Hormonları dengelemek için nasıl beslenmeliyiz ?

Uzman SühaN

Administrator
Hormonları dengelemek için nasıl beslenmeliyiz ?
Hormonlar vücudumuzda büyüme ve gelişme, libido ve üreme fonksiyonu, metabolizma ve ruh halini düzenleyen biyokimyasallar grubudur. Bu kimyasal haberciler dengesizleştiğinde, bütün bir sağlık problemi yaşıyoruz. Bu dengesizlik, sinirlilik, kötü sindirim, yorgunluk ve kilo alma gibi hafif belirtiler gösterebilir bunlardan çoğu genellikle başka nedenlere atfedilir. Ve zaman içinde tedavi edilmemesi, ciddi sonuçlar doğurabilir. Herhangi bir hormonal dengesizlikten muzdaripseniz ve hormon seviyenizi doğal yollarla tekrar yolunuza sokmak istiyorsanız, bu makale size yardımcı olacaktır.




hormon dengesizliği.png







Hormonlar vücudunuzun kimyasal habercileridir. Kan dolaşımında dokulara ve organlara giderler. Zaman içinde yavaş yavaş çalışırlar ve metabolizma, cinsel işlev, üreme, ruh hali ve çok daha fazlası dahil olmak üzere birçok farklı süreci etkilerler.Özel hücre grupları olan endokrin bezleri hormon üretir. Majör endokrin bezler hipofiz, epifiz, timus, tiroid, adrenal bezler ve pankreastır. Ek olarak, erkekler testislerinde hormon üretirler ve kadınlar yumurtalıklarında üretirler.Endokrin sistemi, muhtemelen asla tam olarak anlayamayacağımız karmaşık bir sistemdir.




Hormonlar da dahil olmak üzere çeşitli bezlerde üretilir.


Üreme organları

Epifiz bezi

Pankreas

Tiroid

Hipofiz ve

Böbreküstü bezleri



Tüm bu bezler metabolizmanızı, uyku döngüsünü, enerji üretimini düzenler.Hormonlarınızın her birinin yapması gereken kendine özgü bir işi vardır, ancak her hormon kendi görevlerini yerine getirmek için diğer hormonlardan iletilen bilgilere bağlıdır.Kadınların yüzde 80'inin bir çeşit hormonal dengesizlikle mücadele ettiği tahmin edilmektedir . Mesela, hamileyseniz, hormon seviyeleriniz yükselir. Aynı durum menopozda veya döneminizden önce gerçekleşir. Erkekler de hormonal bozukluklar geliştirebilir.Bu sağlık durumları genetikten zayıf yeme ve strese kadar çeşitli nedenlere sahiptir. Uyku yoksunluğu, örneğin, testosteronu düşürür ve kortizol seviyelerini yükseltir.Erkek hormonu olan testosteron, metabolizma, vücut kompozisyonu ve kas büyümesinde önemli bir rol oynar. Vücudunuz bunu yeterince üretmediğinde, kas kaybedebilir, kilo alabilir ve genel olarak daha zayıf hissedebilirsiniz. Testosteron eksikliği de depresyon, ateş basması, kemik kütlesinin azalması ve erektil disfonksiyon ile ilişkilidir.



Stres hormonu olan kortizol, stresli, endişeli veya uykusuz kaldığınızda ortaya çıkar. Uzun süre yüksek kaldığında vücudunuzdaki diğer hormonları etkiler. Ayrıca Cushing sendromuna, klinik depresyona, bilişsel güçlüklere, tekrarlayan enfeksiyonlara, baş ağrılarına ve zayıf libidoya yol açabilir.Yüksek kortizol seviyeleri bağırsak florasını da etkileyerek sindirim sıkıntısına neden olur. Dahası, serotonin üretimini bastırırlar, sizi karamsar ve depresif bırakır.Hormonal dengesizlikler yetersiz beslenmeye bağlı olabilir. Hormonal bozuklukların diğer olası nedenleri arasında obezite, menopoz, hamilelik ve insülin direnci gibi belirli durumlar yer alır. Bu faktörler üzerinde tam kontrolünüz olmasa bile, hormonal dengesizlikleri önleyebilir ve yönetebilirsiniz.Gördüğünüz gibi, hormonal dengesizlikler fiziksel ve psikolojik belirtilere neden olur. Çoğu kez, yanlış teşhis veya göz ardı edilir.Örneğin, yorgun ve halsizseniz, stresi veya zayıf uykuyu suçlayabilirsiniz. Ancak, bu belirtiler düşük testosteron seviyelerini veya östrojen baskınlığını gösterebilir.






Hormonal Dengesizlik Nedir?



