İçki içenin kırk gün ibadeti kabul olmaz mı ?

  • Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
İçki içenin kırk gün ibadeti kabul olmaz mı ?
İçki insan zihnini bulandıran içinde etanol içeren bir içecektir. Maddi ve manevi olarak kişiyi zarar uğratır. Kişinin yaşamını olumsuz etkilediği gibi toplumun yapısını da olumsuz etkilemektedir.


İçkinin en çok zarar verdiği organ beyindir. İçkiden etkilenen beyin, sağlıklı düşünemez, doğru hareket edemez. İçki zamanla beynin hücrelerini yavaş yavaş öldürür ve beynin küçülmesine yol açar. İçki içen kişiler de uykusuzluk, göz problemleri ülser, kanser, karaciğer, akciğer hastalıkları yaygın olarak görülür. Kısaca içki faideli bir şey değildir. İçkinin sağlık açsından zararlarına kısa da olsa değindik. Fakat içkinin saydıklarımızın dışında da birçok olumsuz etkileri bulunmaktadır. Biz içki konusunu dini açıdan ele alıp değerlendireceğiz.


içliliyken dua.jpg




Allah-u Teâlâ hiç bir yasağı boşuna koymamıştır. Haram kıldığı yasak koyduğu şeylerin çoğu insan sağlığını olumsuz etkileyen, vücuda zarar veren şeylerdir. Yüce Allah içkinin haram olduğuna dair kesin hüküm vermiştir.


İçkili iken namaz kılınır mı?


İçkili iken namaz kılınmaz. Sarhoşken namaz kılmak haramdır. Lakin içki içen kişinin sarhoşluk hali geçince namaz kılmasında mahsur yoktur, bilakis namazlarını kılması gerekir. (Sarhoşken namaz kılanın namazı sahih olsa da sevabı olmaz. Namazı kabul olmaz demiyoruz. Sadece namazdan hâsıl olacak sevaba kişi kavuşamaz. Kişi ne olursa olsun Allahtan ümidini kesmemeli rahmetinden şüphe duymamalı, namazına devam etmelidir.)


İçki içen kâfir midir?


İçki içen kâfir değildir. Sadece kâmil Müslüman değillerdir, imanları zayıftır. Günah işlemek ile imansız olmak ayrı şeylerdir. Bir Müslümanın günahı ne kadar büyük olursa olsun bir günahı işledi diye kâfir olmaz. Günah işleyen Müslümana kâfir denmez. Günahında ısrar edenin kalbi kararır ve küfre sürüklenebilir buda onun imanını zayıflatabilir.


İçki içenin kırk gün namazı kabul olmaz mı?

İbadet etmek imanın parçası değildir fakat ibadet etmek imanın kemalini çoğaltır. İçkili iken namaz kılınmayacağını daha önce belirtmiştik. Lakin içki içen birinin kırk gün namaz kılamayacağı hakkın da bir ayet yoktur. Manevi lezzet kaybolur sadece. Gerek içki içmek olsun, gerekse diğer büyük günahları işlemek olsun; Bunları yapan kişinin sadece ibadetlerinin sevabı azalır. Kişi günah işledi diye ibadet edemez diye bir hüküm yoktur. Bilakis kişinin Allaha ibadet etmesi dua etmesi tevbe etmesi yardım dilemesi gerekir.. Zaten kişinin günah işledikten sonra ibadete yönelmesi onun pişmanlığını gösterir.

İçki içen biri ertesi gün ayıldıktan sonra cumaya gitmesin mi?


Kişinin içki içmesi haram cumaya gitmesi farzdır. Böyle kişilere senin ibadetlerin kabul olmaz demek büyük yanlıştır. Bu hadise dikkat! Allah’ın rahmetinden ümit kestirip dinden nefret ettirenlere Allah lanet etsin! Kolaylaştırın, güçleştirmeyin. Yüce Allah kulumun günahı ne kadar büyük olursa olsun, günahı göklere kadar yükselse bile benden ümidini kesmeyip af dilerse affederim diye buyurmuştur.

Bazı insanlar Allah’ın adına konuşup hüküm vermekte Yaratanın rahmetini es geçmektedir. Yüce Allah’ın affetmediği hiç bir günah yoktur. Yeter ki kulu tevbe etsin. Her müminin Havf ve Reca korku ve ümit arasında olması gerekir. Allah (c.c) Rahman ve Rahimdir. O, merhamet edicilerin en merhametlisidir. Allah’ın rahmeti üzerimize olsun selam ve dua ile.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba hocam, Cennette 4 ırmağın olduğunu biliyoruz. Bu ırmaklardan birinden süt,birinden bal,birinden su ve birinden şarap aktığı söyleniyor. Dinimizde içki içmek haramdır. Cenetteki şarapta Alkol varmı acaba ?
 
cennet nimetlerinin hiç birisinde Dünyada haram olan şeyler bulunmaz. bize haram kılınan her şey bize zarar verdiği için Hz. Allah onları haram kılmıştır. Zararlı bir şeyin Cennette bulunması tasavvur edilemez. Şarap konusuna gelince, Şarap Arapça şeribe fiilinin masdarı yani köküdür. Şarap içmek demektir. meşrubat kelimesi dahi bu masdardan türemiştir. bahsi geçen Şarap ırmağında akan şarap da kötülük bakımından zararsız ve bildiğimiz şarap değildir. cennete has ve Rabbimizin Cennetini kazanan kuluna ikramı olan bir içecek türüdür. Dünyada haram kılınan cennet de nasıl helal ve ikram edilen bir içecek olabilir. Bu konuyu önümüzdeki günlerde inşallah detaylı şekilde ele alacağız
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hocam cevap için teşekkür ederim. Bir sorum daha var. Eşim alkol alıyor ve ertesi gün abdest alıp kuran okuyor. Bunun bir sakıncası varmı?
 
Ben bazı şeylerin Allah ile kul arasın da olduğuna inananlardanım. içki içenin kırk gün ibadetinin kabul olmadığını duymuş ve bu konuda bende ufaktan bir araştırma yapmıştım fakat tam anlamı ile böyle bir ayet yok eski zamanlar da içki serbestmiş fakat cahiliye döneminde içki içip sapıtanlar çok fazla olduğu için içki o dönemde yasaklanmış. sonuçta içki içipte gerektiğinde namaz kılıp kuran okuyan oruç tutan kişinin ibadetini insanların yargılamasını hoş görmüyorum dediğim gibi bunu ancak Allah bilir niyet önemlidir Allah katında kimin kimden daha üstün olacağına ancak yaradan karar verir
 
Geri
Üst