İdrar yolu enfeksiyonu nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
İdrar yolu enfeksiyonu nedenleri ve tedavisi
İdrar yolu enfeksiyonunun en sık görülen belirtisi idrar geçişinde ağrılı, yanan bir sansasyon; genellikle doktor tarafından reçete edilen antibiyotiklerle başarıyla tedavi edilirler. İdrar yolu enfeksiyonları, özellikle kadınlar ve çocuklar arasında oldukça yaygındır. Bir kadının vücudu, uyum sağladığı ve ömrü boyunca değiştiği için çok şeyle uğraşıyor. Menstrüasyon, gebelik, doğum ve nihai menopozla ilgili durumlar ve sıkıntıların yanı sıra, karşılaşacağınız diğer yaşam tehditleri üriner sistem infeksiyonları ya da İYE lerdir. Adından da anlaşılacağı gibi, bir idrar yolu enfeksiyonu, böbrekler, üreterler, mesane ve idrar yollarından oluşan üriner sistemin herhangi bir yerinde kendini gösterebilir.




idrar yolu.jpeg






Üriner sistem, atık ve vücuttan fazla su çıkarmadan sorumludur. Mesane, böbrekler, üreterler ve idrar yolundan oluşur. Böbrekler kan filtrelemekte ve atık ve fazla suyu gidererek idrar oluşturmaktadır. Bu idrar ürertardan geçerek idrar yolundan geçmeye (idrara çıkma) hazır olana kadar mesanede depolanmaktadır.Üst idrar yolları böbrekler ve üreterlerden oluşur ve alt idrar yolları mesane ve üretradan oluşur.İşte idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili bazı önemli noktalar. Daha ayrıntılı bilgi ve destekleyici bilgi makalede yer almaktadır.

İdrar yolu enfeksiyonları veya İYE ler idrar yollarının herhangi bir yerindeki enfeksiyonlardır. Her yıl milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir sağlık sorundur. Kadınların yaşam boyu idrar yolu enfeksiyonu geliştirme riski vardır. Genel belirtiler, idrara çıkma konusunda güçlük, sık sık dürtü ve idrar yaparken acı verici ve yanan bir sansasyon içerir. İdrar yolu enfeksiyonu genellikle bir idrar örneğinin semptomlarına ve testine dayanarak teşhis edilir. Komplike olmayan idrar yolu enfeksiyonları 2-3 gün tedavi ile iyileştirilebilir. Kızılcık özütleri İYE leri tedavi etmez ancak tekrarlayan İYE riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Normal idrar sterildir ve sıvıları, tuzları ve atıkları içerir. Bakteri, virüs veya mantar içermez. Bir idrar yolu enfeksiyonu, çoğunlukla sindirim sistemindeki bakteriler üretranın deliğine girdiğinde çoğalmaya başladığında olur.

Üriner sistem enfeksiyonu için nedenler ve risk faktörleri nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) üriner sistemin herhangi bir yerinde bulunan bir enfeksiyondur. Enfeksiyonların çoğu alt idrar yollarını içerir. İYE lerin nerede oluştuğuna bağlı olarak farklı isimler verilir:

Mesane enfeksiyonu
- sistit
Üretra enfeksiyonu - üretrit
Böbrek enfeksiyonu - pyelonefrit

Anatomik farklılıklar yüzünden kadınların erkeklerden daha fazla İYE geliştirmektedir. Gebeler de İYE geliştirmeye yatkındır. Gebelikte bir İYE hem anne hem de bebek sağlığı için tehlikeli olabilir hamile bir kadın, semptomları yoksa bile idrarlarında bakteri varlığı açısından test edilir ve yayılmayı önlemek için antibiyotiklerle tedavi edilir .

Üriner sistem enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

Bunlar bir İYE'nin en sık görülen belirtileri:

Sık idrara çıkma
İdrar geçerken ağrı veya yanma
Ateş
İdrar koyu , bulanık veya renk kırmızımsı görünüyor. (Kan idrarın içinde olabilir.)
İdrar kötü kokuyor
İdrar yapmıyorken bile acı hissetmek
Yorgunluk
Kaburgaların altında ağrı
Mide bulantısı ve / veya kusma
İdrar yapmak için güçlü bir teşvik edilmesine rağmen, sadece az miktarda idrar yapma
Kadınlar pubik kemiğin üstünde rahatsız edici bir basınç hissedebilirler

İdrar yolu enfeksiyonları nasıl teşhis ve tedavi edilir?

