İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir ?

Uzman SühaN

Administrator
İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir ?
idrar,idrar yolu,idrar yolu enfeksiyonları,idrar yolu enfeksiyonu nedir,idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir,idrar yolu enfeksiyonu nedenleri,idrar yolu enfeksiyonu tedavisi,

idrra yolu enfeksiyonu.jpg




İdrar yolu enfeksiyonları (İYE'ler) yaşlı erişkinlerde, özellikle de kadınlarda en sık görülen enfeksiyonlar arasındadır. Üriner sistem böbrekler, üreterler, mesane ve üretradan oluşur İdrar yolu, vücudunuzun idrarı çıkarmak için drenaj sistemidir. İdrar atıklar ve sudan oluşur. İdrar yolu böbreklerinizi, üreterinizi ve mesanenizi içerir. Normal idrar yapmak için, idrar yolunun doğru sırada birlikte çalışması gerekir.Ürolojik hastalıklar veya durumlar arasında idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları, mesane kontrol sorunları ve prostat sorunları yer alır. Bazı ürolojik koşullar sadece kısa bir süre sürerken, diğerleri uzun ömürlüdür.Ürolojik hastalıklar, bozukluklar ve durumlar her yaştan insanı etkiler. Kanserli olmayan (benign) ürolojik sağlık sorunları arasında idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları, idrar tutamama ve iyi huylu prostat hiperplazisi (genişlemiş prostat) sayılabilir.Üriner sistemi etkileyen hastalıklar ürolojik hastalıkların bir şemsiye terimi altında toplanır. Bu hastalıklar genetik bir kusurdan veya kazanılmış bir hastalıktan kaynaklanabilir. Hastalık, üriner sistemden kaynaklanabilir veya başka bir bedensel sistemin bir hastalığına sekonder olabilir.




Bir çoğumuz semptomları biliyoruz: idrar yaparken yanma hissi, sık idrara çıkma, bulutlu, kanlı veya çok kokulu idrar ve bölgede genel rahatsızlık. Yüksek ateş, sırt ağrısı ve kusma, enfeksiyon daha ciddi hale geldiğinde ve böbreklere doğru hareket ettiğinde ortaya çıkar. Bir idrar yolu enfeksiyonu, mesanenin bir enfeksiyonundan böbreğin bir enfeksiyonuna kadar değişebilir.Bakteriler normalde idrar yolunda yaşamazlar, steril bir bölgedir, ancak idrar yoluna girip çoğalarak enfeksiyona neden olabilirler. Ürolojik hastalıklar temel olarak geniş bir aralıktaki koşulları içerir. Hepsi, sisteminizden süzme ve idrar taşıma ile ilgilidir. Ürolojik hastalıklar herkesi, erkekleri, çocukları ve kadınları etkileyebilir. Vücudun bazı kısımlarını etkilerler. Kadınlarda idrar yolunu etkiler ve erkeklerde idrar yolunu veya üreme organlarını etkileyebilir.İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) idrar sisteminin bir enfeksiyondur. Normal idrar sistemi şunlardan oluşur:




iki böbrek

iki üreter (böbreği mesaneye bağlayan tüp)

bir mesane

bir üretra (mesaneyi vücudun dışına bağlayan tüp).

Enfeksiyon böbrekler (piyelonefrit), mesane (sistit) veya üretra (üretrit) veya bunların bir kombinasyonunda oluşabilir.




Normal idrar sterildir ve bakteri, virüs veya mantar gibi mikrop içermez. Bakteriler idrar yoluna girdiğinde idrar yolu enfeksiyonları ortaya çıkar. İYE'lere en çok normal olarak bağırsakta yaşayan bakteriler neden olur. .İdrar yolu enfeksiyonları (İYE'ler) her yaştan kadınlarda oldukça yaygındır. Cinsel aktivite tek bir sebep olmasa da sık görülen bir nedendir. Yetişkinlerde yaygın olmasına rağmen, çocuklarda da idrar yolu enfeksiyonu olabilmektedir. İYE'lerin çoğu ciddi olmasa da, bazıları böbrek bozukluğuna, gebelik komplikasyonlarına ve potansiyel olarak sepsis olarak bilinen hayatı tehdit eden bir komplikasyona yol açabilir . Neyse ki, çoğu etkili bir şekilde tedavi edilir ve önleme stratejileri gelecekteki enfeksiyonları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.



En yaygın nedenler ve risk faktörleri arasında :




Kadın anatomisi, idrar yolunun açılmasından mesaneye kadar olan kısa mesafeden dolayı bir kadını daha fazla riske sokar.



