İlişki sonrası HIV eliza testi ne zaman yapılmalı?

Uzman SühaN

Administrator
İlişki sonrası HIV eliza testi ne zaman yapılmalı?
Şüpheli ve korunmasız cinsel temas ve ilişkiden hemen sonra HIV virüsü ile ilgili laboratuvar testlerini yaptırabilmeniz için, belirli sürelerin geçmesi gerekmektedir. İlişkiden ertesi gün ve ya birkaç gün sonra yapılan testler, gereksiz zaman ve para kaybına neden olmaktadır.

HIV Testleri İlişkiden Kaç Gün Sonra Yapılır?

Merkezimiz de HIV virüsünün tespitine yönelik, şüpheli cinsel temasın 10. gününden itibaren yaptırabileceğiniz PCR yöntemi kullanılmaktadır. HIV PCR testi, virüsün genetik materyalinin en erken zamanda, doğrudan tespit edilebilmesine olanak sağlayan güvenilir bir tekniktir. Şüpheli temasın 28. gününden sonra yaptıracağınız pcr testi ile %100 yakın duyarlılıkta sonuç alabilirsiniz.


p24 Antijen Testi Ne Zaman Yapılmalı?





7.jpg











HIV combo testini ise (p24 antijen: virüse özgü protein) şüpheli cinsel ilişkinizin 21.gününden itibaren yaptırmanız gerekmektedir. Bu hastalığın bulaşma yolları hepimiz tarafından biliniyorsa da , bir kez daha yinelemekte yarar görüyorum.
AIDS hastası ya da virüsü taşıyan kişi ( Portör ) ile ilişki,
Enfekte kan ve ürünlerinin verilmesi, organ nakli, sperm nakli,
Enfekte kişilerle ortak enjektör kullanımı,
Enfekte kanla bulaşık manikür, pedikür, berber, dövme, kulak delme, sünnet, aletlerinin ya da diş hekimliği ile ilgili aletlerin sağlam kişilere kullanılması,
AIDS’ li annelerin çocuk doğurmaları.
Tükrük , gözyaşı , yara akıntısı, kadın ve erkeğin cinsel organ salgıları ve anne sütü de virüs içerir. Sineğin tükrüğü virüsü üretmez , virüs öldürücüdür ve sivrisinekle AIDS bulaşmaz. Hastayla tokalaşma , aynı tabak , bıçak , havlu ve eşyalarını kullanmak , aynı havayı teneffüs etmek, aynı tuvaleti kullanmak bulaşma yolu değildir. Yukarıda adıgeçen nedenleri günlük yaşamımızdan elimine edersek AIDS ’ e yakalanma olasılığımız da o denli azdır. EN FAZLA CİNSEL YOLLA BULAŞAN bu hastalıktan korunmak için ; tek ve bilinen eşle seks ve kondom (prezervatif) kullanmak en başta gelen öğelerdir. Güvenli olmayan cinsel ilişki herhangi bir cinsel hastalığa veya AIDS hastalığına yakalanmaya neden olabilir.
Kondom kullanılmadan yapılan vaginal ilişki.
Kondom kullanılmadan yapılan anal ilişki.
Kondom kullanılmadan yapılan oral ilişki (ağız, organ ilişkisi).
Kadının adet (regl) döneminde oral seks ya da meninin ağza alınması.
AIDS hastalığında her zaman belirti olmayabilir.
Bazan hastalık belirtilerinin ortaya çıkması ; haftalar , aylar , hatta yıllar bile sürebilir. Bazan çok az ya da hiçbir belirti olmayabilir ve bu durumda rahatsızlık hissedilmeyebilir . Özellikle kadınlar, hastalığın varlığını farketmeyebilirler. Bulaşma olduğu ya da kuşku duyulduğu zaman öncelikle doktara başvurmalı ve mutlaka AIDS , FRENGİ , HEPATİT B v.b. kan testleri yaptırılmalı veya akıntı varsa mikrobun cinsinin ve hangi antibiyotiğin etkili olduğunun saptanması için kültür antibiyogram testleri yaptırılmalıdır.
hastalıkAIDS ve HEPATİT dışındaki diğer cinsel hastalıkların tedavisi vardır. Ancak doktor teşhisi ve bilgisi dışında kendi kendinizi tedavi etmeyi düşünmeyin.Cinsel ilişkide bulunduğunuz kişi , ilişkiden sonra cinsel bir rahatsızlığı olduğunu bildirirse , bu uyarıyı ciddiye almanız ve hastalık belirtileri olmadan dahi doktara başvurmanız doğru olur. Doktorların bunu saklama zorunluluğu vardır. Bu nedenle hakkınızdaki bilgiler bir başkasına verilmeyecektir. Cinsel bir hastalığı tedavi ettirmemenin sonuçları çok ciddi olabilir . Buna Chlamydia enfeksiyonuna yakalanmış , ancak