir konsepttir.Son on yılda tüketici talebi dramatik bir şekilde arttı, bu nedenle bugünün anlayışlı müşterisi, zararlı herhangi bir zararlı böcek veya böcek ilacı içermediği bilinen ve güvenli olduğu düşünülen taze, kaliteli ve premium üretimi satın almak istiyor. Hidroponik yöntemlerle üretilen ürünlerin yetiştirilmesi bu talebi karşılamanın bir yoludur.


Teknoloji


Hidroponik ve sera teknolojisi, önümüzdeki zorlukların üstesinden gelmek için iyi yerleştirilmiş yoğun bitki üretim tekniklerini içerir. Bu teknoloji, su altı üretim, aeroponik, kırsal ve kapalı bitki üretim sistemleri, dikey tarım, deniz suyu seraları ve daha pek çok yeni gıda üretim yöntemlerini içerir.Bu teknolojilerin geliştirilmesi ileri bir aşamadadır ve sistemlerin bazıları, bugün kullanılanlardan çok farklı olacak yöntemler, bitkiler ve hayvanlarla geleceğin gıda üretim taleplerini karşılamak için halihazırda tam üretime sahiptir.Mevcut gıda üretim sistemleri doğru yönde ilerlemekle birlikte, uzun vadede sürdürülemez olacaklardır. Gelecekte, tarım, sürdürülebilir ve çevre dostu bir şekilde güvenli, besleyici yiyecekler üretmek için su, enerji ve emek kullanımı açısından daha verimli olacak alternatif üretim sistemleri geliştirmelidir.




Hidroponik yetiştirme teknikleri, tarih boyunca birçok farklı medeniyet tarafından benimsenmiştir. Hidroponik yetiştirme, bitkileri suyun içinde toprak olmadan beslemek için mineral besin solüsyonları kullanır.Hidroponik bilimi, gerçek toprak kullanmadan, sebze veya meyve yetiştirme sürecini ifade eder. Hidroponik, bitkinin doğrudan su kaynağından besin almasını sağlar..



Aeroponik Sistem


Aeroponik sistemler sadece hava ve bazı besin maddeleri gerektirir. Mahsuller, havada asılı olarak, dipte su ve besin içeren bir tepsiye asılır. Kökler her birkaç dakikada besin açısından zengin suyla bulaştırılır ve besin pompasını bir zamanlayıcı kontrol eder. Kurulması ve yönetilmesi zor olduğundan, bu sistem yalnızca büyük ticari girişimler için kullanılabilir.


Damla sulama sistemi


Damla sistemi, hidroponic sistemin en yaygın kullanılan türüdür. Besin değeri yüksek su küçük tüplerle pompalanır ve dalgıç pompayı kontrol eden bir zamanlayıcı ile bitkilerin üstüne damlarlar. Bu sistem, gelişmemiş kök sistemleri olan küçük bitkiler için idealdir.


Hydroponik Teknolojisinin Faydaları


Toprak gerekli değildir

Su sistemde kalır ve tekrar kullanılabilir, böylece su tasarrufu sağlanır

Beslenme seviyeleri kontrol edilir, böylece beslenme gereksinimleri ve maliyetleri azaltılır

Kontrollü hidrofononick ortam, besin maddelerinden kaynaklanan herhangi bir kirliliğin önlenmesini sağlar

Bitkiler yüksek verimle daha sağlıklıdır

Konteyner hareketli, böylelikle haşere ve hastalıklar kolayca kontrol edilebilir

Daha kısa hasat zamanı

Hydroponik bitkiler tüketim için daha iyidir

Bitkiler, besin maddelerine doğrudan erişime sahiptir ve geniş kök sistemleri geliştirmeye ihtiyaç duymazlar.

Pestisit nedeniyle hasar yoktur



Ticari Hidrofonik Tesislerin İşletme Maliyetleri


Ticari bir sulama tesisini işletmek için arz ve hizmet maliyetleri de son derece yüksek olabilir. İşletme maliyetlerini düşürmek ve eşit oranda tutmak için, ticari seviyede otomatikleştirilmiş teknoloji çok önemlidir.Ticari hidrolojik tesisler, işletilmesi ucuz değildir. Çok sayıda masraf var , hem sabit hem de değişken. Öncelikle bir depo, seracılık veya ticari mekan gereklidir.Ticari hidroponik işlemler aynı zamanda denetleyiciler, bilgisayar sistemleri, büyük ölçekli aydınlatma armatürleri, havalandırma ve ısı geri kazanım sistemleri, sulama ve yağmur suyu hasadı gibi emek gerektirir.


İnsanlar hayatta kalmak için yiyecek, su ve yaşam alanı isterler. Bu şeyler sonsuz bollukta mevcut değildir . Hidroponik çeşitli insanlar tarafından kullanılabilir; Özel veya profesyonel bitki uzmanları , küçük ve büyük sera üreticileri, bahçecilik toplulukları, araştırma merkezleri, okullar ve çok daha fazlası.Hidroponik teknoloji değişiyor ve çoğu insanın fark edebileceğinden daha yaygın hale geldi. Hidroponik teknoloji sayesinde, iklimlere göre besin yetiştirmek ve üretmek zorunda değilsiniz. Bireylerin ve ailelerin sayısının artması, beslenme alışkanlıklarını daha fazla organik tüketim seviyesine yansıyor.. Şu anda bize sunulan teknoloji, daha fazla insanın evde ve işyerinde yiyecek üretme fırsatı bulması anlamına geliyor. Evinizde iş yerinizde terasınızda hidroponik sayesinde meyve ve sebze üretebilirsiniz..
 
Topraksız tarım dedikleri demekki bu. Gerçekten çok güzel ve faydalı bir girişim. Bu yöntemle insanlar balkonda,terasta bahçede her yerde tarım ürünü yetiştirebilir. Böyle bir sistemle yapılan üretime yakından şahit oldum. Özellikle hindistan cevizi kabuğunda domates yetiştiriciliği çok ilginç gelmişti. Bu şekilde üretilen domatesler mis gibi kokuyor . Bana göre günümüz şartları için mükemmel bir üretim şekli.
 
Geri
Üst