Cinsel açıdan aktif kadınlar, cinsel açıdan aktif olmayan kadınlardan daha fazla risk altındadırlar;


Diyaframlar, E. coli gibi koliform bakterilerin gelişimini destekleyebilir .


Spermisidal yağlayıcılar genital inflamasyonu tetikleyebilir.


Genişlemiş bir prostat veya böbrek taşı idrar akışını engelleyebilir ve mesanede bakterilerin bir enfeksiyon oluşturmasına izin verebilir.


Sünnetsiz erkekler sünnet derisi altında zararlı bakterileri barındırabilir.


Diyabet, bakterilerin beslediği idrar glikozunu artırabilir.


Menopoz vajinadaki koruyucu florayı değiştirebilir.


Kateterler, steril olmayan veya uzun süreli kullanım nedeniyle enfeksiyonu teşvik edebilir.


Tamponlar ve kadınsı deodorantlar, bakterilere istila etme şansı verebilir.


Lazımlık eğitimi, özellikle kızlarda ve sünnetsiz erkek çocuklarda da idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir.




Östrojen eksikliğinden dolayı vajinal doku elastikiyetini kaybeder, bu da vajinaya daha fazla bakterinin girmesine neden olur, bu da enfeksiyonu ateşler. Kontrolsüz diyabetli kişiler daha az bağışıklığa sahiptir, bu yüzden enfeksiyona daha yatkındırlar.Bir idrar yolu enfeksiyonu tanısı, kişinin belirtileri , tıbbi ve cerrahi geçmişi, ilaçları, alışkanlıkları ve yaşam tarzı hakkında verdiği bilgilere dayanmaktadır. Fizik muayene ve laboratuvar testleri değerlendirmeyi tamamlar.Çocukta idrar yolu enfeksiyonu daha ciddi bir durum olabileceğinden araştırılmalıdır. En sık görülen üriner sistem durumu idrar reflüsüdür . Bu durumla birlikte, mesane valfı düzgün çalışmıyor ve idrarın böbreklere geri akmasına ve böbrek enfeksiyon riskini artırmasına izin veriyor. Bir İYE şüphesi varsa, mümkün olan en kısa sürede bir doktora danışmak önemlidir, böylece doğru bir teşhis ve uygun tedavi verilebilir.



İYE belirtileri ve semptomları



Çocuğunuzda İYE varsa, aşağıdakiler olabilir:

İdrar yaparken ağrı ve yanma

karın alt kısmında ağrı (göbek altında)

sık sık idrara çıkmak

tuvalete gitmeden önce idrar yapmak (ıslatma )

kokulu veya renksiz idrar

ateş veya kusma var.



Yetişkinlerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri



Bir İYE'nin en yaygın semptomu idrarı geçerken ağrılı, yanma hissidir. Diğer belirtiler şunlardır:

Karın veya pelvik bölgede ağrı

İdrar yapmak için sık veya sürekli bir dürtü

Bulutlu veya kokulu idrar.



Böbrekler etkilendiğinde, deneyimli diğer belirtiler şunları içerebilir:



Sırt ağrısı

Ateş ve titreme

Mide bulantısı ve kusma

Kanlı idrar.



Yanma, sık idrara çıkma ve diğer hoş olmayan semptomlara elveda demek için bugün bu değişikliklerle başlayın.Bir İYE'yi önlemenin en kolay yolu, mesaneye ve idrar yoluna yerleşmeden önce bakterileri temizlemektir. Bu nedenle bol bol su için. Bakteriler anüsün etrafına asılırlar. Önden arkaya doğru silerseniz, özellikle de bağırsak hareketinden sonra, idrar yoluna gitme olasılığı daha azdır. Cinsel aktiviteden önce çift olarak genital bölgelerinizi yıkayın.Bu bakterileri üretradan uzak tutar.Tahriş edici kozmetik ürünlerden kaçının.Bir diyafram , sperm öldürücü veya spermisit ile yağlanmış kondom, idrar yolu enfeksiyon riskinizi artırır. Başka bir doğum kontrol yöntemi uygulayın.Menopozdan sonra, kadınların vücutlarında daha az östrojen bulunur, bu da vajinal kuruluma neden olabilir ve idrar yolunu enfeksiyona karşı daha savunmasız hale getirebilir. Östrojene sahip vajinal bir krem, bölgenin pH'ını dengelemeye ve “iyi” bakterilerin tekrar gelişmesine yardımcı olabilir.


