İp adresi ne demektir?

Uzman SühaN

Administrator
İp adresi ne demektir?
İnternet Protokol numarasıdır.

IP numarası ve alan adı ne işe yarar? Herhangi bir bilgisayar internete bağlandığı anda, dünya üzerinde sadece ona ait olan bir numara alır (örneğin 111.204.122.4) ve bu numara o bilgisayarın IP numarası olur.



Bunun yanında internete sürekli bağlı olan her bilgisayarında bir IP numarası vardır (162.178.111.24 gibi). Bu numaraları akılda tutmak ve herhangi bir anda yazmak zor olduğundan, alan adı (domain name) sistemi adını verdiğimiz bir isimlendirmeye oluşturulmuştur. Herhangi bir bilgisayara (ve o bilgisayar üzerinde yayınlanan web sitelerine) bağlanmak için karmaşık IP numaralarını akılda tutmak yerine, hatırlanması ve yazılması kolay alan adları kullanılmaktadır







1.jpg





İnternet adreslerinde görülen kısaltmalar ne anlama gelir?

gov: Hükümet kurumları (ingilizce "government" kelimesinden)
edu: Eğitim kurumları (ingilizce "education" kelimesinden)
org: Ticari olmayan kuruluşlar (ingilizce "organization" kelimesinden)
com: Ticari kuruluşlar (ingilizce "company" kelimesinden)
mil: Askeri kurumlar (ingilizce "military" kelimesinden)
net: Servis sunucular (ingilizce "network" kelimesinden)
ac: Akademik kuruluşlar (ingilizce "academic" kelimesinden)
int: Uluslararası kuruluşlar (ingilizce "international" kelimesinden)
ftp: FTP arşiv sitesi (ingilizce "File Transfer Protocol"den)
www: World Wide Web (bazen bunun yerine "web" de kullanılabilir)



gov.tr: Türk hükümet kurumları
edu.tr: Türk eğitim kurumları
org.tr: Türkiye'deki ticari olmayan kuruluşlar
com.tr: Türkiye'deki ticari kuruluşlar
mil.tr: Türkiye'deki askeri kuruluşlar
net.tr: Türkiye'deki servis sunucular
gen.tr: Herhangi bir şarta ve kısıtlamaya bağlı olmayan alan adları
nom.tr: Kişisel alan adlarıdır, sadece o ismin sahibi olan kişi alabilir



Statik ve Dinamik IP Numarası Nedir?


Statik İP Numarası:


Statik IP adresi, servis sağlayıcı tarafından verilen ve hiç değişmeyen bir adrestir. Internet'teki her bilgisayarın bir adresi vardır ve bu adres IP numarası ile belirlenir. Örneğin İnternet sitelerinin önemli bir bölümünün adresi statiktir. Pratik açıdan İnternet kullanıcılarının ip adreslerinin statik olmasına pek gerek yoktur.


Dinamik İP Numarası:



Dinamik IP adresi, İnternet Servis Sağlayıcı (ISP) tarafından kullanıcıya her internete bağlandığında geçici olarak tayin edilen bir IP adresidir. Büyük bir ihtimalle, sizin IP adresiniz de dinamiktir. İnternet bağlantınızı kesip tekrar bağlanarak bu siteyi yeniden ziyaret ederseniz, IP numaranızın değiştiğini görebilirsiniz. Çoğu bireysel kullanıcının IP adresi bu şekilde dinamiktir.



IP Numarasından Kimlik Bilgileri


Eğer IP adresi statik ise ve bir alan adı ile ilişkilenmiş ise, yani sadece söz konusu alan adına (siteye) tahsis edilmiş ise, IP adresinden alan adına ve oradan da whois bilgileri doğru ise diğer kimlik bilgilerine ulaşmak mümkündür.


Eğer IP adresi bir site ile ilişkili, ancak paylaşımlı bir IP adresi ise (Shared IP), bu durumda aynı IP üzerinde birden fazla site bulunacağı için, sadece söz konusu IP tahsisini yapan hosting servisinin ayrıntılarına ulaşılabilir.


Eğer IP adresi bireysel kullanıcının internet bağlantısıyla ilişkilenen bir IP ise, bu durumda bireysel kullanıcı normal yollardan yukarıdaki türden bilgilere ulaşamaz. IP adresinden ulaşabileceğiniz en ayrıntılı bilgi, İnternet Servis Sağlayıcının adres ve irtibat bilgileri olacaktır. Yani, sitenizi ziyaret eden veya size e-posta atan birisinin IP'sinden yola çıkarak o kişiyi programlarla tespit edemezsiniz.


Bu konuda yapabileceğiniz tek şey, eğer bir istismar veya İnternet suçuyla karşı karşıya iseniz, ilgili servis sağlayıcının istismarla ilgili birimiyle irtibat kurmanızdır. Çünkü söz konusu adres bilgileri sadece onların kayıtlarında vardır. Bu tespit işlemini savcılıklar aracılığıyla suç duyurusu da yapabilirsiniz.


IP adresi yada numarası, bugün suçluların takibinden online satış ve pazarlamaya kadar çok çeşitli alanlarda yaygın olarak yararlanılan bir veridir. IP numarasına bakarak kullanıcının bulunduğu ülkeyi, kenti, enlem ve boylamı ve ISS'yi (İnternet Servis Sağlayıcısı) belirlemek mümkündür. Bu amaçla on binlerce IP numarasının bulunduğu büyük veritabanlarına ve IP numarasına denk düşen ülke, kent, ISS gibi verileri alacak program koduna ihtiyaç duyulmaktadır.



Sayfanın, ziyaretçinin ana dilinde ve para biriminde gösterilmesi
Ziyaretçilerin, coğrafi bölgeye göre farklı sayfalara yönlendirilmesi
Sayısal hakların yönetimi
Şifre paylaşımının ve hizmet istismarının önlenmesi
Kredi kartı dolandırıcılığının önlenmesi
İnternet ziyaretçi trafiği istatistiği ve analizi
Online formlarda ülkeyle ilgili formun otomatik olarak seçilmesi
İş yapmak istemediğiniz ülkelerden erişimin engellenmesi
Satışların ve bağlantı tıklama oranının (click-through) artırılması için coğrafi hedefleme (geo-targeting)
 
Geri
Üst