İlişki sonrası kanama neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
İlişki sonrası kanama neden olur ?
Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında vajinadan kan gelmesi nin pek çok muhtemel nedeni vardır . Kanamanın nedenleri inflamasyon, enfeksiyon veya rahimde veya serviksteki kanserli olmayan büyümeler gibi durumları içermesidir. Ara sıra hafif kanama genellikle endişe kaynağı değildir.Periyodlar arasında ortaya çıkan vajinal kanamalar çoğunlukla belirli bir patolojiye dair kanıt taşır. Cinsel ilişkiden sonra vajinal kanama belki de en olumsuz belirtidir. Vajinal mukoza astarının travmatik etkisine, servikal poliplerin varlığına, erozyona, servikal veya endometrium kanserine, gebe kadınlarda düşük tehdidine işaret edebilir. Onkoloji ile ilgili koşullar, bir jinekolog tarafından yıllık koruyucu önlemlerle izlenebilir.

ilişki sonrası kanama.jpg





İlişki sonrası kanama her yaştaki kadınlarda görülebilir.Tamamen sağlıklı bir servikste bile, cinsel ilişki sırasında yeterli sürtünme veya hafif travma kanamaya neden olabilir. Menopoz öncesi ya da menopoz sonrası kadınlarda östrojen düzeylerinin düşmesi, vajinanın astarlannın inceltilmesi ve kolayca iltihaplanması veya enfekte olmasına neden olabilir ve bu değişiklikler cinsel ilişkiden sonra vajinal kanama ile ilişkilendirilebilir.Serviks veya vajinal duvar üzerindeki tümörler veya polipler gibi anatomik lezyonlar, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında vajinal kanamaya neden olabilir.

Yaşlandıkça, özellikle menstrualleriniz durduğunda vücudunuz daha az östrojen üretir. Östrojen üreme sisteminizi düzenleyen kadın hormonudur.Östrojen düzeyleriniz düştüğünde, vajinanıza birkaç şey olur. Vücudunuz daha az vajinal yağlama üretir, bu nedenle vajinanız kuru ve iltihaplanabilir. Daha düşük östrojen seviyeleri vajinanızın esnekliğini de azaltır. Vajinal dokular daha incedir ve büzülür. Bu rahatsızlık, ağrı ve cinsel ilişki sırasında kanama neden olabilir.

Vajinal kuruluk

Vajinal kuruluk kanamalara neden olabilir.Emzirme, Kemoterapi ve radyasyon terapisi,bazı antidepresanlar ,tam uyarılmadan önce cinsel ilişkiye girmek vajinal kuruluğun nedenleridir. Vajinal kuruluk cinsel ilişki sırasında zorlanmaya ve kanamaya neden olabilir.

Kanser

Düzensiz vajinal kanama, ilişki sonrası kanama da dahil olmak üzere, servikal veya vajinal kanserin ortak bir semptomudur

Polipler

Polipler kanserli olmayan büyümelerdir.Polipler cinsel ilişki esnasında kanamaya neden olabilir.

Enfeksiyon

Vajinal kuruluk varsa, üriner sistem enfeksiyonu alma riski daha yüksektir.Buda ilişki sonrası kanamaya nedne olabilir.

Pek çok kadında dönemler arasında kanama ya da lekelenme yaşanabilirken, bu cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında kanamanın aynısı değildir. Herhangi bir vajinal kanama tipi anormal kabul edilir. Ağrı veya hatta vajinal akıntı eşlik eden ilişki sırasında veya sonrasında aşırı sabit kanamalar bir doktor tarafından giderilmelidir.



Anormal vajinal kanamayı değerlendirmek için hangi tanı testleri kullanılır?

Adet düzensizliği olan bir kadının tam teşekküllü bir muayene olması gerekir. Pelvik muayene sırasında, doktor rahim veya yumurtalıklarda servikal polip veya olağandışı kitleleri bulmaya çalışır.Servikal kanseri ekarte etmek için bir Pap smear da yapılır . Pap smear elde edilirken, örnekler serviksten alınarak klamidya veya gonore gibi enfeksiyonların varlığı test edilebilir.

