Hologram ve Ekoloji

ßeLeN

Paylaşımcı Melek
Üye
Hologram ve Ekoloji
Benim dönem ödev konumdu ve belki siz Meleklere azda olsa bu yazım faydalı olabilir..

HOLOGRAM ve EKOLOJİ

209284d3a96bf1b210.jpg


Hologram Nedir?
Hologram kelimesi Yunanca sözcüklerin bileşiminden oluşur. "Holos" (Tam Görüntü) ve "Gram" (Yazılı) anlamındadır. Hologram lazer ışın dalgalarının pozitif karışımı ile oluşan üç boyutlu kayıttır. Holografinin teknik terimi "Dalga Sınırının Yeniden Yapılanması”dır.

Hologram, orijinal objenin üç boyutlu gerçek kaydı, kısaca üç boyutlu lazer fotoğrafıdır. Başka bir deyişle; 3 boyutlu görsel bilginin lazer teknolojisiyle kaydedilmesi, depolanması ve hareket efektinin kazandırılarak çok boyutlu ortama aktarılması sonucu elde edilir.
Holografide uyumlu lazer ışınının pozitif teması ile dalga sınırlarını eşleştirerek kayıt yapılır. Bu üç boyutlu kayıt kırılmış bir şablon şeklinde oluşur; bir dizi çok ince çizgi veya tek merkezli daireler halindedir. Bu kırılma, ışığı bükerek lazer ışığının orijinal kaydın dalga sınırına geri gönderir. Objenin üç boyutlu görüntüsü hologram ışık olarak yapılanır. Hologram, fizik, kimya, basım, mühendislik gibi pek çok kavramın hepsini birden içinde barındırdığı için gelişmiş ve karmaşık bir üründür. Gözlerinizin görebildiği her şeyi canlandırabilir:
Örneğin; boyut, metin vb. Genellikle, en yaygın hologram medyası etikettir. Polyester filmden üretilir, birçok yüzeye uygulanabilen kendinden yapışkanlı özelliktedir.
Görüntü, tüm hareket değişikliklerini ve alan derinliğini ifade eder. Görüntü, ortamın arkasında ya da önünde yüzüyormuş veya kayıt ortamı üzerine binmiş, iç içe geçmiş izlenimi verir.

Ekoloji Nedir?
organizmalarla, içinde yaşandıkları ortamı ve bu iki varlığa ait karşılıklı etki ve ilişkileri inceleyen bir bilim dalı.
Bu tanımlamadaki organizmalar, diğer bir deyim ile canlılar veya canlı çevre; insan, hayvan ve bitkilere ait bireyleri veya bunlardan oluşmuş toplumları ifade etmektedir. Tanımlamanın içinde geçen organizmaların içinde yaşadıkları ortam deyimi ise cansız çevre olarak da ifade edilir ve hava, su, toprak, ışık gibi faktörleri kapsar. Ekolojinin; botanik, zooloji, mikrobiyoloji, fizyoloji, bitki beslenmesi, anatomi, morfoloji, patoloji, pedeloji, jeoloji, jeomorfoloji, mineraloji, fizik, kimya, meteoroloji ve klimatoloji gibi bilim dalları ile yakın ilgisi vardır.


Çevreci”Fotoğrafçılıktan! Ekolojist Hologram dünyasına…

İki boyutta, anı resimleyen, durağan fotoğraf tekniği; bizlere veri zaman ve mekandaki çevresel bilgileri aktarıyor. Hologramik teknikte ise durum farklı;
Hologramın, fotoğraftan en büyük farkı, hologram plakasına cisimlerin görüntüsü değil, o görüntünün elde edilmesi için gerekli bilgilerin kayıt edilmiş olmasıdır. Hologram, fotoğrafı aşan üç boyutlu bir kayıt etme tekniğidir. Fotoğrafın yarısını koparıp atarsak geriye kalan diğer yarısıdır. Hologramik görüntüde ise, eksilme olmaz.

Temel tez: Her parça bütüne ilişkin tüm bilgileri içinde saklar. Tersi de aynısıdır. Bu hipotez aslında, pozitivist bilimin ana argümanı olan indirgemeli analitik yaklaşımın yetersizliğini de göstermektedir. Dolayısıyla pozitivist bilim, aslında “çevreci”dir.

Egemen pozitivist öğretiye göre; “Bütün parçaların toplamıdır” diye buyrulmuştur.! Hologramda ise,tam zıddı olarak, parça bütündür, bütün parçanın kendisindedir.(kendisidir) “Her şey bir ve aynıdır.”

Banyo edilmiş holografik filmlerdeki şekiller, resmi çekilmiş bulunan görüntüye hiç benzemezler. Mesela resmi çekilen üç boyutlu bir cisimse, hologramdaki şekil iç içe çizilmiş bir sürü daireden ibaret çok karmaşık bir hal olur. Resmi çekilen iki boyutlu bir düzlem ise; hologramda aydınlık ve karanlık şerit şekilleri gözükecektir. Hologramlar genel olarak saydam levhalardır. Bu levhanın bir tarafından resim çekilirken kullanılmış bulunan monokromatik lazer ışığı tutulur ve diğer taraftan bakılırsa cismin hayali görüntüsü üç boyutlu hale gelir. Hologram plakasından bir parça bile kopsa, görüntüde eksilme olmaz. Her parçadan aynı görüntü elde edilir.

Dolayısıyla, Ekolojiyi algılama ve ekosistemler içindeki karşılıklı etkileşiminin üç boyutlu görüntüsünü elde etme de Hologram teorisi ile Ekoloji arasında bir ilişki vardır.

İki boyutlu çevre(bilim) cilik yapanların, üçüncü boyutta ekolojik yıkımlara neden olmasının nedeni aslında; epistemolojik ve ontolojik “bütüncü” olmayan bu gerekçeden kaynaklıdır. Ekolojide “farkındalık sürekliliği” (sürdürülebilirlik değil!) döngüseldir ve devingendir.

Tüm mesele, bilimin bu dalga frekansına girebilecek yöntemi yakalaması ve aynen holografik levhaya gönderilen bir lazer ışını gibi üç boyutlu görüntü elde etmesidir. Bilinç katmanını kullanarak ana planın okunması ve kendisini sibernetik uyumlaştırmasıdır. Bu tür bir “ekolojik bilgi”; her an ve her yerdedir. Kozmik hafızaya kayıtlıdır.

Yakın gelecekte örneğin bir gölden alınan bir bardak suyun hologramik analizi ile; bağlı bulunduğu ekosistem bütününde, depremsellik, bitki örtüsü, fauna değişimi, kirlilik miktarı ve hatta Çevre Bakanının eğitim düzeyine kadar her türlü ayrıntılı bilgi elde edilebilecektir.

İnsanın aklına şu soru geliyor?

İndirgemeci pozitivist bilimin şip-şakladığı çevreci fotoğraflar artık sararmaya başladı ise, bizlere bütünü(parçayı) olduğu gibi gösterecek “Ekolojist bilim paradigması”, insanoğlu için bir (Ekolojizm) devrim değil de nedir?

İşte, Ekoloji kuramı ve Hologram teorisi….. Geleceğin iki anahtar kavramı..!!

“Çevre(bilim)cilikten” azade!!…pozitivist bilimden ziyade,

Ekolojist kuantum teknolojilerine doğru,

Bütüncülüğü yakalarken,

Evreni daha iyi algılarken, anlarken… Ve anlatırken.

Alıntıdır.
Tahir Çalgüner

Gazi Ün. Ögrt.El.
 
Geri
Üst