Hormonlar, vücudun metabolizma ve yeniden üretim gibi birçok ana süreci kontrol etmekten sorumlu kimyasal habercileridir. Endokrin bezleri tarafından üretilirler. Bu bezler çok fazla veya çok az hormon ürettiklerinde, vücutta hormonal dengesizliğe yol açar.



Hormonal Dengesizliğin Belirtileri



Hormonal dengesizlik hormonların veya bezlerin düzgün çalışmadığına bağlı olarak geniş bir belirti ve semptomlarla karakterizedir.Hormonal dengesizliğin belirtileri genellikle kadınlar, erkekler ve çocuklar için farklıdır.Hem erkek hem de kadınlarda görülen bazı belirti ve bulgular şunlardır:

yorgunluk

Kilo almak

Soğuğa veya sıcağa karşı artan hassasiyet

Kabızlık veya ishal

Kabarık yüz veya kuru cilt

Açıklanamayan ve ani kilo kaybı

Kilo kaybı

Zayıflamış kaslar

Artan susama ve sık idrara çıkma

Eklemlerde ağrı veya sertlik

İncelen ve kırılgan saçlar

Depresyon
Azalmış libido
kaygı
kısırlık
Terlemek
Bulanık görüş

Hormonal dengesizlik genellikle çok çeşitli tıbbi durumlar ve sağlık faktörleri tarafından tetiklenir. Aşağıda tartışıldığı gibidir.



Hormonal dengesizliğin yaygın nedenleri şunlardır:



Diyabet

Hipotiroidi

Hipertiroidi

Hipogonadizm

tiroidit

Hormon tedavisi

tümörler

Bazı ilaçlar

Stres

Yeme bozuklukları

Yaralanma veya travma

Kanser tedavileri

Menopoz

Gebelik

Emzirme

PCOS (Polikistik Over Sendromu)

Doğum kontrol hapları

Birincil yumurtalık yetmezliği



Burada değinilen belirtilerden herhangi birini veya çoğunu yaşıyorsanız hormonal dengesizliği neyin tetikleyeceğini anlamak için mutlaka hekime görünün.Ve bu sorunu tedavi etmek için doğal seçenekler arayanlar arasındaysanız, okumaya devam edin.Hormonal dengesizlikle mücadele etmek için günlük diyetinize aşağıdaki yiyecekleri, bitkileri ve ekleri dahil etmelisiniz.



Hindistan cevizi yağı sağlığınız için son derece faydalı olan orta zincirli yağ asitleri içerir. Bu yağ asitleri, hormonal dengesizliğe bağlı olarak vücudunuzdaki inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur . Hindistan cevizi yağı da genel sağlığınız için harikadır, çünkü metabolizmanızı hızlandırıp stres ve kaygıyı azaltarak kilo vermenize yardımcı olur.



Çoğu bireyin vücutlarının tek başlarına yiyeceklerden istedikleri her şeyi alması mümkün değildir. Neyse ki, aksi takdirde sağlıklı bir diyette herhangi bir boşluğu doldurmak için takviyeler vardır. Hormon dengesini arttırmak için vücudunuza bir magnezyum takviyesi vermeniz gerekebilir. Uzun süreli sağlık faydaları listesinde, magnezyum hormon regülasyonu için üç büyük boyna sahiptir. Her şeyden önce magnezyum bedeninize ribonükleik asit (RNA) ve hayatın yapı taşları olan deoksiribonükleik asit (DNA) sentezinde yardımcı olur. Magnezyum ayrıca sindirim sisteminizin sağlıklı hormonların üretimi için gerekli olan protein ve yağları emmesine yardımcı olur. Son olarak, magnezyum serotonin üretiminin bir öncüsüdür


Yüksek antioksidan seviyeleri nedeniyle çemen otu serbest radikalleri temizler ve yaşlanma sürecini geciktirir. Ek olarak, iltihapla savaşır ve ağrıyı hafifletir. Kadınlar süt desteğini artırmak , sıcak basmalardan kurtulmak ve menstrual krampları kolaylaştırmak için bu takviyeyi alabilirler.Çemen östrojen ve testosteron seviyelerini dengeleyen birkaç doğal ilaçtan biridir. Menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğu , kolesterol seviyelerini azalttığı ve egzersiz performansını artırdığı için hem erkekler hem de kadınlar tarafından kullanılabilir .



Avokado zengin bir tekli doymamış, çoklu doymamış ve doymuş yağ asitleri kaynağıdır. Bu yağ asitleri, hormonal dengesizliğin tedavisine yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir Avokadoların düzenli olarak alınması kalp sağlığını geliştirir ve aynı zamanda iyi bir sağlık için gerekli olan yeterli miktarda lif ve besin temin eder.

