Hurma dan yapılan çeşit çeşit tatlılar

Uzman SühaN

Administrator
Hurma dan yapılan çeşit çeşit tatlılar
Besleyici ve doyurucu özelliklerinin yanın da sağlığımız açısından da sayısız yararları olan hurma ,iftar sofralarımızın olmazsa olmazı.O kadar vitamin ve minareli bünyesinde taşıyorki bir insanın sadece hurma ve su tüketerek yaşamını sürdürmesi mümkün.Yapılan araştırmalar hurmanın sayısız faydalarını gözler önüne seriyor.Hurmanın faydalarına daha önceki yazılarımızda değinmiştik.Zira konularımızı incelemdiyseniz şayet ;Ramazanın yıldızı hurmanın faydaları ve Çocuk sahibi olmak isteyenler hurma yesin adlı konularımza göz atmanızı tavsiye ediyoruz.


Ramazan dolayısı ile pazarlarda marketlerde hurmanın bolluğunu yaşıyoruz.İftar sofralarını süsleyen tüketilmesi sünnet olan hurmanın birbirinden lezzetli tatlı çeşitleri var.Malum iftar sonrası hepimizn canı tatlı istiyor .Hamur işi tatlılar havaların sıcak olmasından ötürü dokunabiliyor ve ayrıca kalorisi yüksek şerbetli tatlılar istenmeyen kilolara yol açabiliyor.Bizde düşündükki hem besleyici hemde vücut için sağlıklıvitamin,mineral barındırıan hurmadan tatlı menüleri sizlere sunalım.Her biri diğerinden leziz olan hurmadan tatlılarımızı sizlerle paylaşıyoruz.Sizinde hurmadan tatlı tarifleriniz var ise bizlerle bu başlık altından paylaşabilirsiniz.Bu tariflerin için yumurtalı hurma da var .Sahurda bunu tüketerek gün boyu tokluk yaşayabilirsiniz.İşte daha önce duymadığınız pratik hurmalı tariflerimiz..



hurmadan tatlılar.jpg







Pratik Bir Tatlı: Tereyağlı Hurma Kavurması

Bu tatlı yumuşak hurmalardan yapılır. Önce hurmanın çekirdekleri çıkarılır. Hurmalar bir tavaya konur yeteri kadar tereyağı ilave edilir. Tavada tereyağı hurmalara yedirilmek üzere 5-6 dakika karıştırılır. Koyu bir macun haline gelir. Sıcak olarak servis yapılır. Bu macun ekmekle yenirse daha leziz olur. Iyice olgunlaşmış taze hurma da bu tatlının yapımında kullanılabilir.


Sütlü Hurma Tatlısı:
Yukarıda verdiğimiz tarif hazır olunca çok az süt ilave edilerek biraz daha karıştırılır. Macun kıvamına getirilir. Sıcak olarak servis yapılır.


Yumurtalı Hurma Kavurması:
Yine ilk tarifimizi hazırlıyoruz. Yani yumuşak ve çekirdeği çıkarılmış hurmalarımızı tereyağıyla kavurarak macun haline getiriyoruz; hazır olunca da üzerine ihtiyaca göre yumurta kırıp servis yapıyoruz.


Hurma Kurabiyesi (Maamoul):
Çekirdeklerini çıkardığımız yumuşak hurmaları tereyağında kavuruyoruz. Un kurabiyesi olarak hazırlanan kurabiye hamurumuzun içine biraz hurmadan koyarak kurabiyenin ağzını kapatıyoruz. Üzerini çatalla veya başka bir şeyle süsleyerek tepsiye dizilen kurabiyeleri fırında pişiriyoruz. Içi hurma ezmesi dolu kurabiyeye Araplar mamul derler. Kurabiye kalıpları varsa kalıba konarak muhtelif şekiller verilebilir.



Susamlı veya Hindistan Cevizli Hurma Bilyeleri:

Önce hurmalarımızın çekirdeklerini çıkarıyoruz. Sonra bu hurmaları ya makinede çekiyoruz veya havanda iyice eziyoruz. Macun haline gelen hurmalarımızı bilye haline getiriyoruz. Bu bilyeleri susam dolu tabağın içine batırıyoruz. Susam kavrulabilir, sade de olabilir. Hazırlanan bilyeler aynı zamanda Hindistan cevizine de batırılarak farklı bir tat elde edilebilir. Bu bilyelerin içine arzuya göre fındık fıstık da konabilir. Hurmadan daha başka tatlılar da yapılır. Hurmalı kek, hurmalı ekmek, hurmalı tost gibi. Piyasada hurmalı bisküvi çeşitleri de mevcuttur.


Hurma Dolması Tatlısı

Malzemeler
24 adet Medine hurması
1 kase lor peyniri
2 çorba kaşığı toz şeker
2 limon kabuğu rendesi
24 adet kabuğu soyulmuş badem


Başlangıç olarak bir süzgece peçete serip, lor peynirinin suyunu bırakması için serin bir yerde 2 saat dinlendirin. Hurmaların üzerini keskin bir bıçakla uzunlamasına çizip, çekirdeklerini çıkarın. Servis tabağına dizdiğiniz hurmaların içine, süzülmüş lor peyniri, rendelenmiş limon kabuğu ve şekeri çırparak hazırladığınız kremayı doldurun. Hurmaların üzerini birer adet ayıklanmış badem ile süsleyip, servis yapın.
Afiyet olsun.
Kaynak:hurma.com
 
Bir yakınımız hacdan hurma ezmesi getirmişti. Bende anneciğime verdim.Muhteşem bir kurabiye yaptı .Hurmanın faydası bir yana lezzeti bir yana .Severek tükettiğim besinlerden biri.
 
Geri
Üst