Çok fazla su içmek ve gerektiğinde idrar torbanızı boşaltmak, zararlı bakterileri sisteminizden temizlemenize yardımcı olacaktır.İnsanların idrar yolu enfeksiyonlarını önlemede kullanabileceği çeşitli yollar vardır. İdrar yaptıktan sonra kızlar tuvalet kağıdıyla önden arkaya doğru silinmelidir. Bağırsak hareketlerinden sonra, bakterileri rektal alandan üretraya yaymaktan kaçınmak için önden arkaya doğru sildiğinizden emin olun.Erkekler ve dişiler de genital bölgeyi temiz ve kuru tutmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonlarında mısır püskülü sıklıkla kullanılmaktadır. Bu tahriş olmuş mukoza zarlarını yatıştırır. Aynı zamanda idrar söktürücü etkisi vardır. Dokuları güçlendirmeye yardımcı olur. Hatmi çiçeğide idrar yolu enfeksiyonlarında kullanılabilir.


Antibiyotikler, İYE için standart tedavidir çünkü enfeksiyona neden olan bakterileri öldürürler. Bunun dışında yapabileceğiniz şeyler vardır.Yeterli su içmek İYE'leri önlemek ve tedavi etmek için en kolay yollardan biridir.Su, idrar yolu organlarının, atıkları vücuttan verimli bir şekilde çıkarmasına yardımcı olurken, hayati besinleri ve elektrolitleri korur.Her bireyin su ihtiyaçları farklı olduğu için, günlük olarak ne kadar insanın içmesi gerektiği konusunda bir öneri yoktur. Ancak az su içiyorsanız daha fazla su içmeye özen gösterin.İhtiyaç duyulduğunda idrara çıkmayı ertelemeyin. Sık idrara çıkma, idrar yolundaki bakterilere baskı uygular, bu da onları temizlemeye yardımcı olabilir.Kızılcık suyu İYE'ler için en iyi bilinen doğal tedavilerden biridir. İnsanlar ayrıca genel enfeksiyonları temizlemek ve yara iyileşme süresini hızlandırmak için geleneksel olarak kullanmışlardır.Kızılcık suyu ayrıca antibakteriyel ve anti-inflamatuar özelliklere sahip polifenoller de dahil olmak üzere antioksidanlar içerir .


Probiyotikler olarak bilinen yararlı bakteriler, idrar yolunu sağlıklı ve zararlı bakterilerden uzak tutmaya yardımcı olabilir.Yoğurt , kefir, bazı peynir çeşitleri, lahana turşusu iyi bir probiyotik kaynağıdır. Bunları tüketmeye özen gösterin.C vitamini , bağışıklık sistemi işlevini iyileştirmeye yardımcı olan bir antioksidandır. İdrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için C vitamini açısından zengin besinler tüketin. Genelde kız çocukları ve yetişkin kadınlar dışkılama sonrası genital bölgeyi temizlerken arkadan öne doğru silmeyi gerçekleştirir. Bu hareket yanlıştır. Anüsten gelen bakterileri mikropları üriner sisteme taşır. Bu durumda yapmanız gereken önde arkaya doğru temizlemek olmalıdır. Bakteriler üretrada bulunduklarında, enfeksiyonlara yol açabilecekleri diğer idrar yolu organlarına gidebilirler.


Protein bağışıklık sistemini desteklemek ve kan şekerinin yükselmesini düzenlemek için kritik öneme sahiptir. İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek için protein içeren besinler tüketin. Kaliteli probiyotikleri, fermente gıdaları tercih edin. Aşırı şeker tüketimi de İdrar yolu enfeksiyonu riskini artırıyor. Bu nedenle fazla şeker tüketmekten kaçının. İdrar yolu enfeksiyonu geçirdiğiniz zaman alkolden , kafeinden , baharatlı yiyeceklerden kaçının. Üretra bölgesine bakıldığında uygun hijyen, üretra içine alınabilecek bakteri miktarını veya türünü sınırlamanın başka bir yoludur. Genital bölgenizi temiz tutun , pamuklu iç çamaırlar giyin. İç çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra iyi kurutun ve mutlaka ütüleyin. Naylon iç çamaşır, dantelli iç çamaşır giymekten kaçının. İdrar yolunuzda yanma oluyorsa karbonatlı su için ayrıca iyi miktarda sıvı aldığınızdan emin olun. Makalede yer alan septomlara sahipseniz mutlaka en kısa zamanda doktora görünün.Enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak, doktorunuz oral bir antibiyotik reçete edebilir.
 
Geri
Üst