Hz muhammedin beslenmesini örnek alalım

Uzman SühaN

Administrator
Hz muhammedin beslenmesini örnek alalım
Hz. Muhammed (S.a.v) beslenmesine asla tek bir besine bağlı kalmazdı. Çünkü bunun vücuda zarar vereceğini, sindirim sistemini harap edeceğini bilirdi. Ölçülü biçimde, helal ve temiz yiyecekleri tüketirdi. Bu size, şimdinin tek besine dayalı karabuğday diyeti, lahana diyeti, patates diyet gibi listelerin ne kadar zararlı olduğunu kanıtlıyor, değil mi?

Hz. Muhammed’ı örnek alın: Doğadaki tüm helal, temiz ve faydalı besinlerden ölçülü miktarda yeyin.
Ölçülü hareket ederdi

Peygamber efendimiz, beslenmesinde nefsine ve iradesine özen gösterir, kendini dinlerdi. Canının istemediği hiçbir besini zorla yemez veya hiçbir besine aşırı düşkün olmazdı. Severek tükettiği hurma, balık, sirke gibi besinler vardı ama bunlara bağımlı değildi. Çünkü aşırı istekle veya isteksiz yenen yiyeceklerin, vücuda zararlı olduğunu iyi bilirdi.







10.jpeg




Hz. Muhammed’ı örnek alın: Eğer istemiyorsanız, yemeyin. Çok istiyorsanız, örneğin tatlı krizine giriyorsanız, asla onu yemeyin, nefsinize teslim olmayın; bu şeytanın isteğidir çünkü.

Yemeklere kusur bulmazdı

Peygamber efendimiz, önüne gelen hiçbir yemeğe kusur bulmaz, tövbe ederek söylüyoruz ‘iğrenç, berbat, çok kötü’ demezdi çünkü her birinin Allah’ın lütfederek yarattığını bilir saygı duyardı. Ancak, eğer lezzet olarak ona uygun olmadığını düşünüyorsa, Rabbine şükrederek ve mazur görmesini dileyerek onu yemezdi. Eğer hoşlanarak yediği bir besin varsa, örneğin sirke varsa yine şükrederek yerdi.

Hz. Muhammed’ı örnek alın: Allah’ın verdiği nimetlerin kıymetini bilin, çirkin yakıştırmalar yapmayın.

Koyun etini tercih ederdi

Hz. Muhammed, kırmızı eti severek ama dengeli bir biçimde tüketirdi, bunlar arasında en çok koyun etini tercih ederdi. Çünkü, koyun etinin sindirimi kolay, vücuda faydası yüksektir. Ancak, bu etleri kesinlikle kızartma yemez, haşlama veya yağsız pişirilmesini isterdi.

Hz. Muhammed’ı örnek alın: Haşlama veya ızgara pişmiş kırmızı et tüketin ama ölçüsünü bilin.
Sağlığı için bal yerdi

Peygamber efendimiz, vücudunun sağlık ve direnci için bal yemeyi severdi, özellikle ciğer ve organlar için faydalı olduğunu etrafına bildirirdi. Elbette o zamanlar, tamamen doğal ve katkısız ballar vardı, şimdiki gibi glukoz şurubu eklenmiş zararlı ballar yoktu ama yine de iyi ararsanız, özellikle köylerde bal bulabilirsiniz.

Hz. Muhammed’ı örnek alın: Günlük en fazla 1 tatlı kaşığı olmak üzere bal tüketin.Sirkeye değer verirdi

Hz. Muhammed, besinler arasında sirkeye en çok değer verirdi. Bu konuda, “Sirke, ne güzel katıktır.” buyururdu. Biliyorsunuz, biz de sık sık sağlıklı beslenme, kilo verme hatta güzel saç ve cilt için sirkeli tarifler öneriyoruz. Örneğin, sirkeli sarımsak kürüyle şimdiye kadar binlerce takipçimiz kilo verdi.

Hz. Muhammed’ı örnek alın: Sirkeyi, hayatınızın vazgeçilmez parçalarından biri yapın. Elma sirkesinin zayıflamaya faydalarından yararlanın.

Tatlı olarak hurma ve karpuz yerdi

Peygamber efendimizin yaşadığı dönemde de şerbetli, hamurlu tatlılar vardı ancak o, tatlı olarak hurma ve karpuz tercih ederdi. Çünkü, özellikle hurmanın vücut sağlığı için kuvvetlendirici olduğunu bilirdi. Karpuz ise, yoğun su içermesiyle hem insanın su ihtiyacını karşılar hem ödem söktürmeye yardımcı olurdu.

Hz. Muhammed’ı örnek alın: Sadece Ramazan’da değil, yılın her ayında hurma yemeye özen gösterin.
 
Geri
Üst