İftarda Ve Sahurda Ne Yemeliyiz Haydi Gelin Bilgi Edinelim

M

Misafir

Forum Okuru
İftarda Ve Sahurda Ne Yemeliyiz Haydi Gelin Bilgi Edinelim
Ramazanda Ne Yemeli


Sahurda ve İftarda Yiyeceğimiz Besinler



Daha önce sizlere Oruç Tutmanın kolaylıkları hakkında bilgiler sunmuş ve oruçluyken susamamak için, ayrıca oruçluyken acıkmamak için de bir çok öneride bulunmuştuk. Peki sağlıklı bir ramazan ayı geçirmek için, iftarda ve sahurda neler yenir biliyor muyuz? O halde buyrun Melek'ler;


iftar-2b5.jpg


Ramazanda beslenme, sahur ve iftarda sıvı dengesinin korunması önemlidir. Oruç tutan kişilerin yaşadığı sıvı kaybı, komposto, meyve suyu ve hoşaf gibi içecekler aracılığıyla giderilebilir. Ramazanda, dengeli bir beslenme diyeti oluşturulmalı ve bu diyet içerisinde yer alan yiyeceklerin, 2 saatlik bir dilim içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.

İftarda ve sahurda ağır ve çok yağlı yiyecekler yerine kolay sindirilebilir az yağlı et, sebze veya etli sebze yemekleri tüketilmesi gerekir. İftar ve sahur menüsünde mutlaka az yağlı yoğurtlar, cacık, salata tercih edilmeli. İftarda 17 saat boş kalan midemize direk ağır yiyeceklerle yükleme yaparsak pek çok hastalığa da davetiye çıkarmış oluruz. İftarda 2 bardak ılık su içtikten sonra çorbamızı da içip 10 dakika kadar beklemeliyiz. Sahurda özellikle vücudu dengeleyici gıdalar alınmalıdır. Tatlılar düzenli alınmalı. Aşırı tuzlu gıdalar vücudun su ihtiyacını arttırır. Bu nedenle tuzlu ve şekerli gıdalar yerine süt, peynir, yumurta, mercimek, sebze çorbası gibi yiyecekler tüketilmelidir. İftardan sonra ağır tatlılar yerine meyve alınması daha uygun olacaktır.

Sahuru kahvaltı gibi düşünerek protein için süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi protein kaynağı olan besinler yenilebilir. Bunun yanında karbonhidrat için tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, makarna, patates (haşlanmış), bulgur pilavı gibi karbonhidrat içeren besinler alınmalıdır. Domates, salatalık, biber gibi sebzelerde mutlaka yenilmelidir. Bir miktar mevsim meyvelerinden de tüketmek gerekir. Bu dönemde daha çok kavun, karpuz, üzüm, şeftali gibi suyu vücuda yavaş veren, emilimi yavaş olan, vücudun depolayacağı su ihtiyacını sağlayacak meyveler tüketilmelidir.
 
Geri
Üst