Aşırı kan kaybından kaynaklanan düşük kan sayımını ( anemi ) ekarte etmek için kan sayımı yapılabilir.Kadının yumurtladığını doğrulamak için progesteron seviyeleri veya günlük vücut ısısı grafikleri için bir kan testi önerilebilir.Doktor, menopoz gibi yumurtalıkların başarısız olduğundan şüphelenirse, follikül uyarıcı hormonun (FSH) kan seviyeleri test edilebilir.Bir kadın, 40 yaşın üzerindeyse tıbbi tedaviye yeterli tepki vermezse veya dönemleri arasında kalıcı vajinal kanama varsa, rahim astarının bir örneği (endometriyal örnekleme veya endometrial biyopsi olarak adlandırılır ) sıklıkla analiz edilir.Vajinal kanamanızın nedeni tedavinizi belirleyecektir.

Transvajinal ultrason
idrar tahlili
Kan testleri
Vajinal akıntı testi

İlişki sonrası kanama genellikle başka bir rahatsızlığın bir belirtisidir. Enfeksiyonlar ve polipler gibi bunların çoğu tedavi edilebilir. İlişki sonrası ara sıra görülen lekeler genelde tıbbi bakım gerektirmeden kendi kendine ortadan kalkabiliyor.

Düzensiz kanamanın tedavisi

Düzensiz vajinal kanama tedavisi altta yatan nedene bağlıdır.Düzensiz vajinal kanamanın tedavisinde kullanılan ilaçlar nedene bağlıdır. Kanamanın nedeni ovulasyon eksikliğiyse (anovulasyon) doktorlar düzenli aralıklarla alınması gereken progesteronu veya uygun bir hormonal denge elde etmek için progesteron içeren oral kontraseptifleri reçete edebilir. Bu tür bir tedavi, yumurtlamayan kadınlarda Rahim kanseri riskini önemli ölçüde azaltır.Bir kadının düzensiz kanaması varsa, menopoza yaklaşıyor olabilir. Bu geçiş sırasında, kadınlara (12 ay olarak menstrüel bir dönem tanımlanana kadar) kontrasepsiyon sağlamak için daha düzenli bir kanama kalıbı oluşturmak için bazen oral kontraseptif verilir ve sıcak basmaları hafifletir . Düzensiz vajinal kanamanın nedeni polip veya diğer iyi huylu büyümeler ise, bazen ilaçla tedavi edilemeyecekleri için kanamayı kontrol altına almak için cerrahi olarak çıkarılırlar.Kanamanın nedeni enfeksiyon ise, antibiyotikler gereklidir.Kanama aşırı ise ve ilaçla kontrol edilemiyorsa, kürtaj gibi cerrahi bir prosedür gerekli olabilir.
 
Benim her ilişkide bu son 25 gündür kanamam oluyor günlük olarakta lekelenme doktor smear testi yaptı birde hormonlarıma bakı sonucum henüz çıkmadı .ciddi bir şey çıkmaz değilmi beyza hanım ?
 
Merhaba, birliktelik sonrası lekelenme ve kanama ile ilgili bilgileri makalemizde değindik. (Nedenleri,belirtileri ve tedavisi ) Muhtemelen ya miyom,yara,kistten dolayı lekelenme ve kanamanız oluyor yada hormonal problemden. Ayrıca rahim kanserin den ötürü de kanama -lekelenme gerçekleşebilir. Test sonuçlarınız nedeni net olarak belirleyecektir. Sağlıklı günler diliyoruz..
 
Slm dün eşımle ılışkıye gırdım.spermler geri aktı baktım spermde kan var. gidip vajinamı yıkadım .kan eşimden geldi sandım.odaya gelip uzandım . 10 dk sonra kalktım birde baktım çamur gibi akıntım var. akıntı siyaha döndü. adetime daha 16 gün var acaba neden böyle oldu korkuyorum yardımcı olumusunuz hocam simdiden tesekkur ederım
 
Merhaba, Ara kanamaların bir kaç nedeni var. Ve bu nedenleri detayları ile konumuz da belirttik. Rahimde yara, kist,miyom, hormonal problemler,polipler, rahim kanseri vs ara kanamaya neden olabilir. Hekime görünmenizde fayda var. Jinekolojik muayene ve hormonal tetkitler gerekecektir. Detaylı bilgi için konumuzu dikkatlice incelemenizi öneriyorum.
 
