İntihar eden kişinin cenaze namazı kılınırmı?

BilirDişi

Üye
Üye
İntihar eden kişinin cenaze namazı kılınırmı?
Merhaba, yakın tarihte 22 yaşında olan gencecik bir yakınımı kaybettik. Kendisi hayatına intihar ederek son verdi. Cenazede konuşulanlar açıkçası canımı sıktı. İntihar eden birinin cenaze namazı kılınmazmış. Gerçi bizim rahmetlinin cenaze namazı kılındı ama yinede merak ediyorum. İntihar edenin cenaze namazı kılınıyor mu kılınmıyor mu ? Şayet cenaze namazı kılınmıyor ise nedenlerini öğrenebilir miyim ?
 
Başınız sağ olsun , merhuma Allah tan rahmet diliyorum. İntihar edenin cenaze namazının kılındığını televizyondan duymuştum. İntihar eden kişi dinden çıkmaz sadece bu girişimde bulunduğu için günahkar olurmuş. İntihar edenin cenaze namazının kılınmayacağı konusundaki fetva muhtemelen caydırıcı olması için verilmiştir. En doğrusunu Allah bilir. Rabbim hiç kimseyi bu şekilde sınamasın.
 
Merhabalar. Hayırlı Cumalar. Başınız sağ olsun öncelikle. Rabbim İşlediği büyük günahtan dolayı Afv-ü mağfiret eylesin. İntihar edenin cenaze namazı kılınır mı kılınma mı meselesi biraz ihtilaflı bir meseledir. Cenab-ı Hak bi ayeti kerimesinde şöyle buyuruyor.
Ey iman edenler, mallarınızı aranızda karşılıklı rıza ile gerçekleştirdiğiniz ticaret yolu hariç, batıl yollarla yemeyin. Ve kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir. (Nisa/ 9)
Ayeti kerime de fiilen cana kıyma anlamıyla beraber Allah'ın haram dediği işleri yapmak, günaha girmek ve başka kimselerin mallarını hakkı olmadan yemekle kendisine yazık etmek, ahiret hayatını mahvetmek manası da vardır.

İntihar edenin Namazı kılınır mı sorusunda ki ihtilafta, Cenaze namazının kılınmasının daha iyi olacağı belirtilmiştir.

Evet bazı ulema, ceza olsun diye, bak intihar edenin namazı bile kılınmıyor şeklinde günahının büyüklüğünü göstermek için ve intihar girişimleri olmasın için kılınmaması yönünde fetva vermişlerdir.
Lakin, İslam ulemasının çoğuna göre intihar eden kişi dinden çıkmış olmaz ve üzerine cenaze namazı kılınır. Özellikle imamı azam ve imam Muhammet bu yönde fetva vermişlerdir. Kendini öldüren kimse ister kazaen öldürmüş olsun isterse bilerek yapsın her iki şekilde de intihar edenin cenaze namazı kılınır.

Aynı zamanda intihar eden kimse ebedi Cehennemliktir de denilemez. O kişi ömrü hayatında Müslümanca bir yaşam sürmüşse ve intiharın haram olduğunu biliyorsa o kişinin akabinde dini vecibeler yerine getirilip hayır hasenatı da yapılır. Böyle bi fiili İşleyen kişinin günahı ne kadar büyük olursa olsun Cenab-ı Hakkın dilemesi ile o kişi cehennem azabından sonra affedilebilir temennisiyle duamızı edeceğiz. Rabbim intihar gibi düşünce içinde bulunan kardeşlerimizi bu kötü düşüncelerden kurtulup İslami bir yaşam bahşetsin. Ve bize emanet edilen bu canı imanla sahibine teslim etmeyi cümlemize nasibi müyesser eylesin.
 
Merhaba, hayırlı cumalar. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.. Kafamda ki sorular aydınlanmış oldu.Allah affetsin mekanı cennet olsun inşallah..
 
Geri
Üst