İdrar yaparken yanmam var nedeni nedir?

Uzman SühaN

Administrator
İdrar yaparken yanmam var nedeni nedir?
İdrar yaparken yanma, şeklinde ortaya çıkan idrar yollarındaki iltihaplanma olan sistit, kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. İhmal edildiğinde kronikleşen, böbrekler ve mesanede kalıcı hasarlara yol açabilen bir sorundur.Kadınlar anatomik yapısal farlılıklar nedeniyle, erkeklere göre bu rahatsızlığa daha fazla yakalanır. Çünkü üretra kadınlarda daha kısadır. Araştırmalara göre her beş kadından biri, yaşamında bir kez olsun sistit olmaktadır.

Sistit sebepleri nedir?

Normal olarak bakteriler, anüs bölgesinde ve üreme organlarında yaşarlar. Bazı hallerde bakteriler alt idrar yollarını aşıp, mesaneye kadar ulaşır. Mesaneye yerleşmiş olan bakteriler, idrar ile dışarıya atılır. Fakat mesaneye fazla sayıda bakterinin ulaşması halinde, bu şekilde atılarak temizlenemezler. İlerde böbreklerde iltihaplanmaya kadar sebep olabilirler. Genital temizliğin az olması halinde, cinsel birleşmelerde, idrarı uzun süre tutma halinde, idrar yollarının kısalmasına neden olan hastalıklarda ve menopoz dönemindeki östrojen seviyesindeki düşmeler nedeniyle oluşabilir. Çok nadir durumlarda sistite sebep olan bakteriler, böbrekler ve idrar yolu aracığıyla yukarıdan aşağıya doğru gelerek ya da yakın dokularda oluşan enfeksiyonlarda lenf kanalları yoluyla mesane bölgesine ulaşır. Sistite sebep olan bakterilerin içinde, en sık rastlanan escherichia coli mikroorganizmasıdır. Kadınlarda hamilelik dönemi, şeker hastalığı olanlar, yaşlılık ve mesanenin tam olarak boşaltılamaması da sistit sebepleri arasında sayılabilir.Sistit belirtileri nedir?




3.jpg







İdrar yaparken yanma ve sızlama hissedilmesi.
Çok sık idrara çıkmak.
Hissedilen ağrının kasık bölgesine ve makata kadar yayılması.
Ateş ve terleme olması.
Yorgunluk hissetmek.
Kusma ve bulantı şikayetleri.
İdrarın kötü kokulu olması ve bulanık olması.
Cinsel ilişki sırasında ağrı duyulması.
Sistit tanısı nasıl konur?

Hastanın şikayetleri ve yapılacak testler yardımıyla, rahatlıkla teşhis konulmaktadır. Kişiye idrar analizi, üretra ve mesanenin bir alet yardımıyla gözlenmesi, damar içi röntgen çekilmesi ile kesin tanı konulmaktadır. Bu tetkiklerin yapılması enfeksiyona neden olan faktörlerin belirlenmesine yardımcı olur. Bakterinin tanımlanması için, idrar kültürü yapılabilir. Bu rahatsızlık erken ve uygun şekilde tedavi edildiğinde, kolaylıkla geçecektir. Tedavi edilmediğinde, kronikleşerek hastayı zayıf bir hale getirir.

Sistit tedavisi nasıl yapılır?

Bu rahatsızlık kısa süreli antibiyotik tedavisi uygulanarak, tedavi edilebilir. Tedaviden önce alınan idrar kültürüne dayanarak, uygun ve etkili antibiyotikler kullanılmalıdır. Hastalık kronik bir hale geldiyse, tedavi süresi daha uzun olabilir.

Sistitten korunma yolları nedir?
Tuvalette temizliğin önden arkaya doğru yapılması gerekir. Bu vajinal ve rektal bölgelerin bakterilerden uzak tutulmasına ve idrar yollarına bakterilerin girmesine engel olur.
İdrarın sıkça yapılması, tutulmaması gerekir. Bu şekilde mesanede olan bakteriler dışarıya atılabilir.
Cinsel ilişki sonrasında, on dakika içinde idrar yapılmalıdır.
Cinsel ilişkide kayganlığın sağlanması, üretranın zarar görmesini engelleyecektir.
Gün içinde yeterince sıvı alınmalıdır. Bu bakterilerin idrarla atılmasına yardımcı olacaktır.
Alkol, çay ve kahve gibi içecekleri az içmelisiniz. Bunların mesanede irrite etkileri olabilir.
Genital bölgenin nemli kalmamasına dikkat edilmelidir. İç çamaşırı seçiminde naylon ve sıkı olanlar tercih edilmemelidir. İç çamaşırlarının her gün değiştirilmesi ve pamuklu olanların tercih edilmesi gerekir.
Menopoz sonrasında östrojen kremleri kullanılmalıdır.
Yaz döneminde kirli ve kalabalık havuzlara girmekten kaçınılmalıdır.
 
Geri
Üst