Doktorunuz tıbbi geçmişi gözden geçirecek ve fizik muayene yapacaktır. Diğer testler şunları içerebilir:İdrar tahlili. İdrarın laboratuvar testi, kırmızı ve beyaz kan hücreleri, mikroplar (bakteriler gibi) veya bir çok protein gibi çeşitli hücreleri ve kimyasalları kontrol etmek için yapılır. Eğer bir İYE den şüpheleniliyorsa, mümkün olan en kısa sürede bir doktora danışmak doğru bir tanı konulması ve uygun tedavi yapılması önemlidir. İYE ler genellikle antibiyotik ile başarıyla tedavi edilir. Antibiyotiklerin seyri, oral yollarla alınır, koşullara bağlı olarak genellikle üç ila on gün arasında. Daha karmaşık ve tekrarlanan enfeksiyonlarla altta yatan bir neden olabilir. Eğer altta yatan bir nedenden şüpheleniliyorsa, mümkün olduğunca tanımlanmalı ve uygun şekilde tedavi edilmelidir. Kullanılabilen teşhis testleri arasında üriner sistemin ultrason taramaları ve uzmanlaşmış röntgen ışını bulunur.

Peki İYE yi önlemenin yolu varmı ? Tabiki de evet . Her gün bol su için.Kızılcık suyu için. Büyük miktarda C vitamini, idrarı asitleştirerek bazı bakterilerin büyümesini sınırlar. C vitamini takviyeleri aynı etkiye sahiptir. İhtiyaç hissettiğinizde idrarınızı bekletmeyin yapın. Kişisel hijyeninize özen gösterin. Her gün duş alın. Cinsel birliktelik öncesi ve sonrası duş alın. Pamuklu iç çamaşır tercih edin. ıkı kıyafetler ve naylon iç çamaşırı enfeksiyon riskini geliştirir. Üriner sistemdeki sorunlardan kaynaklanan İYE nin altta yatan nedenini belirlemek ve tedavi esilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmediği takdirde, bu enfeksiyonlar böbrek hasarına neden olabilir. Sevgili okurlarımız, üriner sistem enfeksiyonları ile ilgili sorularınızı bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilir, sorularınıza en kısa zaman da yanıt alabilirsiniz.
 
Bir idrar yolu enfeksiyonu ( İYE ) bakteri böbrek, üreter, mesane, üretra ve da dahil olmak üzere idrar yolunun herhangi bir bölümünde oluşan bir enfeksiyondur. Belirtileri genelde idrara sık çıkma,idararı yaparken yanma, alt karında ağrı,idrarın bulanık olması, idrarın kötü kokması,idrarın kanlı gelmesi, kaburgaların altında ağrı,bulantı kusma içermektedir. Sistit idrar yolu enfeksiyonlarının en sık karşılaşılan nedenidir. Genelde yeni evli kadınlarda olur.İdrar yolu enfeksiyonları ciddiye alınmalı ve en kısa zamanda tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları başka bir sağlık problemini geliştirebilir. Makalede yer alan belirtilere sahipseniz mutlaka en kısa zaman da bir hekime görünün.
 
merhaba uzun zamandır idrar yollarımda enfeksiyon var ilaçla tedavi oldum fakat geçmedi . aşırı derecede kasık ağrısı ve vajnal akıntım var diye dra gittim. muayene eden doktor rahim ağzı yarası olduğunu dedi.Ornisid ford,tavanic,duabalance ve zolax. 14gün sonrada 2hafta borik asit fitil kullanmamı söyledi smear aldı ve aynı gün kriyoterapi yaptı. sizce iyileşirmiyim ?
 
Merhaba, idrar yolu enfeksiyonları yaygın bir sorundur. Tedavi edilebilir , yüklü bir antibiyotik tedavisi almışsınız , antibiyotik verilmeden önce vajinal kültür antibiogram testi yapılmalıydı diye düşünüyorum. Ayrıca Smear test sonucu çıkmadan neden hemen krioterapi yapıldığını da anlayamadım. Aldığınız tedavi ile septomlarınız devam ederse hekiminizle tekrar iletişime geçin.
 
Geri
Üst