Yoğurt, bağırsak astarını onarmaya ve hormonlarınızı dengelemeye yardımcı olabilecek zengin bir probiyotik kaynağıdır. Probiyotikler vücudunuzun düzgün çalışması gereken sağlıklı bakterilerdir. Bu bakterilerdeki bir eksiklik, hormonal dengesizliğe yol açabilen sindirim problemlerine ve inflamasyona yol açabilir.

Omega-3 yağ asitlerinin antienflamatuvar yapısı, hormon seviyenizi dengede tutarak harikalar yaratabilir . Bu yağ asitleri sadece hormonal dengesizliğin neden olduğu iltihabı azaltmakla kalmaz, aynı zamanda stres ve anksiyeteyi hafifletir.

D vitamini vücudunuzda bir hormon olan diğer önemli bir besindir. Sadece inflamasyonu azaltır ve hormonlarınızı dengeler, aynı zamanda genel bağışıklığınızı artırır . D vitamini kanda bulunan bir taşıyıcı proteine bağlanır ve daha sonra dolaşım sistemi boyunca DNA / RNA üretimi, bağışıklık ve benzeri temel işlevleri düzenleyen çeşitli organlara (beyin, kalp, üreme organları, bağırsaklar, kemikler, böbrekler vb.) Geçer.

Plastiklerde, ev temizleyicilerinde ve böcek ilaçlarında bulunan toksinler, vücudunuzun düzgün çalışması için gereken sağlıklı hormon fonksiyonunu engelleyebilir.Ayrıca, sadece organik meyve ve sebze tüketmeye çalışın. Aynı şekilde, amonyak ve çamaşır suyu gibi kimyasalları tamamen doğal ev temizleyicileriyle değiştirin


Bu, birçok insan için takip edilmesi zor bir tavsiye gibi gelebilir, ancak kan akışında çok fazla kafein mevcut bir endokrin dengesizliğini şiddetlendirebilir. Kafeini tamamen diyetinizden uzaklaştırmaya istekli değilseniz, en azından kesmeye çalışın.



Adaçayı yağı, östrojen gibi hormonları dengelemeye yardımcı olabilecek fitoöstrojenleri içerir. Ayrıca adet döngüsünü düzenlemeye ve anksiyete ve depresyonla mücadeleye yardımcı olabilir.


Hormonal bezlerinizin sağlıklı çalışması için sağlıklı bir bağırsak çok önemlidir. Rezene yağının düzenli kullanımı bağırsak sağlığınızı ve sindiriminizi artırabilir ve bağırsaklarınızdaki iltihaplanmayı azaltabilir . Bu da hormonal dengesizliğin tedavisine yardımcı olur.Lavanta esansiyel yağı, hoş aroması ile sizi sakinleştirip yatıştırır. Hormonal dengesizliğin semptomları olan uykuyu, stres ve anksiyeteyi tedavi edebilir ve tedavi edebilir .Kekik yağı, progesteron üretimini arttırdığı ve kısırlık, PCOS, stres, saç dökülmesi ve uykusuzluk gibi hormonal dengesizlik semptomlarının tedavisine yardımcı olduğu bilinmektedir.


Basit egzersizlerin bile hormonal dengesizlikle mücadelede faydalı olduğunu biliyormusunuz ? Doğada yürüyüş yapmak stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Sadece genel sağlığınız için değil, aynı zamanda hormon seviyenizi kontrol altında tutar.Kuvvet antrenmanı kortizol seviyenizi kontrol altında tutabilir ve kas yapmanıza yardımcı olabilir. Bu da hormonal problemleriniz üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.


Zararlı kimyasallar içeren herhangi bir şey kullanmaktan kaçının. Bu, kozmetik ve vücut bakım ürünlerinizi içerir. Sodyum loril sülfat, parabenler, DEA ve propilen glikol gibi potansiyel olarak zararlı kimyasallar içeren ürünler kullanmayın. Ayrıca, herhangi bir ilacın veya doğum kontrol haplarının sağlığınıza ve hormonlarınıza olan etkilerini de iyi bilmelisiniz.
 
Hormonlar vücudumuzun işleyişi için önemlidir. Bir dengesizlik bir çok sağlık problemine neden olabilir. Bir dönem bende tiroid problemi vardı hem psikolojim hemde genel sağlığım saçımdan tırnağıma kadar olumsuz etkilendi. İlaç tedavisi aldım bunun yanında bitkiler kürler kullandım. En önemlisi her sabah aç karnına dere otu tükettim. Dere otu tiroid hormonumu dengeledi.
 
Geri
Üst