Histerosalpingografi (HSG) Tedavisi ilaçlı rahim tüp Filmi

Uzman SühaN

Administrator
Histerosalpingografi (HSG) Tedavisi ilaçlı rahim tüp Filmi
rahim filmi nedir,rahim filmi nasıl çekilir,rahim filmi çekilirken ağrı olurmu,rahim filmi çekildikten sonra hamile kalanlar,rahim filmi hsg hakkında bilgiler




r.jpg




Histerosalpingografi yöntemi rahimiçi, rahimağzı kanalları ve fallop tüplerin yapısal ve işlevsel özelliklerini incelemede kullanılan ilaçlı rahim tüp filmi olarak bilinen bir görüntüleme ve yöntemidir.
Bu yöntem rahim içinin görülmesini sağlayan bir sıvı yardımıyla gerçekleşir. Bu uygulama HSG daha çok rahimağzı kanalındaki bir tıkanıklık,rahim içindeki bir yapışıklıktan veya Fallop tüplerindeki bir tıkanıklıktan şüphelendiğinde uygulanır.


Bunun yanında daha farklı sorunların vuku bulduğu durumlarda da bu yöntem kullanılır. Mesela gebe kalamama durumu rahimağzı ve rahime bir müdale neticesinde ya da adet kanamalarının kesilmesi durumunda rahimağzında yaşanan bir tınanıklık veya rahim içinde vuku bulan bir yapışıklık durumunda bu yöntemlerden yararlanılabilinir.
Bunun yanında tekrarlayan durumlarda mesela birden fazla düşük yaşayan bir kadının rahiminbde doğumsal bir gelişim kusuru bulunup bulunmadığıni anlamak için kullanılır.
HSG yönteminin uygulandığı anlar vardır her zaman uygulanamaz mesela adet kanamasının tamamen bittiği bir zaman dilimi aranır ve adet döngüsünün ilk yarısında uygulanır. Böyle bir anın kollanmasının nedeni adet kanamasının rahim içinden tüplere ve buradan da karın içine dolmasının yaratacağı sorunlara engel olmak.


Rahim içinde oluşabilecek bir gebeliğe engel olmama adına bu tip yöntemler öncesinde önlemler alınır. Çünkü rahim içinde oluşabilecek bir gebelik her zaman süregelebilir.
HSG uygulaması öncesinde yapılacak olan jinekolojik değerlendirmeler sonucunda şayet pelvik enfeksiyon bulgulara rastlanırsa bu enjeksiyon tedavi edilene kadar bu yöntemin uygulanması ertelenir. Çünkü enjeksiyon varken yapılacak bir müdahale hastalığın yayılmasına neden olabilir.
HSG uygulaması ciddi bir iş olduğundan ancak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı veya Radyoloji Uzmanı tarafından uygulanabilir.
Bu tetkikler sonucunda rapor verme yetkisi ise Radyoloji Uzmanı’na aittir. Rahim ağzında yapılan müdahaleleri görüntülemek maksadıyla spekulum adı verilen bir alet kullanılır. Rahimağzının sabitlenmesi sonrasında kanül adı verilen pipet benzeri bir alet yerleştirilir. Kanül’e yerleştirilen verilen basınç kontrast madde adı verilen özel bir sıvı ile içeri verilir. Bu sıvının amacı etki ettiği yerlere beyaz bir görünüm sağlamasıdır.
Bu sıvı geçişleri röntgen filmleri alınarak tek tek incelenir ve floroskopi aleti ile bu sıvı geçişleri sürekli incelenmiş olur.
 
Ben bunu bi kaç ay once oldum. Dr içime bi sivi doldurarak ultrason yapmislardi. Ilk basta acimadi ama sonrasinda O kadar canim acidiki agladim ve bagirdim. Ama ne zaman ki dr o sivi yi icimden bosaltti rahatladim. Bes dkk sonra hic agrim kalmamisti. Ama gün boyu kanamam olmustu. Geçen hafta da asilama oldum. Inanin ultrason Simdiye kadar geçirdiğim en zor olani seydi. Ama bu sayede tuplerimden biri acildi. Alan o kadar darmis ki dr bile zor ultrason cekti.
 
Geri
Üst