Çoğu kadın cinsi münasebet sonrası kanama yaşar. Bu kanamanın endnei genelde gebeliğe ilgili kişiler tarafından bağlanır.Oysa ara kanamaların bir çok nedeni vardır.İlişki sonrası kanama her yaştaki kadınlar da görülebilir.Menopoza girmemiş genç kadınlarda kanamanın kaynağı genellikle serviksdir. Menopoza giren kadınlarda, kanama kaynağı daha çeşitlidir. Sebepler açısından serviks kanseri en büyük endişe kaynağıdır. Bu özellikle postmenopozal kadınlar için geçerlidir. Bununla birlikte, postcoital kanamanın yaygın bir durumdan kaynaklanması daha olasıdır.Bazı enfeksiyonlar vajinadaki dokuların iltihaplanmasına ve kanamaya neden olabilir.
 
İlişki sonrası hafif lekelenme servikal polipten kaynaklanabilir. Servikal polip, servikal kanalın yüzeyinde sık görülen iyi bir polip veya tümördür. Düzensiz menstrüel kanamalara neden olabilirler, ancak genellikle herhangi bir belirti göstermezler .Rahimde polip olması ilişki esnasında lekelenmeyi tetikleyebilir ( Endometriyal polipler (uterus polipleri) kanamayı durdurmak için ameliyatla çıkarılabilir) İlişki sonrası kanamanın olması rahimde yırtık olması, yara olması ile alakalı da olabilir.ilişki sonrası ağır kanamalar görüyorsanız, sebep farklı olabilir.Maya enfeksiyonları her yaştan kadınlarda çok yaygındır. Kronik vajinal mantar enfeksiyonları cinsel ilişkiden sonra kanamaya neden olabilir. Mantar enfeksiyonları mantar önleyici ilaçlarla tedavi edilir. ( Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve hastalıklar da ilişkiden sonra lekelenmeye neden olabilir.Anormal kanamalr görülebilir)Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar postcoital kanamayı içerebilecek çok sayıda yan etki gösterebilir. Düzensiz kanama ve menstrüel dönemler gibi.
 
Aktif bir cinsel yaşamı olan kadınlarda cinsel ilişkiden sonra kanama oldukça normaldir ve çoğunlukla zararsız olan çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleşebilir. Bir kadın, cinsel ilişki sırasında vajina duvarında yaralanma yaşayabilir.Kanama bundan dolayı gerçekleşebilir.Bazen oral kontraseptifler veya hormon replasman tedavisi ilişki sonrası kanamaya neden olabilir. Perimenopozal veya menopoz sonrası kadında östrojen düzeylerinin düşmeside kanamaya sebeptir.Cinsel yolla bulaşan hastalıklar veya gonore ve klamidya gibi enfeksiyonlar cinsel ilişkiden sonra vajinal kanamaya neden olabilir.Birliktelik sonrası kanama endometrial veya servikal kanserin başlangıç endikasyonudur. Bu yüzden ilişki sonrası kanmalar dikkate alınmalı en kısa zaman da hekime gidilmelidir.
 
kızlar banada yardımcı olun son 2 haftadır ilişkiden sonra kanamam oluyor pıhtılı 1 gün sürüyo ama ilşkiden hemen sonra oluyor rahmimde aşırı yanma oluyor böyle bir şey yaşayan varmı
 
Merhaba, rahim kaynaklı bir sorundan ötürü (kist,miyom ,yara, va)lekelenme kanama ilişki esnasında yada sonrasında olabilir.Durumunuz hakkın da sağlıklı bilgi edinmek için bir kadın doğum uzmanına görünün..
 
Geri
Üst