tedavi olmamiş kadınların kısır kalmalarını örnek gösterebiliriz. Her zaman güvenli bir şekilde cinsel ilişkide bulunduğunuz taktirde , cinsel hastalıklardan korunabilirsiniz. Güvenli cinsel ilişki , cinsel bir rahatsızlığa yakalanma olasılığını da azaltmaktadır. Cinsel ilişkiden sonra yıkanmak veya idrar yapmak sağlıklıdır. Ancak bu, cinsel hastalığa yakalanmamak anlımına gelmez. Bazı erkekler temiz görünümlü bayanlardan cinsel hastalık bulaşmayacağını düşünürler. Oysa bu kişide cinsel hastalık olup olmadığı dış görünüşüyle değil, tıbbi tahlillerle ortaya çıkar.
Cinsel hastalıklara yakalanma olasılığını azaltmak için aşağıdaki kurallara mutlaka uyunuz.
Cinsel hastalığı olmayan ve tek bir eşle ilişkide bulununuz
Vaginal anal ve oral ilişkide kondom kullanınız
Her cinsel ilişkide mutlaka yeni kondom kullanınız.
Kondom geçirilmeden penisin, vagina ve anüs ile temasından sakınınız.
Aids Belirtileri
Erişkinlerde ikiye ayrılır;
A – Majör Belirtiler :
Vücut ağırlığının % 10 ‘ undan fazla kayıp.
1 aydan fazla süren kronik ishal.
1 aydan fazla süren kronik ateş.
B – Minör Belirtiler :
1 aydan fazla süren kronik öksürük,
Genel kaşıntı,
Tekrarlayan zona,
Kronik generalize herpes ( uçuk ),
Ağızda Candidiyazis ( mantar ),
Bezlerin şişmesi,
Hatırlama eksikliği,
Sinir uçlarının tahribi,
Kırmızı lekelerin görülmesi
AIDS ‘ in KESİN TANISI KAN TESTİ İLE OLUR.
PEKİ HANGİ TEST?
Kan muayenesinde virüsün ve virüse karşı vücudun oluşturduğu bağışık madde (antikor) aranır. Kanda antikor varsa , virüs de var demektir. Aids tanısı için çeşitli testler vardır. Aids şüpheniz varsa hangi testi yaptırmanız gerektiğine karar vermeden önce bu makalemi okumanızı tavsiye ederi: TIKLAYIN.
HIV vücuda girdiğinde şu evreler oluşur :
1.KULUÇKA DÖNEMİ: Virüs vücuda girdikten sonra hastalık belirtilerinin oluşumuna kadar geçen süredir ve hiv virüsü kuluçka süresi ortalama 1 – 4 aydır.
2.PENCERE DÖNEMİ: Virüs kana ulaştıktan sonra üreyip kendisine karşı yeterli bağışık madde ( antikor ) üretinceye kadar geçen süredir ve ortalama 1 – 4 aydır. Bu dönemde kanda virüs çok yüksek düzeyde olduğu halde YALNIZ ANTİKOR DÜZEYİNİ SAPTAYAN HIV TESTLERİ ( – ) NEGATİF SONUÇ VERİR. ANCAK SON ZAMANLARDA GELİŞTİRİLEN VE LABORATUVARIMIZDA DA KULLANILAN TEST, BU EVREDEKİ HASTALIĞI YAKALAYABİLMEKTEDİR. Virüsün kana geçme süresi , virüsün giriş kapısına ve miktarına bağlıdır. Cinsel yolla bulaşta bu süre uzun olduğu halde , direkt kanla bulaşta ( verilen kanda virüs yüksek oranda ise ) bu süre oldukça kısadır. Virüsün kana geçme süresi uzun olduğu hallerde kişinin daha uzun süre “taşıyıcı” olarak kaldığı ve AIDS hastalığının da geç oluştuğu kabul edilmektedir.
3.HASTALIK ya da PORTÖR ( TAŞIGAN ) DÖNEMİ : Bu şahıslardan alınan kan örnekleri tüm tahlilerde ( + ) Pozitif reaksiyon verir.
HIV TAŞIYICILARININ BİLMESİ GEREKENLER :
Tekrar enfeksiyonu almamak ( Reenfeksiyon )
Seksüel ilişki kurmamak veya
Her defasında kondom kullanmak.
Kimseye kan vermemek.
Başka enfeksiyonu varsa tedavi görmek. (Tüberküloz, veneral hastalıklar, mantar hastalıkları v.b.)
Alkol ve uyuşturucu almamak.
Frengi, Bel Soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların hepsinin teşhisi uzman laboratuvarımızca 2 saat – 3 gün arasında konabilir ve hemen (AIDS ve HEPATİT – B HARİÇ ) hepsinin tedavisi uzman hekimlerce 3 – 15 gün içinde gerçekleştirilebilinir.
CİNSEL YOLLA BİR HASTALIK BULAŞTIĞINDAN ŞÜPHELENDİĞİNİZ AN, VAKİT GEÇİRMEDEN GEREKLİ LABORATUVAR VE UZMAN HEKİMLERE BAŞ VURARAK GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALINIZ VE EŞİNİZE YA DA PARTNERİNİZE HASTALIĞI BULAŞTIRMAYINIZ.
 
Geri
Üst